Denník N

Robila pre Pfizer, dnes pracuje v slovenskej firme, ktorá vyvíja testy na rakovinu prostaty. Šla som do toho, lebo to má zmysel, vraví Eva Kováčová

Eva Kováčová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Eva Kováčová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štyri roky prežívali z grantov a vlastných peňazí, teraz získali prvú väčšiu investíciu a do tímu pribrali odborníčku z farmabiznisu, ktorá mala na starosti aj miliardové projekty. Príbeh slovenskej firmy Glycanostics, kde vyvíjajú unikátne diagnostické testy, ukazuje, čo treba urobiť, aby sa základný výskum a dobré nápady premenili na komerčný produkt dostupný na celom svete.

Slovenskí vedci Tomáš Bertók a Ján Tkáč vydali dve štúdie, v ktorých ukázali, že ich diagnostické testy na rakovinu prostaty sú až o 13 percent presnejšie ako najlepšie konkurenčné testy.

Zatiaľ čo testy Prostate Health Index od firmy Beckman Coulter dosahujú presnosť okolo 74 percent, testy slovenských vedcov sa približujú k presnosti 90 percent.

Obaja vedci pôsobia na Chemickom ústave SAV a v roku 2017 založili spoločnosť Glycanostics.

V januári tohto roka sa k nim pridala Eva Kováčová, aby sa stala riaditeľkou firmy. Odborníčka má 17-ročné skúsenosti s prácou vo farmaceutickom priemysle a v zahraničí robila aj pre svetové značky Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis alebo Johnson & Johnson.

„Evka je našou najdôležitejšou novinkou,“ hovorí Tkáč o prínose Kováčovej pre firmu.

V tomto článku predstavíme vývoj a prínos nových diagnostických testov, vysvetlíme, aká zložitá je cesta od základného výskumu k aplikácii do praxe, a priblížime, prečo sa Kováčová zapojila do chodu malej slovenskej firmy, ak predtým robila pre giganty na miliardových projektoch.

Úspora miliardy eur

Podľa údajov z roku 2019 pribudlo na Slovensku zhruba 2 500 pacientov s rakovinou prostaty, okolo 700 ľudí ochoreniu podľahlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie