MENU
zdravy-zivot

Ľahnúť si, utekať, vyliezť na strom? Čo naozaj nerobiť, ak stretnete medveďa?

Young,Man,Trekking,In,Woods,Walking,On,The,Path,To
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Ľahnúť si, utekať, vyliezť na strom? Čo naozaj nerobiť, ak stretnete medveďa?

Hoci medvede útočia každý rok, od druhej svetovej vojny až do minulého pondelka u nás naša najväčšia šelma nikoho nezabila. Dá sa útoku predísť?

Pravidlo, že v lese treba byť potichu a nerušiť lesnú zver, nie je celkom namieste. Najmä ak ste v horách, kde je výskyt medveďov nadpriemerný. Nemajú síce dobrý zrak, no vynikajúci čuch a sluch a keď počujú hluk, automatiky sa stiahnu do bezpečia. Práve preto sú najmenej ohrozené rodinky s malými deťmi – tie totiž narobia okolo seba najviac lomozu. Ak ste na túre sami – pískajte si, spievajte alebo občas zatlieskajte. Alebo si na ruksak pripevnite zvonček. Robte čokoľvek, čím medveďa upozorníte na svoju prítomnosť.

Čo robiť, ak...

Ak prevencia zlyhá a vy sa v lese stretneme s medveďom, dané miesto rýchlo opustite. Snažte sa vyhnúť sitácii, že by sa medveď mohol zľaknúť a zaútočiť. Ak je medveď od vás na vzdialenosť 100 metrov a viac, netreba robiť žiadne zvláštne opatrenia. Lokalitu len potichu opustite. Ak je vzdialenosť medzi vami a šelmou 70-50 metrov, treba dať o sebe vedieť hlbokým pokojným tónom. 

V kritickej vzdialenosti 30 a menej metrov, dôležité sa je vyhýbať očnému kontaktu. Nekričte a nerobte paniku, pokúste sa správať prirodzene. Možno vás prekvapí, ako rýchlo medveď pred vami sám utečie.

Brucho a hlava 

Ak sa medveď postaví na zadné, neznamená to, že sa chystá zaútočiť. Keďže zrak nie je jeho dominantným zmyslom, snaží sa získať prehľad o situácii alebo nemá vhodný vietor na to, aby situáciu vyhodnotil čuchom. Postávanie na zadných sa môže zopakovať a medveď sa dokonca môže pomaly približovať k vám. Vtedy je najbezpečnejšie zaujať obrannú pozíciu.

Kľaknite si na zem, hlavu skrčte ku kolenám a krk si cháňte rukami. Táto pozícia vám pomôže ochrániť životne dôležite orgány v brušnej dutine a šiju. Ak vás medveď labou pri útoku náhodou prevráti na chrbát, snažte sa rýchlo dostať opäť na kolená.

Krik, panika a útek medveďa spravidla vyprovokujú na útok a v bežeckom súboji väčšinou nemáte šancu. Na strome ste v bezpečí až niekde vo výške 4 metre a riskujete, že kým sa tam dostanete, medveď vám poraní nohu alebo vás za ňu stiahne k sebe.

Pre istotu 

Pre väčšiu ochranu si môžete do batoha zbaliť aj špeciálny sprej proti medveďom. Nemá nič spoločné s inými obrannými sprejmi – pred násilným prepadom či pred útokom psa. Účinnou zložkou v spreji je kapsaicín, teda extrakt z červenej papriky, ktorý spôsobí dočasný opuch sliznice očí, nosa a pľúc. Medzi medveďom a človekom vytvorí ochrannú clonu. Sprej by mal mať dosah aspoň 7 a pol metra a obsahovo poskytnúť aspoň 6 sekúnd postreku.  

Na toto pozor 

Všímajte si stopy medveďa. Jeho laby majú päť prstov s pazúrmi, zadná je približne taká veľká ako mužská noha. Spozornejte, aj keď na chodníku nájdete trus so zvyškami nestrávenej potraviny – lesnými plodmi, hmyzom, semenami. Na medvediu prítomnosť môže upozorňovať aj ošúchaná kôra stromov, vyhrabané mraveniská, osie hniezda či prevrátené veľké kamene, spod ktorých medvede vyberajú larvy a hmyz.  

Prirodzene plaché 

Stretnutia s rysmi alebo s vlkmi sú v našich lesoch veľmi zriedkavé, lebo šelmy sú extrémne plaché. Diviaky môžu byť nebezpečné hlavne na jar, keď diviačice odchovávajú mláďatá. Najlepšou prevenciou je vyhnúť sa akýmkoľvek krovitým porastom, kde nemáte prehľad, či tam samica neleží.  

Text: Zuzana Vongrejová

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor