Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

Čo by nemalo chýbať dovolenkovému domu?

18. 06. 2021
Zdieľať

Ako by ste si predstavovali ideálny víkendový alebo letný dom na brehu jazera? Ak máte rady jednoduché čisté línie, hru geometrie a bielu farbu, môžete sa inšpirovať tvorbou argentínskych architektov.

Na mierne sa zvažujúcom pozemku kúsok od jazera Lago Piedras Moras navrhli stavbu, ktorá prináša všetko, čo by kvalitný dovolenkový dom ma mať.

biely dovolenkový dom s bazénom

Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

Pre majiteľov bolo najdôležitejšie vytvoriť príjemnú vzdušnú stavbu čo najviac prepojenú s exteriérom. Nemohlo mu chýbať flexibilné spoločenské zázemie. Tak, aby dom mohol byť naplno využitý počas celého leta. Položili ho na najvyššiu časť pozemku, vďaka čomu do interiéru vniesli krásne výhľady. Zvyšok pozemku slúži na relax – nájdete tu príjemnú okrasnú záhradu a bazény, pričom zo záhrady vidíte priamo na jazero. Nič neprekáža vo výhľade.

Prečítajte si tiež
Víkendový dom v Nitre s nádychom hotelového luxusu
biely dovolenkový dom s bazénom

Nájdete tu príjemnú okrasnú záhradu a bazény, pričom zo záhrady vidíte priamo na jazero. Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

K bazénu a jazeru smeruje otvorená fasáda

Obslužná a technická časť vrátane garáže je zakomponovaná do zadnej časti pozemku i stavby – za denné spoločenské miestnosti. Vďaka tomu architekti predišli prekážkam vo výhľadoch a rušivému vplyvu technických prvkov. Priečelie spoločenských priestorov je spojené s prednou terasou a jazerom.

biely dovolenkový dom s bazénom

Nočná oblasť sa nachádza na najvyššom poschodí s veľkým balkónom, ktorý umožňuje vychutnať si okolitú krajinu z nadhľadu. Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

Čisté tvary

„Z estetického hľadiska sme sa snažili dosiahnuť čisté a jasné tvary, našim zámerom bolo vytvoriť spoločenské priestory čo najviac otvorené a v kontakte s pozemkom. Naopak, súkromie sme riešili uzatvorenými boxami. Výsledkom je, že dom je v zadnej časti uzatvorený, zatiaľ čo jeho čelná strana sa úplne otvára do prostredia a prináša krásne výhľady,“ opisujú základný princíp návrhu architekti Monica Karlen a Juan Pablo Clemente.

Prečítajte si tiež
Originálny víkendový dom vo Vojke nad Dunajom
biely dovolenkový dom s bazénom

Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

Svetlé farby a lesk

Paleta použitých materiálov je jednoduchá, aby vyzdvihla prostredie, v ktorom sa letný dom nachádza a jeho relaxačný efekt. Okrem hrubých omietok svetlých farieb vo veľkom rozsahu využíva aj prvky hliníkového tesárstva. Svetlé farby dominujú tiež v interiéri. Lesklé plochy ako sú, napríklad, sklený jedálenský stôl, barový pult v kuchyni, ešte znásobujú prirodzené svetlo i umelé odrazy. Samozrejme, bez množstva veľkých presklení, by to nebolo ono.

Prečítajte si tiež
Ako zariadiť vidiecky víkendový dom?
biely dovolenkový dom s bazénom

Lesklé plochy ešte znásobujú prirodzené svetlo i umelé odrazy.Zdroj: Arq. Gonzalo Viramonte

Casa Balcon

Architektonický ateliér: KARLEN + CLEMENTE

Hlavní architekti: arch. Monica Karlen, arch. Juan Pablo Clemente

Lokalita: Lago Piedras Moras, Argentína

Realizácia: 2020

Plocha: 280 m2

Sabína Zavarská

Foto: Arq. Gonzalo Viramonte

Kategória: Návšteva
Tagy: moderná architektúra víkendový dom záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia