Zdroj: Mountfield

Vlastné kúpanie vo svojom za jediný deň

18. 06. 2021 Zdieľať

Hľadáte rýchlu a jednoduchú cestu k vlastnému kúpaniu? Láka Vás priezračná hladina krištáľovo čistej vody, radosť Vašich najbližších, lákavé osvieženie aj nekonečné vodné radovánky v príjemnom súkromí vlastnej záhrady. Presne to si môžete užívať počas leta bez toho, aby ste utrácali peniaze. Letné prázdniny sa blížia a tak téma kúpania vo vlastnom bazéne a pokiaľ možno s najrýchlejšou inštaláciou je veľmi aktuálna. Ale ako si dobre vybrať?

Ide to celkom jednoducho. Kým sa vydáte do obchodu, dobre si rozmyslite, komu by mal bazén najčastejšie slúžiť (malá či rozvetvená rodina, deti, seniori), kde bude umiestnený a koľko ste ochotní investovať.

Ako nakupovať?

Jednu z najdôležitejších rolí bude hrať pravdepodobne cena. Bazén môžete zadovážiť už za niekoľko stoviek eur až do niekoľko tisíc – to už sa ale jedná o luxusné kopané bazény. Čo sa týka výberu konkrétneho typu, je múdre dať na radu odborníkov, ktorí sa na realizáciu bazénov dlhodobo špecializujú a majú teda bohaté skúsenosti – a u takých si bazén aj kúpiť. Čo všetko ponúka trh v kategórii bazénov s rýchlou inštaláciou?

Rýchlo a lacno

Na bežné letné osvieženie postačia nadzemné gumové bazény Swing s nafukovacími prstencami alebo s rámovou konštrukciou, ktoré sa dajú zadovážiť aj v oválnej verzii. Ich prednosťou je nízka obstarávacia cena a hlavne veľmi jednoduchá a rýchla inštalácia. Napriek tomu ide o najnižšiu kategóriu vo svete bazénov, je možné si už aj pri nich dopriať istý komfort. A to vďaka posledným novinkám, ako je špeciálne vyvinutá piesková filtrácia, dávkovač chlóru alebo ohrievanie vody. Je možné nimi vybaviť aj staršie a už prevádzkované bazény.

Bazén na záhrade kúpanie

Nafukovací bazén Swing Splash Ratan. Zdroj: Mountfield

Nafukovacie bazény Swing sú najjednoduchšie zo všetkých bazénov. Svojou konštrukciou umožňujú bazén v okamihu potreby pripraviť na kúpanie do niekoľkých minút a neskôr podľa vôle opäť zbaliť a odložiť. Potrebujete bazén presťahovať napríklad na jediný víkend niekam inam? Pri bazénoch SWING to nie je žiadny problém. Kedykoľvek ich totiž jednoducho vypustíte pomocou zabudovaného výpustného ventilu. Bazény SWING sú navyše absolútne bezpečné vďaka pružnému materiálu, ktorý je však zároveň veľmi odolný proti mechanickému poškodeniu“, hovorí Radek Hanzlík, produktový manažér Mountfieldu.

Rámový bazén s ľuďmi na záhrade

Rámový bazén Swing Frame Ratan. Zdroj: Mountfield

Rámové bazény sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú jednoduché riešenie na letné kúpanie. Na zloženie nepotrebujete žiadne náradie, jedinou podmienkou je rovná podkladová plocha. Potrebujete bazén presťahovať niekam inam? Žiadny problém. Kedykoľvek ho jednoducho vypustíte pomocou zabudovaného výpustného ventilu a rozložíte. Unikátny kovový rám so spoľahlivou antikoróznou úpravou poskytuje bazénu vysokú pevnosť a stabilitu. V ponuke sú tak v štandardnom modrom prevedení, tak aj v elegantnom prevedení so vzorom stone či ratan.

S možnosťou zapustenia

Atraktívnejším variantom sú bazény Azuro Vario. Dajú sa postaviť na povrchu, ale obľúbenejšie je ich čiastočné alebo úplné zapustenie do zeme. Ako jediné na tunajšom trhu majú takú výhodu, že je možné ich inštalovať aj na svahovitom pozemku a jedná sa o český výrobok. „Rad Azuro Vario ponúka 12 modelových variantov s kruhovým alebo oválnym tvarom a v rôznom dizajnovom prevedení. Aj rozmery sú voliteľné a vyberať môžete z kruhového bazénu s priemerom až 5,5 metra alebo s oválnym variantom s dĺžkou až 7,3 metra. A to už je okrem vodných hier celej rodiny aj pekný priestor pre plavcov. Ďalšou podstatnou výhodou týchto bazénov je aj dlhá životnosť ich steny z hlboko ťažného plechu s vysokou antikoróznou ochranou. Poskytovaná je predĺžená záruka až 7 rokov ako potvrdenie kvality použitého materiálu a jeho precízne spracovanie,“ vysvetľuje Radek Hanzlík, produktový manažér Mountfieldu.

Zapustený bazén kúpanie lehátko

Azuro Vario V1. Zdroj: Mountfield

A nejde len o kvalitu. Bazén prekvapí okrem funkčnosti aj praktickými vychytávkami a možnosťou dokonalo ladiť so svojim okolím s celkovou koncepciou záhrady. Práve preto môžete voliť vonkajší dekór steny so vzhľadom dreva alebo kameňa aj dizajn vnútornej fólie, a to hneď zo štyroch vzorov, čo ocení každý s citom pre detail a estetiku. Na záver je potrebné zmieniť aj možnosť doplnenia bazénov o výbavu, ktorá je bežná pri luxusných bazénoch, tzn. napríklad tepelné čerpadlo, závesný protiprúd či automatický vysávač.

Užitočné rady

  • Ideálne miesto pre bazén je plocha, ktorú netienia žiadne stromy ani okolité domy a pritom je skrytá pred okoloidúcimi susedmi.
  • Pokiaľ nemáte inú možnosť a musíte umiestniť bazén pri plote do ulice, vyriešte problém napríklad vysadením živého plotu, poskytne vám dostatočné súkromie.
  • Ak máte pri dome vonkajšiu terasu, môže byť vhodné s ňou prepojiť aj bazén. Vznikne tak zaujímavá a ucelená odpočinková zóna.
  •  Ak máte malé deti, voľte radšej bazén so svahovitým dnom alebo plytčinou.
  • A hĺbka? Dospelý človek potrebuje na plávanie minimálne 1,2 metra, ale čím je bazén hlbší, tým lepšie. Luxusné bazény môžu mať hĺbku aj 2 metre.
  • S odborníkom preberiete aj vhodné umiestnenie filtrácie a napojenie zdroja ohrievania bazénovej vody (tepelného čerpadla, solárnych panelov).
  • Pre rýchle a letné osvieženie stačí aj druhový nadzemný bazén priemerom 3 až 4 metre. Ale čím väčší bazén máte, tým je kúpanie pohodlnejšie. A hlavne poskytuje dosť miesta na plávanie, potápanie alebo skákanie do vody.

Viac informácií nájdete na www.mountfield.sk

Zdroj: PR článok Mountfield a.s.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén kúpanie leto nadzemné bazény nafukovacie bazény Rámové bazény záhradné bazény
Zdieľať článok