MENU
zdravy-zivot

Ako zostať cool počas tropických nocí a dopriať si kvalitný spánok?

Ilustračné foto
Zdroj: innogy TermoTeam
Zdravý život

Ako zostať cool počas tropických nocí a dopriať si kvalitný spánok?

Príchod leta znamená neznesiteľné teploty nielen v exteriéri, ale aj v našich bytoch. Výsledkom sú bezsenné noci a rána, do ktorých sa prebúdzame rovnako vyčerpaní, ako keď sme si večer líhali.

Je známe, že naše prostredie vplýva na kvalitu spánku. Ak preto nechceme prísť o benefity zdravého spánku, mali by sme sa na boj s tropickými nocami pripraviť už teraz.

Spánok hrá kľúčovú rolu pre zdravie nášho tela. Závisí od neho správna funkcia srdca, funkčnosť imunitného systému, regulácia hmotnosti, ale aj kvalita duševného zdravia. Vedecké poznatky naznačujú, že nedostatok spánku často vedie k postupnému zhoršovaniu duševných funkcií, ako aj k problémom so sústredením, zvýšenému stresu, tmavým kruhom pod očami a predčasnému starnutiu pokožky.

Ideálna teplota pre vašu spálňu, ktorá zabezpečí, že vaše telo nebude ani príliš rozohriate, ani v chlade, je v rozmedzí 18 - 20 stupňov Celzia. Nepretržitý jemný vánok chladnejšieho vzduchu pomôže nielen skvalitniť váš spánok, ale vďaka moderným technológiám prospeje aj samotnému zdraviu a životnému štýlu.

Počas leta, keď nočná teplota neklesne pod 25 stupňov Celzia, čo je v našich končinách už bežné, dochádza k zhoršeným podmienkam pre zdravý a kvalitný spánok. Existuje niekoľko desiatok rád starých mám, ako si takéto noci spríjemniť a dopriať si tak aspoň pár hodín oddychu. Pomôcť vraj môže vankúš uložený počas dňa v mrazničke, kocky ľadu v pohári na nočnom stolíku, navlhčená pyžama, saténová alebo ľanová posteľná bielizeň, horúca sprcha pred spánkom, či teplý čaj,... Oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie je však moderné riešenie.

Ilustračné fotoIlustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: innogy TermoTeam

Klimatizácia len pre vyvolených? Hlúposť

Už dávno neplatí, že vlastniť klimatizáciu je luxusom. Dnes môžete získať tú svoju už od 19 eur mesačne! Moderné technológie sú v súčasnosti navyše ekologické a ekonomické. Kvalitný spánok však doprajú nielen vám, ale aj vašej peňaženke. Dôležité je však vybrať si tú správnu a nespoliehať sa na tú, ktorú máte v domácnosti už niekoľko rokov. Staršie zariadenia síce môžu vzduch vo vnútri ochladiť, ale kvalitný spánok vám nedoprajú. Kvôli nadmernému hluku, ktorý vydávajú. „Moderná klimatizácia už má technológiu vylepšeného konvertora, vďaka čomu spotrebúva menej energie a nevytvára nepríjemný hluk, alebo vibrácie. Hlasitosť dnešných klimatizácií je porovnateľná so šumom lístia pri miernom vánku. Vďaka ovládaniu cez telefón si dokonca môžete svoj domov vychladiť ešte pred svojím príchodom alebo pred zaľahnutím,“ hovorí Maroš Baranec, manažér innogy TermoTeam, ktorý sa na predaj a montáž klimatizácii zameriava.

V prípade, ak predsa len radi spíte s pocitom, že o teplotu vo vašej spálni je postarané počas celej noci, s modernými klimatizáciami si ho môžete dopriať. To, že klimatizácia zapnutá v noci môže mať negatívny vplyv na náš imunitný systém, je mýtus. Pokiaľ ju máte správne nastavenú. Teplota nášho tela totiž v noci prirodzene klesne o niekoľko stupňov. Ak však v takýchto podmienkach nastavíte príliš nízku teplotu, táto súhra okolností môže oslabiť ľudský imunitný systém. Na trhu, nájdete aj systémy, ktoré Vám s lepším spánkom pomôžu a teplotu prispôsobia automaticky, podľa spánkových cyklov tak, aby ste sa ráno prebúdzali svieži a oddýchnutí.

Tiež je dobré dať si pozor na to, či vaša klimatizačná jednotka nešíri baktérie a prach po miestnosti. ,,Funkčný filter, ktorý dokáže eliminovať nielen prachové čiastočky, ale tiež baktérie a alergény, je nevyhnutnou súčasťou pri výbere klimatizácie,“ radí Maroš Baranec, manažér innogy TermoTeam.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor