Spoločnosť Daymak vznikla v roku 2002 v Toronte a patrí medzi pionierov v oblasti ľahkých elektrických vozidiel. Jej piaty model radu Avvenire je husársky kúsok. Ide totiž o prvé vozidlo, ktoré má do konštrukcie zabudovaný hardvér a do používateľského rozhrania softvér na ťažbu kryptomien.

Firma Daymak Avvenire má tradíciu
Spoločnosť Daymak má po svete sieť 150 predajcov a spolupracuje s reťazcami ako Walmart, Costco či Best Buy. Na konte má viac ako 100-tisíc predaných vozidiel a niekoľko prvenstiev, ako napríklad prvý solárny off-roadový motocykel v Kanade.

Firma má na to vytvorenú infraštruktúru zvanú Daymak Nebula. Obsahuje Nebula Miner, čo je základný softvér na ťažbu a peňaženku Nebula Wallet. Do tej si možno ukladať vyťažené kryptomeny, pričom výrobca podporuje ťažbu nielen bitcoinu, ale aj dogecoinu, ethereum, cardano či ďalších.

Kryptomeny od A do Z

Spiritus má vďaka Nebula Mineru schopnosť ťažiť kryptomeny počas parkovania a vždy, keď je pripojené k elektrickej sieti. Vďaka elektronickej peňaženke následne môžete platiť napríklad mýto či parkovanie pomocou kryptomien.

V kombinácii s burzami ako Binance, ktoré ponúkajú vlastnú platobnú kartu, bude možné vyťaženú menu využívať na platby aj tam, kde nie je priama platba podporovaná.

Daymak Deluxe stojí necelých 17-tisíc eur
Prvý variant s názvom Deluxe má stáť 19 995 dolárov (cca 16 498 eur) a tento rok si možno vozidlo predobjednať o 1 000 až 1 500 dolárov lacnejšie. Záleží od toho, ktorý konfiguračný balík si vyberiete. Spiritus Deluxe je určený skôr na mestskú jazdu. Má elektromotor s výkonom 75 kW, dojazd 289 km a maximálna rýchlosť je približne 138 km/h. Z nuly na stovku zrýchli za 6,9 sekundy, takže nejde o žiadneho slimáka.

Keďže nemá chýbať možnosť solárneho nabíjania, ide vlastne o ťažbu, ktorá je priateľská k životnému prostrediu. Aby bola podpora virtuálnych mien úplná, vozidlo si za ne môžete aj kúpiť. Pre ťažiarov tak môže byť kúpa auta zaujímavým zhodnotením už naťažených „zásob“ bez nutnosti využiť fiat peniaze (klasické meny).

Daymak Spiritus Ultimate je drahá hračka za cca 125-tisíc eur
Variant s názvom Spiritus Ultimate je podstatne drahší, no ponúka až 147 kW elektromotor, ktorý z neho robí najrýchlejšie sériovo vyrábané trojkolesové vozidlo. Aj vďaka karbónovému telu vystrelí na stovku za 1,8 sekundy, takže sa môže porovnávať s Teslami. Maximálna rýchlosť sa nachádza kdesi nad hranicou 209 km/h a dojazd 480 km už postačí aj na dlhšie cesty.

Dôležitá otázka, než vytiahnete kryptopeňaženku

Výrobca spomína názvy tých najpopulárnejších kryptomien, ktoré automobil dokáže ťažiť. Otázkou ale je, či bude vozidlo podporovať tiež ťažbu menej známych a nových altcoinov. Ide o alternatívne meny voči bitcoinu, ktoré v počiatkoch svojho vzniku dokážu vyprodukovať percentuálne zaujímavé zisky.

Ak by táto možnosť chýbala, bolo by dobré poznať výkonnostný potenciál hardvéru, ktorý je v aute zabudovaný. Dnes totiž konkrétne na rentabilnú ťažbu bitcoinu potrebujete veľmi vysoký výkon a veľmi drahý hardvér.

Daymak Spiritus má zatiaľ vo fáze predpredaja veľký úspech. Výrobca si stanovil hranicu 50-tisíc objednaných vozidiel, ktoré chcú mať rezervované pred 23. júlom 2021. Reklamná kampaň sa začala v marci a za prvý mesiac sa predobjednalo 4-tisíc vozidiel. Výrobca sa netajil celkovým objemom objednávok v hodnote viac ako 300 miliónov dolárov, čo vzhľadom na cenu drahšieho modelu nie je nereálne.