Nepríjemný PROBLÉM, o ktorom mnohí mlčia: Čo znamená, ak po konzumácii OVOCIA zažívate TOTO!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-17 06:00:00

Bolí vás po konzumácii ovocia jazyk? V závislosti od toho, aké ďalšie príznaky spozorujete, môžete mať problémy s boľavými vredmi v ústach alebo s nedostatkom vitamínu B. Niektoré druhy ovocia, najmä citrusy, spôsobujú mravčenie alebo pálenie.

Častou príčinou nepríjemných pocitov na jazyku je syndróm orálnej alergie (OAS) alebo syndróm peľového ovocia. Podľa Americkej akadémie pre alergiu, astmu a imunológiu (AAAI) je asi 50 až 75 percent dospelých alergických na peľ. Pretože veľa druhov ovocia a zeleniny obsahuje bielkoviny podobné tým, ktoré sa nachádzajú v peli, môžu spôsobiť alergickú reakciu, píše sa na portáli livestrong.com.

Čítajte tiež: SILU bobkového listu odhalia jeho ÚČINKY: Tieto ZMENY očakávajte po jeho konzumácii!

OAS zvyčajne postihuje ústa a hrdlo, ale môže spôsobiť aj celkovú alergickú reakciu. Okrem iných príznakov môžete zaznamenať opuch jazyka a pier, svrbenie v ústach, nádchu, kýchanie, bolesť žalúdka a zvracanie. V závažných prípadoch môže tento stav sťažiť dýchanie alebo prehĺtanie, či dokonca spustiť život ohrozujúcu reakciu, anafylaktický šok. Jeho príznaky môžu byť u každého odlišné.

Bolesť jazyka po konzumácii ovocia nie je normálna

Aj keď je pravda, že OAS môže spôsobiť nepríjemné pocity v ústach, bolestivosť jazyka nie je bežnou reakciou. Niektoré druhy ovocia, najmä jablká, broskyne, hrušky, nektarinky a jahody, môžu vyvolať pocit svrbenia v ústach, ale je nepravdepodobné, že by spôsobili boľavý jazyk. Napríklad ananás obsahuje enzým bromelaín, po ktorom mnoho ľudí cíti v ústach akoby pálenie, nie však bolesť.

Alergia na banány môže tiež spôsobiť problémy. Tie sa vyskytujú asi u 20 až 50 percent tých, ktorí sú alergickí aj na latex z prírodného kaučuku. Toto ovocie obsahuje tri hlavné alergény vyvolávajúce mierne lokálne podráždenie v ústach a hrdle, uvádza sa v recenzii publikovanej v European Annals of Allergy and Clinical Immunology. Bolesť alebo bolestivosť jazyka opäť nie sú bežné.

Boľavý jazyk po zjedení ovocia?

Bolestivý jazyk po konzumácii banánov, jabĺk alebo iného ovocia nemusí nevyhnutne súvisieť so samotným ovocím. Dôvodom býva skôr plesňová infekcia v ústnej dutine, ktorá môže mať na svedomí boľavý jazyk alebo boľavé ďasná, praskliny v kútikoch úst alebo biele škvrny v ústnej dutine. Táto infekcia často vzniká v dôsledku premnoženia Candidy a môže sa rozšíriť do mandlí a hrdla, upozorňuje Mayo Clinic.

Bolesť v ústach môžu spôsobovať tiež vredy, napríklad v podobe áft. Tie sa objavujú pri zníženej imunite. Niektoré formy sú mimoriadne bolestivé a môžu po nich zostať jazvy. Kyslé jedlá a nápoje, vrátane ovocných štiav a citrusových plodov, môžu príznaky zhoršiť a spomaliť hojenie.

Ak máte v ústach afty a po konzumácii pomarančov pociťujete bolestivosť jazyka, je rozumné vylúčiť tieto druhy ovocie z jedálnička, kým príznaky neustúpia. To isté platí aj pre rôzne ďalšie boľavé vredy, ktoré sa môžu tvoriť pod jazykom a spôsobovať bolesť.

Pozor na nedostatok živín

Ďalšou častou príčinou bolesti jazyka je nedostatok vitamínu B12. Táto živina podporuje neurologické funkcie a pomáha telu vytvárať červené krvinky. Nízka hladina vitamínu B12 môže viesť k anémii, vredom v ústach, problémom so zrakom, depresiám a podráždenosti. Ďalším príznakom je glositída, stav, ktorý spôsobuje boľavý červený jazyk. Častý je aj jeho opuch. Vtedy je potrebné dopriať organizmu vitamín B vo forme výživových doplnkov.

Aj keď tieto príznaky nesúvisia s konzumáciou ovocia, niektoré druhy môžu bolesť zhoršovať. Medzi menej časté príčiny patria vírusové infekcie, anémia z nedostatku železa, syndróm pálenia v ústach a niektoré lieky, ako sú betablokátory, ktoré podporujú vznik vredov v ústach.

Vylúčte z jedálnička sladkosti, kyslé a slané jedlá asi na týždeň. Paradajky, ovocné džúsy a citrusy sú kyslé, takže je potrebné ich vylúčiť tiež a sledovať, ako vaše telo reaguje. Skúste sa vyhýbať aj koreninám a tvrdému ovociu, napríklad jablkám, pretože môžu podráždiť boľavé ústa. Ak príznaky pretrvávajú, poraďte sa s lekárom, aby ste zistili príčinu.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie jazyk

2021-06-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia