Domov » Žurnál+ » Autor: Marianna Stražovanová

Žurnál+

Ako málo stačí k praniu?

Marianna S. » Blogy / 2021-06-18 07:00:01 /  5 komentárov / 29 lajkov / 917x zobrazený

Keď môj obľúbený "bezobaláč" minie zásoby môjho obľúbeného gélu na pranie, ktorý nutne potrebujem, taaaak....

1) môžem sa nervovať, aký je svet nespravodlivý, v čom budem teraz prať (u nás sa perie denne, čakať na gél nemôžem), alebo kúpim iný, ktorý mojim čuchovým bunkám moc nepasuje a najskôr ma bude "vyrušovať", až kým ho neminiem ...

2) môžem sa vydať do iného, pár desiatok km vzdialeného bezobalového obchodu (zbytočná uhlíková stopa), alebo nabaliť fľašu mužovi, hodiť na neho prosebné očká, aby si v týchto horúčavách, ktoré trávi za volantom, našiel cestu okolo bezobalového obchodu (no spoľahnúť sa nedá, keďže niekedy ho rozvrh nepustí) ...

3) oprášim svoje staré znalosti a ešte to trochu zjednoduším! 

Áno, 3. je správne - vo všetkom treba nájsť novú výzvu!

Kedysi som si doma vyrábala gél z mydla, vody a pracej sódy - možno poznáte - nastrúhať, roztopiť v horúcej vode, zmiešať so sódou. Keď sa v mojom dosahu otvoril zero obchod, tak som s tým prestala, lebo veď pohodlnejšie je načapovať. Nehovoriac o tom, že v týchto obchodíkoch vždy niečo nové objavím!

Momentálne však povinnosti nepustia a čas šetrím pre iné dôležitosti, preto som tento postup zrýchlila a vyskúšala som prať len v mydlových hoblinách. A funguje to! 

Takže, ak na niekoho doľahne tieseň - tu je môj recept - NErecept :)

Potrebuješ:

1 pracie mydlo (ak nemáš, funguje to aj s klasickým)

pracia sóda - zvýšiš účinok prania 

Mydlo si nastrúhaj na strúhadle na syr a hotovo :)

Dávkovanie: cca za hrsť hoblín (cca 25g) rovno do bubna, pridaj 1 - 2 lyžice pracej sódy, perieme od teploty 40°C. Ak potrebuješ prať na nižšej teplote, roztop si tie hobliny v horúcej vode, vytvorí sa ti prací gél, sódu môžeš pridať zvlášť. 

Ameriku som asi neobjavila, ale aj drobnosti sa počítajú, nie? A možno to niekomu niekedy pomôže :)

-Majka-

Komentáre

danculienka No ozaj to nie je Amerika..v nastruhanom mydle priala už moja mama takze to poznáme 60rokov a soda je na zmakcenie vody..

2021-06-18 22:40:28

prana Veď práve na to som sa snažila poukázať - niečo, čo robili už naše mamky/babky, len časom upadli do zabudnutia popri všetkých vychytávkach, ktoré prichádzajú s dobou :) Kľudne, ak máte aj vy nejaké typy, budem vďačná, ak sa s nami podelíte v komentároch :)

2021-06-19 13:18:37

MirianaOli To je super:)

2021-06-21 13:43:161x

mishatko môžem sa spýtať na tú praciu sódu? to je sóda bikarbóna? napr. od Yellow Blue? či nejaká úplne špeci s označením "pracia"?

2021-06-22 12:34:591x

prana Pokiaľ sa nemýlim, tak z rady Yellow Blue nájdete aj praciu sódu, aj sódu bikarbónu. Z môjho laického pohľadu je sóda na pranie kúsok odlišná od klasickej sódy bikarbóny. Hlavne štruktúrou - tá na pranie je taká hrubozrnnejšia. Pokiaľ mi ale doma dôjde pracia, šupnem do práčky aj bikarbónu - ale myslím, že prací účinok je trocha slabší. Bikarbónu používam na čistenie sanity, odtokov...

2021-06-22 13:34:56

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
prana
prana
20 predaných ks, 8 hodnotení

Vitajte v mojom malom kráľovstve. Milujem vyrábať užitočné "bio,eko, raw" peknosti. V prírode nachádzam obrovské bohatstvo pre seba a svoju tvorbu. A rada sa s Vami podelím. Majka

Faktúry k objednávkam posielam elektronicky. V prípade, že potrebujete vytlačenú faktúru, napíšte mi to prosím do poznámky k objednávke.
Marianna

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »