zrekonštruovaná chalupa
Zdroj: shutterstock.com

Čo treba zvážiť pred rekonštrukciou strechy na chalupe

Jednou z najdôležitejších častí domu a chalupy vôbec je strecha, cez ktorú nezateká a neuniká teplo. Čo všetko treba pred jej rekonštrukciou zvážiť?

Už pri kúpe starej chalupy by ste mali venovať pozornosť viacerým varovným signálom. Určite si všímajte, v akom stave je obvodová konštrukcia a strecha. Ak ide o tradičnú drevenicu, pozor na drevomorku (drevokaz slzivý), ktorá dokáže napáchať neuveriteľné škody. Strecha by mala byť celistvá, bez chýbajúcej strešnej krytiny, inak musíte počítať s tým, že do chalupy určite zatekalo. Čo môže mať za následok vlhkosť a plesne, prípadne až mechanické porušenie stavebných konštrukcií.

Ak máte radi dobrodružstvo a zamilovali ste sa skôr do miesta, na ktorom chalupa stojí, potom vám bude pravdepodobne jedno, v akom stave aktuálne chalupa je. V takom prípade však musíte počítať aj s možnosťou, že jej zbúranie a postavenie úplne novej vyjde v konečnom dôsledku lacnejšie. Pred tým, ako sa však pustíte do úplného búrania, pozrime sa spolu na možnosti, ktoré máte pri rekonštrukcii strechy. Určite bude potrebné venovať pozornosť krovu a strešnej krytine. Zvážte aj zateplenie, či už len stropu povaly, alebo celej strechy, či kombináciu týchto dvoch spôsobov. Zabránite tým únikom tepla a pri zateplení celej strechy môžete získať miestnosť navyše v podobe obytného podkrovia

zrekonštruovaná chalupa
Zdroj: shutterstock.com

1 Drevený krov

Porúch, s ktorými sa môžete pri starých drevených krovoch stretnúť, je pomerne veľa. Pred tým, ako sa rozhodnete, čo s ním, však treba pristúpiť k jeho kontrole. Môžete vychádzať aj z údajov od pôvodných majiteľov, ktorí by vám mali vedieť poskytnúť informácie o tom, aké problémy museli riešiť. A to nielen pri krove. Ak nie ste technicky zdatný typ, potom si na obhliadku krovu radšej prizvite odborníka.

Pred kontrolou exitujúceho krovu si treba položiť otázky:

  1. Dochádza k zatekaniu krovu?
  2. Nachádza sa strešná krytina na latách a dochádza k nadmernému priehybu lát medzi krokvami?
  3. Vykazuje drevený krov hnilobu alebo iné poruchy?

Zatekanie cez strešnú krytinu

Ak dochádza k zatekaniu vody cez betónovú alebo pálenú strešnú krytinu, môže ísť o poškodenú strešnú krytinu, ktorá sa dá vymeniť. Poruchu ľahko zistíte obhliadkou z podkrovného priestoru. Voda však môže zatekať aj cez poškodené oplechovanie, napr. v dôsledku jeho zhrdzavenia. V taktom prípade sa odporúča pôvodnú strešnú krytinu demontovať, vložiť nové oplechovanie a strešnú krytinu vrátiť späť.

Pri skladanej strešnej krytine na debnení (eternit, plechová šablóna, drevený alebo asfaltový šindeľ) je porucha rovnako viditeľná z podkrovného priestoru, ale miesto zatekania môže byť úplne inde, ako tam, kde ho vidieť. Preto je potrebné miesto poškodenia identifikovať z vonkajšej strany strechy a potom vykonať vhodnú opravu. Spôsob opravy potom závisí od typu strešnej krytiny.

námraza podkrovia
Krov šikmej strechy, na ktorom dochádza k namŕzaniu vplyvom uzatvorenia podkrovného priestoru a prenikaniu teplého vlhkého vzduchu cez povalový strop. | Zdroj: shutterstock.com

Ďalším variantom môže byť celoplošná strešná krytina na debnení (plechová drážková krytina asfaltovaný alebo PVC pás). Tu býva oprava veľmi náročná, pretože nájsť miesto poškodenia a zatekania nemusí byť jednoduché. Ak sa podarí miesto identifikovať, je oprava tohto typu strešnej krytiny pomerne jednoduchá. Asfaltovanú či PVC krytinu stačí správne prelepiť.

Ak sú krokvy výrazne poškodené, je potrebné pristúpiť k sanácii poškodenej časti krovu.

Strešná krytina na latách a nadmerný priehyb lát medzi krokvami

Prehnuté laty starých krovov signalizujú tzv. únavu materiálu, ktorý sa pod váhou strešnej krytiny a snehu prehol. „Prehnutie lát spôsobuje otvorenie strešnej krytiny v spojoch, ktoré už nie sú také tesné ako pri položení novej strešnej krytiny. Opravu možno realizovať demontážou strešnej krytiny, ktorá sa môže na strechu opätovne použiť a výmenou starých lát za nové so správnym profilom, ktoré zodpovedá druhu strešnej krytiny a jej zaťaženiu,“ vysvetľuje Ing. Luděk Kovář z technického oddelenia puren, s. r. o.

Drevený krov vykazuje hnilobu a iné poruchy

Poruchy nosných prvkov strechy, krokiev môžete zistiť bežnou kontrolou. Ich veľmi častou príčinou je zatekanie do strechy a následné napadnutie krokiev hnilobou. Pri malom lokálnom poškodení, možno napadnuté miesto chemicky ošetriť a na krokvy aplikovať tzv. príložky z drevených fošní z obidvoch strán krokvy. Príložky treba vzájomne priskrutkovať. „Ak sú krokvy výrazne poškodené, tu už nepomôže žiadne chemické ošetrenie a je potrebné pristúpiť k sanácii poškodenej časti krovu. Poškodenú krokvu treba podoprieť, dané miesto vyrezať, vložiť novú krokvu a túto preplátovať drevenými fošňami, ktoré sa z obidvoch strán priskrutkujú. Tento spôsob opravy časti krovu však vyžaduje odborné posúdenie a statický návrh,“ upozorňuje Luděk Kovář.

Pozor na červotoče, hnilobu, drevomorku a ďalšie biologické poškodenie krovu

Mäkkú hnilobu môže spôsobovať prenikanie vody alebo vysoká vlhkosť v podkroví. Vlhkosť je zároveň aj živnou pôdou pre plesne a drevokazné huby. Nemenej potešujúce je napadnutie dreveného krovu (pri dreve, ktoré bolo inštalované ako čerstvé) červotočmi a ďalšími drevokaznými živočíchmi. Pre týchto nepozvaných hostí sú typické predovšetkým požerky v dreve alebo sa dajú odhaliť aj vďaka charakteristickému zvuku pripomínajúcemu chrúmanie.

Kedy krov radšej úplne vymeniť?

Okrem priehybov krovu, spôsobeného únavou od vysokého statického zaťaženia a porúch spôsobených biologickým napadnutím, si treba všímať, či sa v krokvových prvkoch neobjavili veľké praskliny. „Ak objavíte v krokvách podozrivo veľké praskliny, určite neváhajte osloviť statika, ktorý dokáže posúdiť, či krov ešte vydrží predpokladané zaťaženie, alebo ho bude potrebné úplne vymeniť,“ radí Ing. Tomáš Lebeda, produktový manažér pre stavebné prvky firmy JAF HOLZ Slovakia, s. r. o. A pokračuje: „Vždy radím, aby sa stavebník o výmene starého krovu poradil so statikom. Samozrejme, ak sa krov prehýba, tu môže stavebník zvážiť jeho výmenu aj sám. Na druhej strane platí, že ak je podkrovie suché, konštrukcia nevykazuje znaky napadnutia hmyzom, hubami a funguje aj po statickej stránke, potom môže takýto krov zachovať.“

vlhkosť krovu
Okrem mechanického zaťaženia predstavuje pre drevený krov hrozbu vlhkosť, ktorá je živnou pôdou pre plesne a niektoré druhy drevokazného hmyzu či húb. | Zdroj: shutterstock.com

Na zhotovenie nového krovu sa odporúča použiť rezivo C24, KVH C24 dĺžkovo nadpájané konštrukčné hranoly, lepené vrstvené hranoly BSH, I-nosníky (napr. Steico Joist), prípadne lepené „preglejkové“ nosníky LVL.

Zateplenie krovu

Pri rekonštrukcii strechy zvážte aj zateplenie krovu či minimálne stropu podkrovia. Na zateplenie strechy je vhodná mäkká tepelná izolácia na báze minerálnej vlny či drevovlákna (napr. Steico Flex), fúkaná izolácia, ktorá sa vyrába z celulózy, minerálnej vlny alebo drevovlákna, striekaná izolácia a rovnako možno zvážiť aj zateplenie nad krokvami. Tu sa odporúčajú tvrdé izolačné dosky na báze minerálnej vlny, drevovlákna či dosky PIR. Použitie daných izolácií závisí od stupňa rekonštrukcie. Ak sa rozhodnete vymeniť aj strešnú krytinu, odporúča sa zvoliť variant nadkrokvového zateplenia. Pri stropoch sa odporúča tepelnú izoláciu nafúkať medzi trámy. Pri výmene záklopu je vhodné použiť mäkkú tepelnú izoláciu, ktorá sa vloží medzi trámy. Aby tepelná izolácia vykazovala svoje deklarované vlastnosti, musí byť suchá. To dosiahnete aplikáciou prozábrany pod vrstvu tepelnej izolácie. Parozábrana zabraňuje prenikaniu teplého a vlhkého vzduchu do tepelnej izolácie, kde potom kondenzuje a izolácia vlhne. Parozábrana musí byť v spojoch zlepená a v mieste priestupov (strešné okno, štítová stena) prilepená na prestupujúce konštrukcie. „Aj keď má stavebník neobytné podkrovie, určite odporúčam zatepliť strešný plášť. Okrem zlepšenia tepelnoizolačných vlastností a šetrenia nákladov na vykurovanie sa tým odstráni aj letné prehrievanie,“ odporúča Ing. Tomáš Lebeda.

2 Strešná krytina

Strecha, bez ohľadu na to či ide o novostavbu alebo rekonštrukciu, by mala byť v prvom rade odolná, aby dokázala čeliť rôznym nástrahám počasia. Medzi najdôležitejšie parametre patrí odolnosť proti vonkajším atmosférickým vplyvom. Strešná krytina musí zvládnuť silné mrazy, nápor snehu a vetra, páliace horské slnko, ale aj chemické zložky v ovzduší.

Keramický šindeľ Tondach Keramický Šindel
Keramický šindeľ Tondach Keramický Šindel ako náhrada dreveného šindľa zachováva štýlovosť stavby, www.wienerberger.sk

Prvým krokom k novej streche by mala byť vždy návšteva odborníka. Skúsený projektant alebo pokrývač pomôže buď s návrhom novej strechy, alebo s odborným zhodnotením jej aktuálneho stavu. Až na základe odborného posudku odporučí vhodnú skladbu strechy vrátane krytiny. „V mnohých prípadoch vám s projekciou strechy vie pomôcť samotná realizačná firma, prípadne naopak, projektant vám odporučí realizačnú firmu. Pri výbere realizačnej firmy sa určite neriaďte najnižšou cenou. To je základná chyba, pretože aj keď sa to nezdá, nie každá firma vie strechu zrealizovať tak, aby bola dlhodobo funkčná,“ upozorňuje Alexander Szabó, technický poradca spoločnosti Mediterran Slovakia, s. r. o.

Aká strešná krytina je vhodná?

Pri výbere strešnej krytiny sa netreba báť prílišného zaťaženia strechy vyššou váhou krytiny. Hmotnosť strešnej krytiny významne nezaťažuje konštrukciu krovu. „Samotná strešná krytina predstavuje len časť celkovej váhy strechy. Nosnosť konštrukcie najjednoduchšie zistíte konzultáciou so statikom,“ odporúča Michal Dobrovodský, produktový manažér Tondach. Po zhodnotení únosnosti krovu odborníkom sa nemusíte obávať použiť iný typ strešnej krytiny, aký bol na streche pôvodne. „Na rekonštrukcie je tak vhodná aj pálená či betónová krytina. Tá sa bežne využíva aj v podhorských oblastiach. Samozrejme, nájdete tu aj plechové strešné krytiny, strechy z bitúmenových šindľov či úplne tradičné ručne vyrábané drevené šindle,“ vysvetľuje Alexander Szabó. A dodáva: „Do horskej oblasti je potrebné siahnuť po nenasiakavej krytine, ktorá je omnoho odolnejšia proti cyklovaniu teplôt okolo nuly. Je totiž dôležité, aby strešný plášť dokázal odolať nástrahám snehu a ľadu.“

Na strechu môžete použiť aj iný typ krytiny, ako bol pôvodný.

„Pri rekonštrukcii sú praktickými pomocníkmi napríklad posuvné škridly s možnosťou dostatočného posuvu. Rozsah posuvu niektorých škridiel môže byť až 6 cm, vďaka čomu sa konkrétny model bez problémov prispôsobí latovaniu použitému na danej streche. Tým sa zároveň šetrí potrebné rezivo, radí“ Michal Dobrovodský.

Prácu pokrývača a materiál ušetrí aj veľký formát škridiel. Veľkoformátové škridly sa vyznačujú nízkou hmotnosťou, čo je výhoda pri zachovaní pôvodného krovu. V porovnaní s bežne skladanými krytinami môže byť strecha ľahšia až o 20 %. Treba však počítať s tým, že použitie veľkoformátových škridiel si bude vyžadovať zmenu latovania. Na druhej strane je pokrytie strechy rýchlejšie a efektívnejšie.

3 Zateplenie povalového stropu

Jedným zo spôsobov, ako zabrániť únikom tepla cez starý drevený trámový strop pri jeho zachovaní z interiérovej strany, je zateplenie zo strany podkrovia. Tu si treba hneď na začiatku povedať, či chcete, aby bolo podkrovie pochôdzne a slúžilo aj ako odkladací priestor, alebo o tejto možnosti neuvažujete. Od toho sa potom bude odvíjať vhodný spôsob zateplenia.

zateplenie trámového stropu
Na zateplenie starého dreveného trámového stropu môžete použiť tepelnoizolačné pásy vhodné do podlahy. Ku komínu je potrebné vytvoriť pochôdznu plochu. | Zdroj: shutterstock.com

Ak povalový priestor neplánujete používať ako odkladací priestor, potom stačí strop zatepliť tepelnou izoláciou s vyššou únosnosťou na báze minerálnej vlny alebo drevovlákna, ktorá sa ukladá medzi existujúce trámy. Nesmiete však zabudnúť na vytvorenie cestičky ku komínu, pri ktorom treba počítať s pravidelným čistením a revíziou. Bola by však škoda nevyužiť tento priestor aspoň na sušenie byliniek, cibule alebo cesnaku, preto zvážte spôsob zateplenia stropu tepelnou izoláciou v kombinácii so sadrovláknitými doskami. Pri tomto variante vám prácu uľahčia tepelnoizolačné kombinované dosky, ktoré tvorí vrstva izolácie a sadrovláknitej dosky. Všetky tieto spôsoby zateplenia si ukážeme na nasledujúcich stranách.

Nevykurované podkrovie môžete rovnako zatepliť použitím systémového riešenia, ktoré pozostáva zo systémových trámikov a krížov z vysokopevnostného EPS a výplňovej izolácie na báze minerálnej vlny (Isover Stepcross). Podkladovú vrstvu tvorí parobrzda a ako vrchná pochôdzna vrstva systému sa používajú OSB dosky. Tie sa na podklad pripevňujú cez pomocné dosky, ktoré sa lepia na nosné EPS trámiky.

Ťažko dostupné miesta

Pre skladby povalových stropov, pri ktorý môže byť v niektorých prípadoch vkladanie tepelnoizolačných dosiek pomerne náročné a z hľadiska zabezpečenia tepelnej ochrany neefektívne, je vhodné zatepliť fúkanou alebo striekanou izoláciou. Fúkanú izoláciu tvoria drobné až prachové vlákna recyklovaného skla, EPS, drevnej hmoty či recyklovaného papiera. Do strešného plášťa sa dostáva fúkaním cez vopred vytvorené otvory pod predpísaným tlakom v objeme 40 a viac kg/m3. Štruktúra a spôsob aplikácie fúkanej izolácie umožňujú dokonalé vyplnenie všetkých škár, čím vznikne kompaktná tepelnoizolačná vrstva bez medzier a tepelných mostov.

Štruktúra a spôsob aplikácie fúkanej izolácie
Štruktúra a spôsob aplikácie fúkanej izolácie umožňujú dokonalé vyplnenie všetkých škár. | Zdroj: shutterstock.com

Tento spôsob aplikácie tepelnej izolácie predpokladá uzatvorenie konštrukcie vhodnou únosnou vrstvou napr. dreveným záklopom. Nafúkaná izolácia je nepochôdzna, preto je potrebné, aby boli dokončené napr. prístupové cesty na údržbu komína, strešného okna alebo technických zariadení. Výška priechodu by mala byť min. 50 mm nad najvyššou úrovňou vrstvy fúkanej izolácie. Potrubia nachádzajúce sa v strope by mali byť zaizolované a bezpečne upevnené. Rovnako je potrebné zaizolovať priestup komína cez strop, a to nehorľavou izoláciou tak, aby bola aspoň 10 mm nad vrstvou fúkanej izolácie. Na konštrukciu, ktorá sa bude nachádzať pod vrstvou fúkanej izolácie (drevený záklop, sadrovláknitá doska…), sa musí umiestniť vhodná parozábrana alebo inteligentná klimamembrána. Tým sa zabráni vnikaniu vlhkosti do izolácie. Parozábranu je potrebné zhotoviť s prekrytím jednotlivých pásov (min. 100 mm) a spoje prelepiť systémovou tesniacou páskou. Parozábrana musí byť neporušená. Povalový priestor je potrebné pred fúkaním izolácie, samozrejme, vypratať a treba počítať s tým, že podkrovie musí byť dostatočne osvetlené. Zároveň je potrebné zabezpečiť otvor pre prívodnú hadicu, ktorý môže byť buď z interiéru, alebo z exteriéru. Všetky otvory treba zakryť. Fúkaná izolácia sa realizuje väčšinou v hrúbke 250 až 500 mm v závislosti od požadovaných tepelnotechnických vlastností, ktoré chcete dosiahnuť.

Biologické škodce, ktoré môžu spôsobiť na chalupe veľké škody

Fúzač

Fúzač
Fúzač | Zdroj: shutterstock.com

Fúzač krovovýfúzač fialový patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce druhy drevokazného hmyzu. Obľubujú teplé priestory. V najväčšej miere napadá ihličnaté drevo. Škody v dreve spôsobujú dospelé larvy, ktoré drevo požierajú a putujú dlhými oválnymi chodbami v dreve. Tie môžu byť nepravidelné, vyplnené drevenou drvinou, ktorú za sebou zanechávajú. Vývojový cyklus trvá 4 až 6 rokov, ale môže to byť až do 10 rokov. Dospelé jedince vyletujú z dreva cez otvory s veľkosťou 4 až 10 mm. Vzniknuté chodbičky a otvory v dreve potom narúšajú mechanickú pevnosť dreva a pôsobia deštruktívne.

Červotoč

Červotoč
Červotoč | Zdroj: shutterstock.com

O červotočovi určite počul takmer každý. Je typickým a najznámejším zástupcom svojho druhu u nás. Napadá ihličnaté aj listnaté drevo. Obľubuje chladnejšie miesta s väčšou vlhkosťou (pod 10 % vlhkosti dreva sa už nevyskytuje). Za deštrukciu dreva sú zodpovedné jeho larvy, ktoré drevo požierajú a vytvárajú v ňom chodby. Tie potom zapríčiňujú jeho nižšiu mechanickú pevnosť. Larvy sú počas svojho života skryté vnútri dreva a pre ľudské oko sú neviditeľné. Až dospelé jedince vyletujú cez otvory s veľkosťou do 2 mm. Pritom zanechávajú požerkový prášok. Ten je indikáciou prítomnosti červotoča, čo však už môže byť neskoro.

Hrbohlav

Hrbohlav
Hrbohlav | Zdroj: shutterstock.com

Patrí medzi drevokazné škodce, ktoré boli do Európy zavlečené s tropickými druhmi drevín. Okrem tropických drevín si rád pochutí aj na belavom dubovom dreve. Paradoxne, drevo ihličnanov tomuto drevokaznému hmyzu dokáže odolať. U nás sa vyskytuje hrbohlav dubovýhrbohlav parketový. V porovnaní s fúzačom a červotočom je preň dôležité teplo, preto rád prebýva v priestoroch s ústredným vykurovaním. Najčastejšie poškodzuje nábytok, obloženie či parkety. Larvy hrbohlava spôsobia deštrukciu dreva, ktoré sa premení až na drevný prach.

Piloritka (Pílovka)

Piloritka
Piloritka | Zdroj: shutterstock.com

Najčastejšie sa vyskytujúca piloritka veľká (pílovka veľká) najviac obľubuje ihličnaté dreviny, ako sú smrek, smrekovec, borovica a jedľa. Dospelé jedince tohto drevokazného hmyzu merajú 12 až 40 mm. Môžu byť čierno-žlté, čierne alebo modré a svojím vzhľadom môžu pripomínať veľké osy alebo sršne. S obľubou kladú vajíčka do polospracovaného zabudovaného dreva. Nájdete ich tak napr. v palubovkách, paletách, ale aj inde. Ich larvy sa živia drevnou hmotou a po 3 až 4 rokoch sa z nich vyvinú dospelé jedince. Tie vyletujú cez otvory s priemerom 5 až 7 mm. Výsledkom týchto procesov je narušená mechanická pevnosť dreva.

Drevomorka (Drevokaz slzivý)

Drevomorka
Drevomorka | Zdroj: shutterstock.com

Drevomorku možno označiť nielen za nočnú moru dreva, ale aj chalupárov. Táto drevokazná huba je známa aj ako hrdzavý mor, ktorý dokáže zničiť všetko bez ohľadu na pôvod. Rozkladá totiž ihličnaté aj listnaté drevo. Okrem toho má charakteristickú hnedastú farbu a šíri sa hrdzavými výtrusmi. Najviac sa jej darí vo vlhkých priestoroch pri teplote 3 až 26 °C a pri vlhkosti dreva 18 až 20 %. Je pre ňu typický biely pavučinový povlak, ktorý pripomína pleseň. Ten sa potom rozrastá do plodníc s bielym okrajom. Tie postupom času zosivejú alebo zožltnú. Môžu mať priemer až 30 cm. Darí sa jej v pivniciach, pod starými drevenými podlahami či v strešných krovoch. Veľmi rýchlo sa rozrastá, za deň dokáže narásť až o 10 mm.

Text: Andrea Dingová
Odborná spolupráca: Ing. Luděk Kovář, technické oddelenie puren, s. r. o., Ing. Tomáš Lebeda, produktový manažér pre stavebné prvky firmy JAF HOLZ Slovakia, s. r. o., Isover, Alexander Szabó, technický poradca spoločnosti Mediterran Slovakia, s. r. o., www.krytina.sk, Michal Dobrovodský, produktový manažér Tondach
Foto: Miro Pochyba, archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.