MENU
zdravy-zivot

Ako dlho musíte behať, aby ste spálili hamburger či čokoládu?

Vďaka behu budete zhadzovať ľahšie.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Ako dlho musíte behať, aby ste spálili hamburger či čokoládu?

Beh a rýchla chôdza vám výborne naštartujú spaľovanie. Ako behať a chudnúť a čo si na tanieri radšej odoprieť?

Beh je jedným z najefektívnejších spôsobov ako zhadzovať kilá. Ide o aeróbnu aktivitu, do ktorej sa zapája väčšina svalových skupín, zamestná asi 70 percent svalov. Čo znamená vyšší energetický výdaj. Ani vidina krásnej postavy by vás však nemala viesť k bezhlavým výkonom. Pri tvorbe tréningu musíte zohľadniť svoju aktuálnu fyzickú kondíciu a zdravotný stav. Ešte pred rozhovorom s trénerom sa poraďte s lekárom najmä, ak máte problémy so srdcovo-cievnym systémom, veľkou nadváhou, astmou, cukrovkou alebo trpíte ortopedickými ťažkosťami.

Šprint odložte na neskôr

Začiatočníci musia v prvom rade popracovať na vytrvalosti. Pokojne začnite miernym poklusom a striedajte ho s chôdzou. Musí byť však energická. Tri minúty behu striedajte s minútovou chôdzou. Len pravidelný a postupný tréning zaútočí na driemajúce tukové rezervy. Ak ste predtým nebehali, prípadne máte výraznejšiu nadváhu, môžete sa prvé dva týždne venovať len rýchlej chôdzi. Trénujte pravidelne, minimálne trikrát do týždňa. Až tretí týždeň pridajte krátke bežecké úseky. Na trati vydržte aspoň štyridsať minút. Látková premena sa naplno rozbieha približne po dvadsiatich minútach pohybu.

Správne potraviny

Za šesť týždňov by ste sa mali zbaviť približne piatich kilogramov. V žiadnom prípade však nehladujte. Vytrvalostné zaťaženie, akým je beh, potrebuje správne cukry. Vhodné sú celozrnné produkty, ovocie či zelenina. Nezabúdajte ani na príjem bielkovín. Tie sú potrebné na tvorbu svalovej hmoty. Svaly pracujú, aj po dobehnutí do cieľa. Určitú energiu potrebujú stále a tak metabolizmus „pevnejších“ ľudí pracuje na vyššie obrátky. Pravidelne si naservírujte chudé hovädzie mäso. Výborným zdrojom bielkovín sú aj sója, konopné semienka, syry či orechy.

Pozor na menu

Aj pri behaní platí, že kalórií musíte viac stratiť ako prijať. Ideálne je nezaťažovať si organizmus ťažkými jedlami. To, čo si dáte do úst lepšie ustrážite, ak uvidíte ako dlho by ste museli behať, aby ste sa prijatej energie na trati zbavili.

Za koľko ich vybeháte?

  • 777 kJ croissant 15 min. 52 s.
  • 2 114 kJ hamburger 43 min. 22 s.
  • 1 172 kJ chlieb so syrom 24 min.
  • 1 821 kJ hranolčeky 37 min. 19 s.
  • 3 810 kJ pizza 78 min. 02 s.
  • 2 219 kJ mliečna čokoláda 45 min. 27 s.
  • 314 kJ jablko 6 min. 26 s.
  • 1 005 kJ morčacích pŕs 20 min. 35 s.
  • 691 kJ väčší pečený zemiak 14 min. 09 s.

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor