Prokurátor Špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na osem osôb z akcií Venal
18.6.2021 11:30
akt. 26.06.2021 04:10

Prokurátor Špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na osem osôb z akcií Venal

Uložiť článok
Obžaloba sa má týkať obvinených z policajných akcií Venal 3 a Venal 4.

Aktualizované o 12:59

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok (17. 6.) obžalobu na osem obvinených z protidrogových akcií Venal. Okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či obzvlášť závažný zločin výroby omamných a psychotropných látok. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Podaná obžaloba by sa mala týkať najmä obvinených z policajných akcií Venal 3 a Venal 4.

„A to pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, a zločin marenia spravodlivosti v jednočinnom súbehu s prečinom marenia výkonu úradného rozhodnutia,“ spresnil Skladan.

Na dvojicu mala byť podaná obžaloba za členstvo v zločineckej skupine, piati mali byť činní v zločineckej skupine. Zločin marenia spravodlivosti sa má týkať jednej osoby pre tzv. moták z väzby.

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková potvrdila, že obžaloba napadla vo štvrtok na ŠTS. „Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ dodala.

Akcia Venal 3 sa uskutočnila v máji 2019. Skončila 16 obvineniami zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, 12 z nich bolo aj z drogovej trestnej činnosti. Polícia vtedy zadržala päť osôb, medzi nimi aj policajta a príslušníka Kriminálneho úradu Finančnej správy. Akcia Venal 4 sa uskutočnila v auguste 2020. Polícia vtedy obvinila 14 osôb, pričom zaistila hotovosť za viac ako 84 000 eur.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.