Dobré noviny
Učme sa od detí. Vďaka pocitu, ktorý zažívajú pravidelne, môžeme byť zdravší a šťastnejší
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Učme sa od detí. Vďaka pocitu, ktorý zažívajú pravidelne, môžeme byť zdravší a šťastnejší

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pexels.com/Alexander Dummer

Nie je to vždy len o tom vidieť Machu Picchu.

USA 15. júna - Keď pomyslíme na pocit úžasu, predstavíme si väčšinou tie najväčšie a najdokonalejšie zážitky, ako je napríklad výstup na vrchol Mt. Everestu, narodenie dieťaťa, prípadne orchestrálny koncert, ktorý v nás prebudil najrôznejšie typy emócií. Vedci však hovoria, že tento pocit by mal prichádzať pravidelne a kľudne aj z menších zážitkov, pomáha to totiž nášmu zdraviu.

„Obrovské momenty, ktoré ľudia počas svojich životov zažijú, vedú, samozrejme, k pocitu úžasu. Čo však ukazujú rôzne výskumy. je, že aj tie najmenšie zážitky, ako je napríklad krásny pohľad z domu na prírodu, majú pre človeka priaznivý efekt," hovorí Craig Andersonová, akademická výskumníčka, ktorá študovala pocit úžasu v prírode, pre USA Today.

Stačí aj internetové video

Úžas si ľudia spájajú so zážitkami, ktoré môžu byť veľmi veľké alebo nesú silnú emóciu. Sú to teda tie, ktoré má v daný moment sám náš mozog problém spracovať, pretože na niečo podobné nie je zvyknutý. To ale neznamená, že to hneď musí byť Tádž Mahal. Stačí na to aj skvelé YouTube video či kúsok maliarskeho umenia.

Foto: Unsplash

Pocit úžasu má množstvo zdravotných benefitov - emočného, sociálneho a psychologického charakteru. Sme vďaka nemu šťastnejší, pokornejší a viac nám záleží aj na ostatných ľuďoch, hovoria vedci.

Tiež potom myslíme viac kritickejšie, lepšie chápeme zmysel času, no hlavne sme menej materialistickí. Výrazne lepšie sa vďaka tomuto pocitu môžu cítiť bývali vojaci, alebo deti, ktoré nepochádzajú z práve najlepšieho prostredia.

Foto: Unsplash

Prvýkrát v tuneli

Tento pocit je definovaný najmä akousi novosťou a rozsiahlosťou. Deti to v tomto prípade majú jednoduchšie. Keď rodič povie, že vidí svet detskými očami, hovorí vlastne o pocite úžasu jeho dieťaťa, ktorý má možnosť sledovať.

„Skvelé je napríklad video, kde idú rodičia so svojimi deťmi prvýkrát tunelom. Keď dieťa po prvýkrát uvidí, ako sa kompletne zmení prostredie, zostane z toho v úžase," hovorí Anderson.

Rovnako tak ho môžu mať na dennej báze aj dospelí ľudia, k tomu však je potrebné správne nastavenie mysle. Veľa stresu a množstvo povinností nás o oň veľmi rýchlo môžu pripraviť: „Keď sa dívame na Grand Canyon, okamžite si zoberie všetku našu pozornosť. Pri menších veciach je to však o niečo zložitejšie, najmä v dobe, keď hľadíme len do mobilných telefónov."

Cesta za správnym Chi

Hľadať krásu v prírode je hneď jeden zo spôsobov ako nájsť úžas. Pohľad na ten správny a unikátny západ slnka raz za čas je presne to, čomu jednoducho nejde odolať. Ten moment, kedy sa obloha sfarbí na oranžovo a vytvára unikátny kontrast so všetkým okolo vás. To každý deň nevidíte a ak aj áno, ťažko súdiť, či to niekedy omrzí.

Ďalšími spôsobmi môže byť vizuálne umenie či tá správna skladba, pri ktorej cítite rôzne pocity. Môže to byť aj nejaký spoločenský skutok, ktorý vás v ten moment dostane - napríklad keď vám niekto len tak pomôže na ulici.

Foto: Unsplash

Už ste čítali?