Rast cestovného ruchu v Česku brzdí povesť skazená nezvládnutou pandémiou

Do Českej republiky sa už síce pozvoľna vracajú návštevníci z okolitých štátov, ale majetnejší turisti zo vzdialenejších destinácií dorazia najskôr až na jeseň. Uviedla to česká centrála pre cestovný ruch CzechTourism, podľa ktorej "rozjazd" cestovného ruchu a reštaurácií v krajine brzdia obavy z jesenného návratu blokád a skutočnosť, že nedodržiavanie hygienických pravidiel pripravilo Česko o povesť bezpečnej destinácie. Uviedol to internetový portál iDNES.cz.

17.06.2021 13:00
debata

Otvorenie reštaurácií neprinieslo taký záujem o služby v pohostinstve, ako prevádzkovatelia gastronomických zariadení po mesiacoch ich zatvorenia očakávali.

Podľa Ľuboša Kastnera, zástupcu gastronomických zariadení v Asociácii malých a stredných podnikov, tomuto odvetviu uškodilo označovanie reštaurácií za rizikové pre prenos nového koronavírusu.

Kastner sa domnieva, že väčšina reštaurácií pravidlá dodržiava a len 5 až 7 % podnikov sa nimi neriadi a predstavujú tak rizikovejšie prostredia, čo si vyžiadalo prísnejšie pravidlá.

„Reštaurácie sú z princípu prevádzky, kde sa nenosia rúška ani respirátory,“ zdôvodnil prísnejší prístup ku gastrofirmám epidemiológ Rastislav Maďar.

Podľa prezidenta českého Zväzu obchodu a cestovného ruchu Tomáša Prouzu sa cestovný ruch a gastronómia budú spamätávať z pandémie ešte niekoľko mesiacov. Prispel k tomu aj fakt, že Česko prišlo v priebehu pandémie o povesť bezpečnej destinácie.

„Nikdy sa o nás v Nemecku nepísalo tak škaredo, ako za uplynulého pol roka. Bude potrebná veľká kampaň, aby sa to zmenilo,“ skonštatoval Prouza. Niektoré turistické destinácie v Česku však už hlásia návrat prvých návštevníkov z Nemecka a okolitých krajín.

Nedostatkom zahraničných turistov trpia najmä veľké mestá, čo sa odráža aj na obsadenosti hotelov a penziónov. Kým v Prahe sú ubytovacie kapacity plné len na 20 %, v Orlických horách je už aktuálne obsadená každá druhá hotelová posteľ.

Riaditeľ CzechTourism Jan Herget očakáva, že veľkou vzpruhou pre cestovný ruch v Česku bude začiatok júla, keď sa budú môcť ľudia preukazovať európskymi certifikátmi, tzv. COVID pasmi.

K zvýšeniu pocitu bezpečia, a teda aj väčšiemu návratu ľudí do reštaurácií a hotelov, by podľa ministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka mala zase prispieť certifikácia bezpečných prevádzok a reštaurácií.

Tým firmám, ktoré preukážu, že berú epidemiologické opatrenia vážne a získajú príslušný certifikát, by potom nehrozilo uzavretie v prípade, že by sa bezpečnostná situácia na jeseň opäť zhoršila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #turizmus