SpravodajstvoVeda a výskumVesmír

Dokážete si tipnúť, za aký čas by dokázala civilizácia ovládnuť Mliečnu dráhu? Nová štúdia ponúka prekvapujúcu odpoveď

Ovládnutie celej galaxie nie je až tak časovo náročný proces, ako sa môže zdať.

Vedecký výskum a využívanie počítačových simulácií môže vedcom pomôcť získať odpovede aj na otázky, ktoré by nás len tak nenapadli. V novom výskume sa pozreli na to, koľko času by trvalo o trochu vyspelejšej mimozemskej civilizácii ovládnuť Mliečnu dráhu, píše portál IFL Science.

Odpoveď je prekvapivo – nie veľmi dlho. Vedci v novom výskume nepočítali s extrémne vyspelou civilizáciou, ktorá sa dokáže v zlomku sekundy dostať od jednej hviezdy k druhej. Simulovaná civilizácia mala k dispozícii vesmírne rakety, ktoré boli len o kúsok rýchlejšie, ako naše najvyspelejšie sondy. Vedcom sa podarilo zistiť, že takáto civilizácia by si zabrala Mliečnu dráhu v priebehu jednej miliardy rokov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Zdá sa to ako veľa, no ak sa pozrieme na prípad z Galaktického merítka, nejde vôbec o dlhú dobu. Výsledok je prekvapujúci aj z toho dôvodu, že na dosiahnutie výsledku nebolo treba hyper-pokročilé vesmírne lode, alebo technológie, porušujúce zákony fyziky. Vyspelosť civilizácie sa pohybovala okolo druhého stupňa Kardašovovej škály. Táto škála má pomôcť vedcom popísať technologickú vyspelosť civilizácie podľa toho, koľko energie dokážu využiť.

Rozšírenie sa do celej galaxie

Civilizácia prvého stupňa, alebo typu, dokáže využiť všetku energiu svojej planéty. Civilizácia druhého stupňa dokáže využiť celú energiu svojej domovskej hviezdy. Civilizácie druhého stupňa sa už považujú za vyspelé a teoreticky by dokázali postaviť megastavby, ako napríkad Dysonovu sféru. Ide o konštrukciu okolo hviezdy, ktorá by dokázala vyťažiť všetku energiu, akú hviezda produkuje. Ľudstvo sa momentálne nenachádza ani na prvom stupni. Podľa niektorých teoretikov sa pomaly blížime, no momentálne sme na stupni 0.7.

Civilizácie, ktoré dokážu efektívne využívať všetku energiu, ktorú im hviezda poskytuje, môžu začať uvažovať o opustení svojej sústavy a hľadaní domova v blízkosti novej hviezdy. V simulácii tím počítal s tým, že civilizácia vyšle len jednu kolonizačnú loď za 100-tisíc rokov. Táto loď by sa pohybovala 10 km/s a neprešla by viac ako 10 svetelných rokov od miesta štartu.

Simulácia ukázala, že civilizácia sa bude rozrastať smerom k jadru galaxie, kde sú hviezdy bližšie pri sebe. Ak sa civilizácia dostane k jadru, rýchlosť jej expanzie sa rapídne zrýchli. Zaujímavosťou však je, že smer expanzie smeroval vždy k jadru, no okraje galaxie nebudú obývané nikdy. Tím vedcov už začal pracovať na novej simulácii, ktorá by dokázala priniesť menej obmedzený pohľad na to, ako by sa mohla civilizácia vo vesmíre šíriť.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close