Presunúť na hlavný obsah

Čadčianske kultúrne leto začína 19. júna

Kultúra

Mesto Čadca, Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, Dom kultúry v Čadci a ich partneri vás pozývajú na cyklus kultúrnych, športových a spoločenských podujatí Čadčianskeho kultúrneho leta (ČKL), ktorý sme pripravili v súlade so súčasným stavom a uvoľňovaním niektorých preventívnych opatrení. Začíname v sobotu 19. júna 2021. Odštartuje ho otvorenie 5. sezóny na letnom kúpalisku v Čadci spojené s hudobnou produkciou lekciami zumby a ďalšími aktivitami. V prípade, že bude Čadca na covid – automate zelená, uskutočnia sa v areáli kúpaliska aj letné hudobné koncerty.

V ten istý deň večer o 19.00 hod. je v kostole sv. Bartolomeja na programe koncert 3. ročníka medzinárodného festivalu Pro musica nostra, ktorý sa koná pod záštitou primátora Milana Guru. Milovníkov krásnej hudby potešia svojou muzikantskou virtuozitou členovia umeleckého zoskupenia Baborák ensemble z Prahy. 

Miešaný spevácky zbor KYSUCA uvedie pod vedením dirigenta Tomáša Vrškového slávnostné koncerty  pre verejnosť 22. júna o 17.30 h v areáli kostola sv. Bartolomeja a 26. júna o 17.30 h v kostole sv. Jozefa Robotníka.

V Dome kultúry svojich priaznivcov privíta na premiére autorskej divadelnej hry ŽOFIA Detský a divadelný súbor EVA (24. jún o 18.00 h) a súbor Magic flash na svojom tanečnom vystúpení (28. jún o 17.00 h).

Od 26. júla do 6. augusta sa môžete na Matičnom námestí tešiť na obľúbené Kino pod hviezdami. Filmové predstavenia sa začínajú vždy o 20.30 h. Podrobný program bude uvedený na plagátoch Domu kultúry v Čadci.

Uskutoční sa aj atraktívna prehliadka historických vozidiel Beskyd rallye (31. júla od 14.00 h) a zraz kysuckých motorkárov Garáž (21. augusta od 14.00 h).

Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a preventívne opatrenia sa ani v tomto roku neuskutoční najmasovejšie podujatie mesta – Bartolomejský hodový jarmok. Pripravujeme však komornejší program pod názvom Bartolomejský kultúrny týždeň (23. – 29. august). Počas celého týždňa sa podvečer v areáli pri Palárikovom dome budú od 17.00 h konať komorné koncerty, vystúpenia folkloristov a divadelné a tanečné vystúpenia. V sobotu 28. augusta je na programe deň pre rodiny s deťmi. Pripravujeme aj ukážky ľudových a umeleckých remesiel. Podrobný program zverejníme na samostatných plagátoch. 

Na svoje si prídu aj priaznivci športu a zdravého pohybu. 26. júna o 20.00 h odštartuje spred Domu kultúry v Čadci pod gesciou Klubu Kysuckého maratónu a primátora Milana Guru Večerný beh ulicami Čadce pre širokú verejnosť. Pripravená je aj Letná škola plávania na pôde Mestskej plavárne v Čadci (19. – 30. júl, 2. – 13. august). Milovníkov prírody a turistiky pozývame na tradičný turistický pochod Drotárskymi chodníčkami (21. augusta od 8.00 h).

Galéria Čadca so sídlom v Mestskom dome pre vás na leto pripravila výstavu z tvorby maliara Milana Paštéku zo zbierok Kysuckej galérie v Oščadnici. Výstavu si môžete pozrieť od 12. júla do 10. septembra. Do 3. júla môžete ešte v galérii obdivovať výtvarné diela významného slovenského maliara Vincenta Hložníka. Výstava je prístupná počas pracovných dní od 8.00 do 16.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 12.00 hod. Vstup je voľný. Zaujímavé výstavy si môžete počas leta pozrieť aj v Dome kultúry v Čadci. Do 27. júna trvá výstava prác detí materských škôl nazvaná O čom snívam? Od 29. júna do 1. augusta vystavujú svoje autorské práce členovia Fotoklubu Karviná a od 3. augusta do 2. septembra predstaví svoju tvorbu kysucká výtvarníčka Tatiana Sogelová.

Srdečne Vás na všetky podujatia Čadčianskeho kultúrneho leta pozývame. Veríme, že strávime príjemné leto a oddýchneme si aj pri jeho aktivitách. Nezabúdajme pritom chrániť si svoje zdravie a dodržiavajme a rešpektujme, prosím, aj na všetkých kultúrnych a športových podujatiach aktuálne protiepidemiologické opatrenia a nariadenia. 

Plagát kultúrne leto