Reaktor jadrovej elektrárne v Tchaj-šane má poškodené palivové tyče, k úniku radiácie však nedošlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jadrová elektráreň
Jadrová elektráreň v čínskom meste Tchaj-šan. Reprofoto: www.youtube.com

Jadrová elektráreň v čínskom meste Tchaj-šan má v jednom zo svojich reaktorov päť poškodených palivových tyčí, nenastal však únik radiácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedlo čínske ministerstvo ekológie a životného prostredia.

Podľa neho v prvom reaktore elektrárne, ktorá sa nachádza v provincii Kuang-tung, vzrástla radiácia, no dostali ju pod kontrolu bariérami, ktoré fungovali podľa plánov.

Rádioaktivita neunikla do okolia

Ochranný obal na zhruba piatich zo 60-tisíc palivových tyčí reaktora je poškodený, informovalo ministerstvo. Takéto škody sú podľa neho nevyhnutné z dôvodu výrobných a iných problémov a sú hlboko pod úrovňou, ktorú by zariadenie malo zvládnuť.

„Nie je problém s únikom rádioaktivity do prostredia,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Radiácia v chladive reaktora sa podľa neho zvýšila, ale bola v „povolenom rozmedzí“.

Ministerstvo uviedlo, že regulačné orgány budú dohliadať na opatrenia na kontrolu úrovne radiácie v reaktore, neposkytlo však žiadne podrobnosti.

Rezort tiež poprel správu televízie CNN, podľa ktorej regulačné orgány zvýšili úroveň radiácie povolenej mimo elektrárne, aby sa vyhli jej odstaveniu. Ako uviedol, regulačné orgány preskúmali správu o vyšších úrovniach žiarenia v reaktore.

Žiadne environmentálne obavy nevznikli

Francúzsky spolumajiteľ elektrárne Électricité de France v pondelok oznámil zvýšenie vzácnych plynov v reaktore. Odborníci naznačili, že sa zlomili palivové tyče a vypustili rádioaktívny plyn, ktorý vznikol počas jadrového štiepenia.

Vláda v neďalekom Hongkongu sa vyjadrila, že sleduje dianie v elektrárni a žiada úrady v provincii Kuang-tung o podrobnosti.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v stredu uviedla, že Čínsky úrad pre atómovú energiu nahlásil, že reaktor „zachováva integritu kontroly“ a nevznikli „žiadne environmentálne obavy“.

Jadrová elektráreň v Tchaj-šane začala komerčnú prevádzku v decembri 2018. Druhý reaktor začal fungovať predvlani v septembri.

Čína naďalej stavia nové reaktory

Čína je jeden z najväčších používateľov jadrovej energie na svete a v čase, keď sa ostatné vlády snažia odkloniť od jadrovej energie v prospech solárnej či veternej, stavia nové reaktory.

Čínski lídri vnímajú jadrovú energiu ako znížiť znečistenie ovzdušia a dopyt po dodávkach ropy a plynu, čo je podľa nich bezpečnostné riziko. Čína má podľa Svetovej jadrovej asociácie 50 funkčných reaktorov a stavia ďalších 18.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia