Do roku 2050 by malo využívať obnoviteľné zdroje 90 % nehnuteľností

Opatrenia na nápravu ekonomických škôd spôsobených karanténou v Európskej únii smerujú z veľkej časti do zrýchlenia odklonu od fosílnych palív. Pôvodný plán na zníženie emisií skleníkových plynov o 40 % do roku 2030 bol revidovaný, pričom súčasné plány počítajú s obmedzením emisií do rovnakého dátumu o 50 % – 55 %. Na rozdiel od plánov na dekarbonizáciu ekonomík do roku 2050, súčasné opatrenia dajú v bezprostrednej budúcnosti do pohybu udalosti, ktorých výsledok uvidíme už za niekoľko málo rokov.

Plány na zníženie emisií skleníkových plynov nie sú v Európe ničím novým, odklon od fosílnych palív môžeme pozorovať už niekoľko rokov, teraz však bude táto zmena akcelerovať. Obmedzenie sa pritom netýka len kotlov na uhlie či drevo, v krajinách západnej Európy už existujú aj plány na zákaz používania kotlov na zemný plyn.

Dopyt po tepelných čerpadlách rastie takmer 10 rokov v rade

Za doterajšieho víťaza nových trendov možno bezpochyby počítať tepelné čerpadlá, ktoré v uplynulých cca 10 rokoch zažívali nepretržitý rast dopytu, budúcnosť by na tomto nemala nič meniť. Prečo tepelné čerpadlá? Výhody sú zrejmé, a to:

  • prívetivosť prevádzky k životnému prostrediu,
  • schopnosť zabezpečiť si ekologickou cestou aj palivo (geotermálnu energiu, vonkajší vzduch) k výrobe tepla,
  • dlhá životnosť,
  • možnosť využitia decentralizovania pri jednotlivých rezidenčných či nerezidenčných budovách, rovnako ako využitie v rámci diaľkových dodávok tepla,
  • schopnosť fungovať spoľahlivo po celý rok.

Rozšírenie tepelných čerpadiel podporujú aj jednotlivé vlády, a to pomocou dotácií na ich obstaranie, zníženou cenou elektriny či práve postupným zákazom používania ostatných zdrojov tepla.

Ak riešite otázku nového zdroja tepla pre vašu nehnuteľnosť, vezmite do úvahy trendy, ku ktorým dochádza v celej Európe. Vyberte taký zdroj tepla, u ktorého nehrozí, že ho za niekoľko rokov budete nahrádzať ekologickejším variantom.

Zdroj obrázku:
LIGHTITUP / Shutterstock.com