18.6.2021 17:21 | Windows

Windows 11 má ponúknuť hneď tri veľkosti panela úloh

Zdroj: Windowslatest.com (reprofoto Martin Kováč)

Systém Windows 11 bude oficiálne predstavený čoskoro.

Uniknuté zostavenie operačného systému Windows 11 neustále „prezrádza“ ďalšie tajomstvá. Niektoré funkcie sú pritom na prvý pohľad skryté alebo predbežne nedostupné. Objavujú sa však o nich referencie.

Zaujímavou funkcionalitou chystaného Windows 11 majú byť rôzne dizajny spodného panela úloh. Ako uvádza napríklad web Windowslatest.com, podľa súčasných zistení je možné zapínať tri režimy alebo veľkosti zobrazenia panela úloh (taskbaru): Malý, Stredný a Veľký.

Čítajte aj Ďalšie info o Windows 11: Pre ktoré počítače má byť zadarmo, chystá sa aj...

Predvolenou veľkosťou alebo „módom“ panela úloh má byť „Stredný“. Spomínaná veľkosť má byť univerzálna z pohľadu optimalizovania pre desktopové použitie aj dotykové tablety. Naopak Veľký režim sa uplatní predovšetkým na tabletoch, resp. zariadeniach s dotykovým displejom, kde „triafanie sa do malých ikon“ spôsobuje vo Windows neraz problémy. Naopak pri maximalizovaní pracovnej plochy sa dá zvoliť aj režim „Small“.

Momentálne však podľa dostupných informácií platí, že veľkosť taskbaru je potrebné zapínať cez systémové registre. Na druhej strane, dostupná voľba nie je zase až takým prekvapením, keďže aj Windows 10X ponúkal tri veľkosti taskbaru.

Zdroj: Windowslatest.com (reprofoto Martin Kováč)

Zároveň platí, že v predvolenom stave nájdeme ikony v spodnom taskbare aj „menu Štart“ vycentrované v strede. Uvedené nastavenie sa však dá upraviť na klasickejšie rozloženie – v takom prípade navyše v menu Štart nájdeme aj živé dlaždice.