Zdroj: Lindsey Brooke Design

Zo štyroch malých miestností vytvorili otvorený priestor s veľkou kuchyňou a pracovným kútikom

17. 06. 2021
Zdieľať

Upokojujúca a svetlá farebná paleta, čisté a elegantné línie, odolné prírodné materiály, staré drevo i kov. Tak sa dá v jednej vete definovať táto kuchyňa, ktorú navrhla dizajnérka Lindsey Borchard pre svojich klientov z malebného mestečka v kalifornskom Agoura Hills.

Krásne a funkčné prvky sú základom každého domova, ktoré s veľkou láskou tvorí Lindsey pod značkou Lindsey Brooke Design. Pri svojich návrhoch sa zameriava nielen na dizajn, ale berie ohľad aj na životné prostredie.

Prečítajte si tiež
Vidiecka kuchyňa s množstvom tradičných doplnkov pôsobí ako zo starého filmu

Obnoviteľné materiály, či to, akým spôsobom sa pristupuje k výrobe a koľko odpadu pri nej vznikne, aj to sú veci, o ktoré je potrebné sa zaujímať. V súčasnosti je už oveľa väčší prístup k informáciám o tom, či bol daný predmet vyrobený šetrne, koľko rokov bude slúžiť a či ho možno recyklovať.

Biela kuchyňa minimalistický štýl

Zdroj: Lindsey Brooke Design

Majitelia tejto veľkej kuchyne mali od začiatku jasnú predstavu. Zo štyroch malých miestností chceli urobiť jeden veľký otvorený priestor, kde sa zachová klasický štýl prepojený s modernými prvkami. Keďže sa pôvodná kuchyňa zdvojnásobila, koncept linky s hornými skrinkami by priestor preplnil.

Z tohto dôvodu sa od nich upustilo a do otvoreného priestoru zabudovali police z prírodného dreva. Na odkladanie množstva riadov a kuchynských spotrebičov slúži veľký kuchynský ostrov z kalkatského mramoru, ktorý je spolu s drevenými barovými stoličkami krásnou dominantou celej kuchyne.

Dizajn nemá pravidlá.

Lindsey Brooke

Pretože všetko bolo biele a čisté, Lindsey navrhla mosadzné úchytky a nástenné svietidlá, ktoré ladia s čiernymi lampami nad kuchynským ostrovom. Kuchyňa tak nevyzerá nevýrazne a nudne. Dopomáha tomu aj vhodne zvolená drevená podlaha, ktorá udáva tón celej miestnosti a spája ju. Bonusom navyše bolo zakomponovanie pracovného kútika s oddychovou lavičkou, ktorú si majitelia veľmi obľúbili. „V tomto priestore sa môžete túlať doslova celý deň“ vyznáva sa majiteľ s nadšením.

Prečítajte si tiež
Zariaďujeme kuchyňu v provensalskom štýle

V spojení s prírodou

Namiesto dekoračných predmetov, sošiek a magnetiek na chladničke vneste do svojej kuchyne kúsok prírody. Na jedálenský stôl postavte bielu alebo sklenenú vázu s konárikmi eukalyptu či s listom monstery. Vydržia veľmi dlho a zelená farba priestor oživí. Na otvorených policiach zas pekne vyniknú prevísajúce rastliny – napríklad brečtan, lampášik, potosovec alebo rhipsalis. Ak máte v kuchyni okno, využite aj tento priestor. Dariť sa tu bude bylinkám, sukulentom a iným rastlinám, ktoré vyžadujú dostatok prirodzeného svetla.

Veľký biely barový pult dizajnové svetlá

Zdroj: Lindsey Brooke Design

Správne namiešané

Ak chcete aby kuchyňa pôsobila elegantne, vyvážene a pokojne, všetko so všetkým musí byť vo vzájomnej harmónii. Veľký dôraz prikladajte farbám a ich kombinácii. Ako základ voľte bielu alebo svetlosivú. Tie dopĺňajte výraznejšími a tmavšími farbami. Čierna, hnedá a tmavomodrá vytvoria pekný kontrast. Nemusíte však ostať len pri tejto naoko strohej palete. Pokojne k nim pridajte aj tretiu farbu – žltú, mentolovú alebo olivovú zelenú.

NÁŠ TIP

Na police ukladajte predmety, ktoré beriete denne do ruky – hrnčeky, kuchársku knihu alebo dosku na krájanie. Prach nebude mať šancu.

Pracovný kútik

Mať pracovný kútik v kuchyni je dosť neobvyklé, ale zato veľmi praktické. Navyše, keď sa spojí s kútikom na leňošenie, či poobedné schrupnutie nebudete chcieť z neho odísť. Jedinou podmienkou je mať k dispozícii veľký priestor.

Dizajnérka Lindsey Brooke dômyselne prepojila kuchynskú linku s pracovným kútikom. Na stene je rovnaký obklad ako na kuchynskej zástene a rovnaké sú aj skrinky s drevenými policami. Tak vyzerá priestor ako jeden súvislý, ničím nerušený celok.

Pracovný kútik s lavicou a vankúšmi

Zdroj: Lindsey Brooke Design

Odhalené

Minimalistický štýl a neporiadok sa nekamarátia, preto všetky predmety ukryte do skriniek. Jedinou výnimkou sú otvorené police. Tie dávajú priestor na skrášlenie vašej kuchyne i na vystavenie niekoľkých vecí na obdiv.

Prečítajte si tiež
Ako vyzerá kuchyňa, ktorá má šťavu (VIDEO)

Dávajte však pozor, ako veci usporiadate, a vyvarujte sa tomu, že si z nich spravíte skladisko. Lindsey radí: „Striedajte veľké veci s malými, kameninu s drevom a rastlinami. Pekne tiež ukážu predmety položené vzadu alebo zvislo. Aby ste dosiahli vyváženosť, pohybujte sa pomyselným cikcakovým vzorom.“

Text: Miroslava Maceková

Foto: Lindsey Brooke Design 

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: barový pult interiérový dizajn kuchynský nábytok minimalizmus pracovný kútik
Zdieľať článok

Diskusia