Leto 2021 - to je príležitosť spoznať krásy domova

Hoci uplynulé mesiace neboli cestovaniu naklonené a nevedno kedy a do akej miery sa situácia zmení k lepšiemu, priniesli obmedzenia zároveň šancu spoznať lepšie počas dovolenky vlastnú krajinu.

18.06.2021 08:00
rodina, dovolenka, cestovanie, zábava Foto:
Mnohí Slováci už precestovali veľký kus sveta, no zaujímavé miesta doma nepoznajú. Ilustračné foto.
debata

Fakt, že pandémia koronavírusu a následná ekonomická kríza výrazne ovplyvňujú dovolenkové plány, potvrdzujú aj výsledky prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorá na vzorke 510 respondentov, ľudí starších ako 15 rokov, v týždni od 20. do 26. mája zistila, že až 25,5 percenta Slovákov si toto leto dovolenku neplánuje. Rozhodnutých ešte nie je vyše 18 percent.

Naopak, na Slovensku ju mieni stráviť 27,7 percenta a do zahraničia chce ísť oddychovať takmer 19 percent Slovákov.

Viac ako deväť percent našincov si síce dovolenku vezme, ale nemieni cestovať, ale byť doma, a je celkom možné, že ju využije na práce súvisiace so stavbami, s opravami či úpravami bývania. Tradícia slovenskej dovolenky na "malte“ pretrváva.

Takmer tretina našincov teda plánuje stráviť voľné dni na Slovensku a dôvodom pre nich nie je iba pocit vyššej bezpečnosti, ale aj snaha podporiť domáci cestovný ruch.

Ten padol na kolená a jeden zo spôsobov, ako sa môže začať zviechať, je prilákať turistov na zaujímavé a neraz aj málo známe domáce lokality.

Podnikatelia v cestovnom ruchu vedia, že po predchádzajúcej, najhoršej, sezóne v histórii, nebude ani táto jednoduchá. Rozbieha sa len opatrne a ničivé dôsledky pandémie nevyrieši ani štátna pomoc tomuto odvetviu.

Úspech viacerých vychytených lokalít dlhé roky stál a padal na príleve dovolenkárov zo zahraničia a nahradiť ich nie je jednoduché. Podľa Marka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, je možné očakávať zlepšenie situácie v cestovnom ruchu možno až v septembri, aj to iba vtedy, ak sa výrazne nezhorší pandemická situácia.

Aj preto odborníci nabádajú, aby sme neobjavovali svet, ale oddychovali radšej doma.

Mnohí Slováci už precestovali veľký kus sveta, no zaujímavé miesta doma nepoznajú.

Lokálpatrioti hovoria, že okrem mora máme všetko, krásne hory, lesy, pamiatky, historické mestá, múzeá, hrady, zámky i vodné nádrže, a napriek komplikáciám a obmedzeniam, ktoré súčasná situácia priniesla, ich stojí za to spoznať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #dovolenka 2021