Zdroj: SIKO

Slovenský nápad učí svet šetriť vodou

18. 06. 2021 Zdieľať

Spoločnosť SIKO po tridsiatich rokoch svojej existencie vstupuje s inovatívnymi patentovanými technologickými novinkami na globálny svetový trh. Autorom týchto patentov je Slovák František Pancurák. Firma investovala 150 miliónov korún do spoločnosti Swiss Aqua Technologies a rozšírila tak svoje portfólio o patentované vynálezy s ekologickou pridanou hodnotou, ktoré sú dostupné už v 46 krajinách sveta. Inovatívne výrobky z nového portfólia pomôžu ušetriť desiatky eur na vodnom a stočnom. SIKO sa chystá revolučné technológie vystavovať aj na EXPO 2020 v Dubaji.

Jedna z najúspešnejších českých rodinných firiem SIKO, ktorá patrí medzi lídrov aj na slovenskom trhu, vstupuje na pole inovatívnych patentov a svojimi jedinečnými produktmi ohlasuje najnovší vstup na medzinárodný globálny trh. Expanziu sprevádza nastavenie novej udržateľnej podnikateľskej filozofie, ktorej hlavným cieľom je starostlivosť o kvalitu a zároveň úsporu vody. Za týmto účelom firma investovala 150 miliónov českých korún do spoločnosti Swiss Aqua Technologies so sídlom vo švajčiarskom Chame. „Boli sme nadšení, že spoločnosť SIKO verila nášmu nápadu a rozhodli sa investovať do jeho realizácie. Bola to náročná cesta, ale vďaka tvrdej práci sa nám podarilo priviesť tieto patenty k životu,“ hovorí František Pancurák, spoluzakladateľ spoločnosti Swiss Aqua Technologies.

Spoločnosť Siko predstavuje inovácie

Zdroj: SIKO

Spoločnosť Swiss Aqua Technologies tvorí tím inžinierov a vedcov pod vedením slovenského vynálezcu Františka Pancuráka, zapojený do takmer dvoch desaťročí výskumu a vývoja produktov. Týmto spojením sa rozširuje status spoločnosti SIKO o rozmer medzinárodnej inovatívnej firmy, ktorá ponúka patentované technológie, pochádzajúce zo slovenskej myšlienky, ktoré spríjemňujú život spotrebiteľov, šetria peniaze a aj životné prostredie.„Naším cieľom je prinášať vodu v čo najlepšej kvalite, rovnako ako výrobky, ktoré pomôžu s jej šetrením. Cesta k tomuto cieľu nebola jednoduchá. Nakoniec sme sa rozhodli investovať do vlastných nápadov. Spojili sme sa s vynálezcom so slovenskými koreňmi, Františkom Pancurákom z firmy Swiss Aqua Technologies.“ vysvetľuje Tomáš Vala, generálny riaditeľ spoločnosti SIKO. „Po vstupe do tejto spoločnosti sme vyvinuli veľké úsilie, aby tento riskantný krok, ktorý vyžadoval vysokú investíciu, neskončil len u skvelého nápadu, ale aby sa sen podarilo zrealizovať celý – od výroby cez certifikáciu až po globálny obchodný úspech. Práve vďaka tomu sú tieto výrobky dnes k dispozícii už v 46 krajinách sveta a mnohé ďalšie sú v štádiu rokovania. Napríklad na exotickom Novom Zélande je OFS technológia už vo fáze certifikácie, ako sľubné sa javí aj Tunisko,“ dodáva Tomáš Vala.

Najúspornejšia toaleta na trhu vám ušetrí desiatky eur ročne

Na trh boli uvedené tri skupiny inovatívnych výrobkov s patentovanými technológiami OptimFlush System (úspora vody), IonPolarization System (fyzikálne zlepšenie kvality vody) a WaterCare System (využitie vlastností vody ako náhrady externých zdrojov energie – elektrina či batérie). Technológia OFS (OptimFlush System) reprezentuje novú generáciu úspornej toalety. Konkrétne sa jedná o najúspornejšiu toaletu na svete, ktorá nešetrí len prírodu, ale aj naše peniaze. Vzhľadom na frekvenciu využívania toaliet sa tak každý ušetrený liter pozitívne prejaví na výslednom vyúčtovaní a toalety SIKO so systémom OFS vám môžu ušetriť až desiatky eur ročne. Podľa štatistík spláchne jedna osoba priemerne až sedemkrát denne. Štvorčlenná domácnosť tak počas jedného dňa spláchne 28-krát, čo by pri bežnej spotrebe starých splachovacích systémov znamenalo celkovú spotrebu viac ako 61 300 litrov vody ročne. Napríklad na Slovensku pri aktuálnej cene za vodné a stočné 2,22 eur/m3 tak môže výsledná čiastka len za splachovanie predstavovať vyše 135 eur.

S OFS technológiou sa v takomto prípade dá ušetriť takmer 75 eur ročne. „S našim OFS systémom sme zožali veľký úspech napríklad na veľtrhu vo Frankfurte. Vystavovanú toaletu sme splachovali a to úplne spoľahlivo s dva a pol litrami vody a veľmi dobre s jeden a pol litrom. Bola to úplna revolúcia. A treba dodať, že nielen OFS, ale aj ďalšie prezentované revolučné technológie vzbudili neuveriteľný záujem nielen zákazníkov, ale aj veľkých výrobcov sanity,“ hovorí Ondřej Sochor, generálny riaditeľ Swiss Aqua Technologies.

Ďalšími produktmi v portfóliu patentovaných inovatívnych výrobkov sú IPS technológie (IonPolarization System) čiže ekologický spôsob úpravy vody pomocou prírodných (fyzikálnych) zákonov. V tomto rade sa dá zakúpiť prietoková trubka KalyxX, ktorá na základe galvanickej úpravy vody bez použitia externého zdroja účinne redukuje výskyt vodného kameňa vo vodovodnom potrubí až o 76 percent.

Inovácia v podobe batérie

Zdroj: SIKO

Ďalším produktom s touto technológiou je pracia guľa WashBall zabezpečujúca lepší výsledok prania, úsporu pracieho prášku a ochranu pred vodným kameňom. Jej účinnosť bola otestovaná aj v USA a teraz sa objavuje v pozitívnych recenziách u všetkých predajcov.

Pracia guľa

Zdroj: SIKO

WCS (WaterCare System) technológia je súčasťou hlavice tzv. pedikúrnej sprchy. Predná strana hlavice je využiteľná na klasické sprchovanie, zadná strana obsahuje rotujúci brúsny kameň a je navrhnutá pre jednoduché, bezpečné a rýchle odstránenie tvrdej pokožky na chodidlách, masáž či peeling.

Nová technológia sa predáva už v 46 krajinách sveta

Slovenské nápady, ktoré sa postupom času premenili na výrobky Swiss Aqua Technologies, sa aktuálne predávajú v 46 krajinách na všetkých kontinentoch sveta. V roku 2020 bol firmou American Standard uvedený produkt OptimFlush na americký trh. Najväčší obrat firma dosahuje v Ázii (Čína, India, Thajsko alebo Irak), ďalej v Severnej aj Južnej Amerike (USA, Brazília a Mexiko) a v Európe (popri štátoch EÚ aj Izrael, Balkán a Británia). Firma sa zároveň snaží rozvíjať aktivity v Afrike (Tunisko), Austrálii a intenzívne rokovania vedie tiež s niekoľkými zákazníkmi so záujmom o spoluprácu v Rusku či na Novom Zélande. Spoločnosť veľmi pokročila aj v oblasti výskumu a vývoja a pripravuje ďalšie generácie všetkých kúpeľňových technológií. Na jeseň 2021 SIKO plánuje OFS systém spolu s ďalšími revolučnými technológiami vystavovať na preloženom veľtrhu EXPO 2020 v Dubaji. Spoločnosť je aj partnerom národného pavilónu Českej republiky.

Zo SIKO sa tak stáva významný globálny hráč v segmente a začína písať novú kapitolu svojho príbehu. Počas tohto roka plánuje predať len v Európe celkom 10 tisíc toaliet. OFS technológia má tiež potenciál uspieť na ďalších trhoch. Cieľom spoločnosti je, aby bol do desiatich rokov OptimFlush System v každej druhej novo zariaďovanej kúpeľni vo vyspelom svete. Víziou je uvádzať ďalšie jedinečné výrobky s unikátnymi vlastnosťami a vybudovať firmu s distribúciou po celom svete.

Zdroj: PR článok SIKO

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kuchynské batérie splachovací systém toalety úsporná domácnosť vodovodná batéria
Zdieľať článok