Po veľmi dlhej dobe môžeme konečne chodiť na koncerty a festivaly. Zapisujeme si do diárov podujatia, ktoré chceme zažiť. Oplatí sa pridať si do kalendára aj Litera Fest, ktorý sa koná pod hlavičkou známych literárnych cien Anasoft litera. Uskutoční sa už o týždeň - od 23. do 25. júna v bratislavskom .klube pod lampou.

Okrem literárnych besied sú v jeho programe aj zaujímavé koncerty, ktoré možno jednoznačne zaradiť to kategórie vzácnych a doposiaľ nezažitých. Odohrajú ich jeden z objavov roka 2020, mladá speváčka Timea, herec Richard Autner, ktorý len tento rok vydal svoj debutový album, a skupina Hvozd, ktorá sa nedávno na scénu vrátila po veľmi dlhej pauze v novej zostave.

Timea je nezvyčajný zjav na slovenskej scéne a mimoriadne talentovaná speváčka a skladateľka. Odmalička sa učila hrať na klavíri, neskôr na gitare a postupne sa zamerala najmä na spev. V sedemnástich rokoch odišla do Austrálie, čo výrazne ovplyvnilo aj jej tvorbu. Nielenže počúvala miestnu hudbu, ale uchvátila ju aj nálada krajiny. Práve tu začala tvoriť a písať svoje piesne. V roku 2020 jej vyšla EP nahrávka Confusion of Warmth, na ktorej je päť skladieb. Ani pri jednej by vám nenapadlo, že ide o domácu produkciu.

"Píšem spontánne, niekedy v aute alebo vo vlaku. Každá skladba je podnietená emóciou, ktorá ma pohltí a neviem sa jej zbaviť. Pesničky sú pre mňa ako úložný priestor na emócie a obdobia," hovorí o svojom procese tvorby Timea. Za spomínané debutové EP získala Ocenenie Nadácie Advance Investments na Radio_Head Awards 2020. Na Litera Feste vystúpi Timea 23. júna spoločne s Radovanom Činčurom.

Prečítajte si: Svetový hlas a vyzreté skladby: Speváčka Timea patrí medzi top objavy roka 2020


Koncertnú premiéru so svojou kapelou bude mať na Litera Feste aj Richard Autner. Vo štvrtok 24. júna predstaví v .klube pod lampou svoj debutový album Odpovede, ktorý vydalo vo februári tohto roka vydavateľstvo Slnko Records. Autnera mnohí poznajú skôr z divadelných dosiek, no tentoraz prichádza s inštrumentálne aj textársky vyzretým hudobným dielom. Spolupracovali na ňom hudobníci Marek Žilinec (bicie, perkusie, produkcia), Milan Koyš (basgitara), Martin Christov (klávesové nástroje), Vladimír Nikulin (gitara), sláčikové kvarteto Spectrum Quartett a Majo Džubák (nahrávanie, mix, mastering).

"Každý člen priniesol do mojej hudby niečo vlastné. Skladby sa zmenili v tempe, farbe aj akordoch. Všetky piesne vďaka nim vyrástli," hodnotí Richard Autner. Vo vrstevnatej hudobnej zložke vynikajú poetické texty. "Nad vysokými stromami preletel kŕdeľ vrán, so zaťatými päsťami, ľudia mlátia do zavretých brán. A ostrými slovami každý sám sype si soľ do rán. A dáva to za vinu každému, kto iný názor má," znejú slová z titulnej skladby Odpovede. 

Rozhovor: Richard Autner: Depresia mi pripadá ako fenomén dnešnej doby


Poeticky silné texty má aj formácia Hvozd. Jej korene siahajú ešte na začiatok tohto tisícročia, keď bola stabilnou súčasťou bratislavskej alternatívnej scény. V priebehu rokov sa zvuk skupiny ustálil na lahodnej kombinácii dvoch hlasov s výrazným klavírom a akordeónom, na mieste, odkiaľ je rovnako blízko k šansónu, jazzu, kabaretu aj punku. Tak ho zachytili na debute Po kopcoch v županoch z roku 2010, ktoré vydalo Slnko Records, ale aj na tohtoročnej kompilácii ranných nahrávok s názvom Starý Hvozd. Po pauze, ktorá trvala viac ako dekádu, je Hvozd späť v novej zostave, kde trojicu Ivana Tirpáková (akordéon, spev), Lucia Chuťková (klavír, spev) a Peter Čaputa (basgitara) dopĺňajú noví členovia – Marián Slávka (bicie) a Karol Šípoš (trubka).

"Michal Kaščák nás oslovil, či by sme nezahrali na festivale Pohoda. Malo to byť v stane, kde by vystupovali slovenské kapely na počesť Juraja Kušnierika, ktorý bol veľký fanúšik domácej alternatívnej scény. Ibaže prišla pandémia a Pohoda nebola. No Hvozd sa rozjasnil," prezradila o prvotnom impulze k návratu Ivana Tirpáková. "Momentálne skúšame s bubeníkom Mariánom Slávkom a vetrík nás len tak pohupuje ďalej... Uvidíme, kam nás zaveje," dodáva s tým, že ešte tento rok by kapela chcela vydať album s úplne novými pesničkami. Ochutnávku z nich môžete zažiť spolu s oprášenými staršími piesňami 25. júna na prvom verejnom koncerte Hvozdu po viac ako desiatich rokoch.


Multižánrový festival Litera Fest 2021 podporil z verejných zdrojov hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislava a softvérová spoločnosť Anasoft.

Kompletný program a všetky ďalšie podrobnosti nájdete na oficiálnom webe literárnych cien a festivalu www.anasoftlitera.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Anasoft Litera Mária Hejtmánková. Tlačovú správu sme upravili.