10 zlozvykov, ktoré vám ničia zrak. Robíte ich aj vy?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zrak je jedným z našich najcennejších zmyslov, zhoršiť sa však môže kedykoľvek. Príčinou býva najmä pribúdajúci vek, genetika, ale aj rôzne ochorenia ako cukrovka alebo roztrúsená skleróza. Existujú však aj faktory, ktoré vám ničia zrak. Škodia, niekedy nenápadne, postupne… a pritom to máme vo vlastných rukách. Zlozvyky ako fajčenie, nesprávne používanie kozmetiky a neustále sledovanie obrazovky – či už televíznej, počítačovej alebo mobilnej, tiež ohrozujú naše oči.
Pozreli sme sa, na čo by ste si mali dávať pozor, ak chcete dobre vidieť aj vo vyššom veku.

 

10 zlozvykov, ktoré vám ničia zrak

ikona oko1. Nenosíte slnečné okuliare

Dlhodobé vystavenie očí slnku môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Ak sa vyhýbate slnečným okuliarom, umožňujete škodlivým slnečným lúčom zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože, makulárnej degenerácie, sivého zákalu a glaukómu (zeleného zákalu).
Na slnečné okuliare nemyslite len v lete, pri jasnej oblohe je potrebné ich nosiť celoročne. Platí to dvojnásobne, ak sa nachádzate v horách a pri mori. Pri výbere slnečných okuliarov si všímajte, akú ochranu pred škodlivým UV žiarením poskytujú. V prípade, že trpíte citlivosťou na svetlo, vám slnečné okuliare navyše pomôžu zmierniť dopady jasného svetla na zdravie vrátane bolestí hlavy, rozmazaného videnia alebo začervenania očí.

Čo rozhoduje o kvalite slnečných okuliarov?
Spoľahlivá UV ochrana. Informáciu o ochrannom filtre vyčítate zo štítku na konkrétnom modeli, prezrádza ho však aj hrúbka šošovky (aspoň 1 – 1,5 mm). Problémom nie je ani tak pohlcovanie slnečných lúčov, ale skôr ich odraz a dopad zozadu späť do očného priestoru. Dôležité je preto zamerať sa na antireflexnú úpravu pre zabránenie spätného odrazu lúčov.
Polarizačná úprava. Polarizačný filter chráni oči pred vodorovnými svetelnými odleskami. Zabraňuje oslneniu od lesklých plôch mokrej vozovky, piesku, vody a najmä snehu, ktorý odráža viac ako 80 % slnečného žiarenia.
Tmavosť a farebné variácie. Tmavosť si mylne spájame s väčšou ochranou slnečných okuliarov, v praxi je však len otázkou pohodlia. Oči pri zvýšenej tmavosti okuliarov nereagujú na slnečné žiarenie zúžením zreničiek, častým žmurkaním, ba dokonca ani slzením, ktoré by nás pri bežných činnostiach obmedzovalo.  

zlozvyky, ktoré vám ničia zrak

 

ikona oko2. Fajčíte cigarety

Negatívne účinky fajčenia tvoria skutočne dlhý zoznam. Fajčenie spôsobuje ochorenia srdca a ciev, zvyšuje riziko infarktu, spôsobuje chronické zápaly priedušiek, žalúdkové vredy, znižuje imunitu a spôsobuje dehydratáciu aj tvorbu predčasných vrások. Okrem toho dráždi oči a môže poškodiť zrak.
Vedecké štúdie preukázali, že fajčiari majú zvýšené riziko vzniku vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá môže spôsobiť trvalú stratu zraku. Fajčenie môže navyše viesť k syndrómu suchého oka a tiež k očným chorobám u dojčiat. Ženy, ktoré fajčia počas tehotenstva, prenášajú nebezpečné toxíny z cigariet do placenty. To môže poškodiť plod a zvýšiť riziko mnohých očných vád po pôrode.

 

 ikona oko3. Nejete vyváženú stravu

Ovocie a zelenina sú pre optimálne zdravie očí nesmierne dôležité. Platí to najmä o tých, ktoré obsahujú vitamíny C a E, zinok a omega-3 mastné kyseliny. Pridajte do svojho jedálnička citrusové plody, rastlinné oleje, orechy, celozrnné výrobky, listovú zeleninu a ryby. A nezabudnite piť veľa vody, ktorá je kľúčom k tvorbe sĺz a správneho zvlhčenia očí. Vynechajte tiež jedlá s vysokým obsahom sodíka, ktoré telo odvodňujú.

 

ikona oko4. Šúchate si oči

Dlhodobá práca na počítači alebo čítanie knižky nás nabáda pretrieť si oči, čo síce môže priniesť dočasnú úľavu, v skutočnosti však spôsobí viac škody ako úžitku. Trenie očí môže dokonca trvalo poškodiť rohovku a prispieva aj k vzniku tmavých kruhov pod očami.
Najväčšou hrozbou sú však očné infekcie. Naše ruky sú plné baktérií a keď sa nimi dotknete očí, len prispejete k ich rozšíreniu. To môže viesť aj k prechladnutiu, chrípke alebo zápalu spojiviek. Ak chcete podráždené oči upokojiť, vyskúšajte radšej studený obklad.

 

ikona oko5. Nadmerne používate očné kvapky

Aj keď kvapky dočasne zmierňujú pocit suchosti, ich príliš časté používanie ich časom dráždi. Očné kvapky bez predpisu nezlepšujú zdravie očí, iba spôsobujú, že oči sa zdajú byť menej červené. Ak používate očné kvapky na predpis, riaďte sa pokynmi lekára a okamžite ich prestaňte používať, ak spôsobujú podráždenie, očné vyrážky alebo iné negatívne vedľajšie účinky.

suché očiPrečítajte si tiež
Suché oči. Prejavy a pomoc pri syndróme suchého oka.

 

ikona oko6. Dlhodobo pozeráte na monitor počítača a televízora

Aj keď sledovanie televízie alebo práca na počítači podľa odborníkov priamo nezhoršujú kvalitu zraku, ľuďom, ktorí trávia pred monitorom priveľa času, hrozia komplikácie ako svrbenie očí, rozmazané videnie, suché oči a zmeny vo vnímaní farieb. Žiara z obrazovky počítača môže tiež viesť k únave očných svalov.

Je preto dôležité dbať na správne dioptrie a odporúčané vzdialenosti – od televízora sa posaďte aspoň 2-3 metre, monitor počítača nastavte 60-100 cm od tváre a mobil asi 30-40 cm od tváre. Každých 20 minút pohľadu do obrazovky vystriedajte pár-minútovým pohľadom do diaľky, aby si oči oddýchli a zvlhčili sa. Nezabúdajte pravidelne žmurkať a tiež hýbať ramenami, hlavou a krkom, aby ste si neprivodili stuhnutosť tela.

 

ikona oko7. Pozeráte na smartfón aj vo večerných a nočných hodinách 

Väčšina súčasných elektronických zariadení, ako sú smartfóny, monitory počítačov, tablety a ploché televízory, vyžarujú vysokoenergetické modré svetlo (HEV). Podľa odborných výskumov je toto svetlo jednou z príčin vekom podmienenej makulárnej degenerácie, ktorá je najčastejším vinníkom straty zraku u starších ľudí.

Modrá oblasť svetelného spektra môže tiež prispievať k poškodeniu sietnice. Modrasté studené svetlo navyše blokuje vylučovanie melatonínu – hormónu, ktorý je zodpovedný za riadenie denných rytmov v tele. Pozeranie na smartfón v noci tak môže výrazne narušiť váš spánkový rytmus a viesť k problémom s nespavosťou. Aspoň pol hodinu pred spaním preto vymeňte obrazovky za knihu.

 

ikona oko8. Spíte v kontaktných šošovkách

Kontaktné šošovky sú určené na denné nosenie. Počas spánku, keď oko stráca vlhkosť, ich treba vybrať, inak zvyšujete riziko infekcie. Môžete si tak privodiť aj trvalé poškodenie zraku. Pri manipulácii so šošovkami si vždy dôkladne umyte ruky a používajte na to určenú pinzetu. Vodu v ochrannom puzdre pravidelne vymieňajte. Ak sa nachádzate v krajine, kde z kohútika netečie pitná voda, čistenie puzdra na šošovky vykonávajte výlučne roztokom na šošovky.

zlozvyky, ktoré vám ničia zrak

 

ikona oko9. Nesprávne používate kozmetiku

Všetko, čo si priložíte k oku, predstavuje potenciálne riziko. Používanie kozmetiky po dátume spotreby preto môže viesť k sérii problémov ako alergické reakcie, kožné problémy aj infekcie. Väčšina žien pritom pri dekoratívnej kozmetike nekontroluje dobu použiteľnosti a používa líčidlá tak dlho, dokiaľ sa neminú. A to môže trvať aj niekoľko rokov.

Najrizikovejšou je práve maskara, ktorá býva častou príčinou zápalu spojiviek a ďalších očných infekcií. Na riasach sa prirodzene vyskytujú baktérie, ktoré kefka maskary kontaminuje. Časom bude kefka plná škodlivých baktérií, ktorým sa na tmavých a vlhkých miestach výnimočne darí, a tak môžu zvýšiť riziko očnej infekcie. Riešením je časté umývanie kefky a pravidelná výmena maskary za novú aspoň raz za 4 až 6 týždňov. Očné linky vymeňte raz za tri mesiace, tuhé tiene na oči každých 6 mesiacov.

 

  ikona oko10. Málo spíte

Nedostatok spánku môže viesť k mnohým problémom, napríklad k priberaniu, depresiám a zníženej imunite. Nedostatok spánku navyše bolí aj vaše oči. Príznaky zahŕňajú šklbanie, suché oči, rozmazané videnie a bolesť. Doprajte si zdravý sedem-hodinový spánok a snažte sa nezaspávať a nebudiť s mobilom v ruke.

Foto: Unsplash.com


Zdielať

About Author

Zuzana Zimmermannova

Ako redaktorka na voľnej nohe spolupracuje s mnohými tlačenými aj on-line médiami. Priťahujú ju sociálne témy, reportáže z miesta diania, zákutia ľudskej duše a mysle, ako aj príbehy v každej forme - od knižnej, cez filmovú až po tie vyrozprávané v kaviarenských kreslách. Nedá dopustiť na cesty do diaľok aj za najbližší kopec, tanečné kroky a vôňu mora. Dobrodružstvá z potuliek svetom zdieľa multijazyčne v cestopisoch aj na IG TraWellViews.

Komentáre sú uzavreté.