Sedem nových filmov od dnes v našich kinách – Rýchlo a Zbesilo 9, Luca, Hejteri, či Bež!

17.6.2021|Ivet Kollárová|

Z predchádzajúceho týždňa pokračujeme v nastavenom trende a aj dnes v kinách privítame sedem nových filmov. Mix hororov, thrillerov, animákov a dokumentu vedie akčná snímka z Fast and Furious franchisu v réžii Justina Lina s názvom Rýchlo a Zbesilo 9 (F9). Dominic Toretto má už zase ťažkosti so svojou rodinou, ale tentoraz úplne iné, než by ste očakávali. Kyberteroristka Cipher sa doteraz nespamätala z úderu, ktorý jej uštedrila rýchla a zbesilá partia v ôsmej časti, a je odhodlaná im to všetko vrátiť aj s úrokmi. V hlavných úlohách Charlize Theron, Vin Diesel, Helen Mirren, Michelle Rodriguez, Lucas Black, John Cena, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Michael Rooker, Cardi B, Tyrese Gibson, či Jim Parrack.

Zo severu Európy, konkrétne v švédsko-nórskej koprodukcii prichádza do kín akčný thriller režiséra Joachima Hedéna V pasci (Breaking surface). Niekoľko dní po Vianociach sa švédsko-nórske nevlastné sestry Ida a Tuva vydali na zimný ponor do odľahlej časti nórskeho pobrežia. Ku koncu ponoru Tuvu privalí odlomená skala a uväzní ju pod vodou. Ida okamžite vypláva nad hladinu, no zistí, že ulomené skaly pochovali ich vybavenie, telefóny a kľúče od auta. Ida a Tuva sú úplne odrezané od akejkoľvek šance na záchranu zvonku. Ida je podrobená skúške charakteru a sily, keď kvôli záchrane svojej nevlastnej sestry musí prekonať samú seba. V hlavných úlohách Moa Gammel, Madeleine Martin, Lena Hope, Trine Wiggen, Olle Wirenhed, Maja Söderström, Jitse Jonathan Buitnik, či Aiko Steurs. 

Hovorí sa, že matka miluje svoje deti až na smrť, a pre hrdinku nového hororu Bež! (Run) je toto tvrdenie nebezpečne skutočné. Mladé dievča vyrastá iba so svojou oddanou a starostlivou mamou v úplnej izolácii, jedného dňa sa ale začína vyplavovať na povrch zlovestné mamičkino tajomstvo. Napínavý, hitchcockovsky ladený triler natočil Aneesh Chaganty, autor skvelého hororu Pátranie. 

Pred materinskou láskou sa nedá uniknúť. Z bezpečného prístavu matkinho náručia sa však niekedy môže stať smrtiaca hrozba. Mladé dievča Chloe o tom vie svoje. Je na vozíku a vyrastá osamote, izolovaná od sveta, iba so svojou milujúcou mamou. Ich vzťah a život sa môže zdať bežným ľuďom zvláštny, možno až znepokojujúci, nikto však nemôže mame Diane uprieť urputnú snahu chrániť svoju dcéru, starať sa o ňu až do roztrhania tela a mať ju pre jej vlastné dobro stále pod dohľadom. Chloe má množstvo zdravotných problémov, potrebuje starostlivosť na plný úväzok a s oddanou mamičkou tvorí zohratú dvojicu. Keď sa však v sedemnástich chystá na vysokú, začne odhaľovať čoraz desivejšie tajomstvá. Namiesto odpovedí na otázky sa od svojej mamy dočká len ďalších obmedzení. Chloe je pripútaná k invalidnému vozíku, z oceľovo pevného materinského objatia však musí za každú cenu utiecť. Odpovede na jej otázky sú totiž ešte strašnejšie, než si dokázala predstaviť.

Herci sa vždy snažia s maximálnou dôveryhodnosťou stvárniť telesné hendikepy svojich hrdinov. Triler Bež! je však výnimočný v tom, že predstaviteľka hlavnej úlohy Kiera Allen je na invalidnom vozíku aj v skutočnom živote. Momenty, keď bez možnosti pohybu musí utiecť smrtiacemu nebezpečenstvo, sú tak o to intenzívnejšie a realistickejšie. Tiesnivá atmosféra a pocit úplnej bezmocnosti v trileri Bež! pripomínajú kultové filmy Misery nechce zomrieť, Okno do dvora alebo nedávneho Muža v temnote.

Matku hlavnej hrdinky, za ktorej bezbrehou láskou sa skrývajú škaredé tajomstvá, hrá Sarah Paulson. Herečkina kariéra v poslednom čase neustále naberá na sile. Hrala v množstve úspešných filmov, napríklad 12 rokov otrokom, Carol či v snímke Glass od M. Nighta Shyamalana. Jej sláva však stúpa najmä vďaka skvelým a oceňovaným seriálom, ako je Mrs. America, v ktorom sekunduje Cate Blanchett, American Horror Story či American Crime Story, za ktorý získala Zlatý Glóbus. Naposledy divákov očarila v netflixovom seriáli Ratched, kde hrá hlavnú postavu – diabolskú zdravotnú sestru Mildred Ratched. Okrem Paulson vo filme uvidíme aj Kieru Allen, Onalee Ames, Pata Healyho, Cartera Heintza, Erika Athavela, Saru Sohn, Clarka Webstera, či Conana Hodgkinsona.

Od hororu k hororu. Tretí júnový týždeň prinesie novinku od Evana Spiliotopoulosa s názvom Prekliata (The Unholy). Dávajte si pozor, ku komu sa modlíte .... Mladé sluchovo postihnuté dievča Alice je po údajnej návšteve Panny Márie zrazu schopné počuť, hovoriť a uzdravovať chorých. Ako sa táto správa šíri, ľudia z blízkeho i vzdialeného okolia sa hrnú, aby boli svedkami jej zázrakov. Novinár navštívi mestečko v Novom Anglicku v nádeji, že oživí svoju kariéru. Keď sa začnú diať desivé veci, začína pochybovať, či sú tieto javy dielom Panny Márie alebo niečím iným, omnoho temnejším. Film je natočený podľa najpredávanejšej knihy Jamesa Herberta – Svätyňa. V hlavných úlohách Jeffrey Dean Morgan, Cary Elwes, William Sadler, Katie Aselton, Cricket Brown, Christine Adams, Diogo Morgado, či Marina Mazepa. 

Po sérii vážnych snímok prichádzajú na rad dva animáky najmä pre deti, no dospelí sa určite tiež zabavia (aspoň pri jednom z nich..:)).

Po jednotke si režisér Will Gluck režíroval pokračovanie dobrodružstiev nezbedného králika Petra vo filme s názvom Králik Peter na úteku (Peter Rabbit 2: The Runaway). Obľúbený nespratník Peter sa tentokrát rozhodne utiecť z farmy, pretože si myslí, že svojím správaním všetkým spôsobuje iba problémy. V meste sa dostane do partie zvieracích zlodejov, ktorých novým cieľom sú farmárske trhy a šibal Peter do akcie zatiahne aj zvyšok rodiny a kamarátov. Záťah však nedopadne podľa plánu, a Peter tak za pomoci Thomasa a Bei musí napraviť, čo pokazil. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Juraja Kemku, Táňu Pauhofovú, Barboru Švidraňovú, Petru Polnišovú, či Vladimíra Kobielskeho. V anglickom origináli hlasy zvieratkám prepožičali James Corden, Elizabeth Debicki, Margot Robbie, Domhnall Gleeson, Rose Byrne, David Oyelowo, Hayley Atwell, či speváčka Sia.

Štúdio Pixar v spolupráci s Disney prináša krásny coming-of-age príbeh v animovanom filme Luca od režiséra Enrica Casarosu. V krásnom romantickom prostredí talianskej riviéry sa odohráva nepravdepodobné, ale o to silnejšie priateľstvo medzi chlapcom a morskými príšerkami prezlečenými za človeka.

Pôvodný celovečerný animovaný film od štúdií Disney a Pixar s názvom “Luca” je zábavný a dojemný príbeh o priateľstve, vystúpení z našej komfortnej zóny a o dvoch dospievajúcich morských príšerkách, ktoré zažívajú leto ktoré zmení ich život. “Tento film je o priateľstvách, ktoré nás menia,” hovorí režisér Enrico Casarosa. “Je to ľúbostný list letám našej mladosti – tým rokom, ktoré nás formujú v tom kým sme.”  Dodáva producentka Andrea Warren, “Je to magický príbeh o dospievaní a o spomienke na ľudí, ktorí nás formovali po ceste životom v detstve.”

Hotel Luca sa nachádza v krásnom prímorskom meste na talianskej riviére a je príbehom o jednom chlapcovi, ktorý zažíva nezabudnuteľné leto plné zmrzliny, cestovín a nekonečných jázd skútrom. Luca zažíva tieto letné dobrodružstvá spolu so svojím novonadobudnutým najlepším priateľom Albertom, ale všetka zábava je ohrozená hlboko ukrytým tajomstvom: obaja sú totiž morské príšerky z iného sveta, ktorý sa nachádza tesne pod hladinou mora. Film sa u nás premieta aj s dabingom aj v anglickom origináli, v ktorom budeme počuť Mayu Rudolph, Jacoba Tremblaya, Jacka Dylana Grazera, Sashu Baron Cohena, Giacoma Gianniottiho, Jima Gaffigana, Emmu Berman, Marca Barricelliho, Saveria Raimonda, či Marinu Massironi. O slovenský dabing sa postarali: Erik Koníček, Alex Koníček, Great Luprichová, Michal Hallon, Gabriela Dzuriková, Vladimír Jedľovský, Jakub Ružička, Lukáš Krčmár, Max Rosa, Andrea Somorovská, František Kovár a iní.

Od dnes v kinách uvidíme aj veľmi zaujímavý a dôležitý dokument od režisérky Anny Hildur Hildibrandsdottir Hejteri (A Song Called Hate). Pokiaľ sa nespojíme, nenávisť zvíťazí. Kapela Hatari získala pozornosť svetových médii, keď v pesničkovej súťaži Eurovízie 2019 využila umenie na vyjadrenie svojho názoru.

Dvesto miliónov divákov! To je realita, ktorej čelí islandská kapela Hatari, keď sa rozhodne prihlásiť do pesničkovej súťaže Eurovízie 2019. Táto senzácia však zachádza príliš ďaleko vo chvíli, keď ju vyberú, aby v súťaži reprezentovala Island. Teraz je Hatari predurčená na cestu do Tel Avivu v Izraeli, aby reprezentovala svoju maličkú krajinu na svetovej scéne. Tvárou v tvár aktuálnemu izraelsko-palestínskemu konfliktu sa členovia kapely rozhodnú urobiť niečo viac: skúsia situáciu zmeniť. Vyhlasujú Hatari za „oceňovanú antikapitalistickú BDSM techno kapelu“. Vďaka ich vystupovaniu si ich ľudia začínajú všímať a otvárať sa novým myšlienkam. Dokáže však Hatari prispieť do tejto kritickej debaty iba svojím umením? Alebo ich posolstvo nezvládne preniknúť cez žiarivú bublinu, ktorú Eurovízia vytvorila? Hlavnými aktérmi filmu sú Klemens Nikulásson Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldsson a Einar Hrafn Stefánsson. 

  Foto © Bonton/CinemArt/Itafilm/ContinentalFilm/FilmEurope

Súvisiace články