Denník N

Delta variant začína dobýjať svet. Má trochu iné príznaky ako pôvodný covid

Boris Johnson v pondelok musel oznámiť, že delta variant zastavil otváranie v Británii. Foto - TASR/AP
Boris Johnson v pondelok musel oznámiť, že delta variant zastavil otváranie v Británii. Foto – TASR/AP

Kmeň koronavírusu pôvodom z Indie sa šíri o 40 až 60 percent rýchlejšie, vakcíny však chránia pred hospitalizáciami rovnako.

Keď sa začiatkom roka rozšíril v Európe nový variant koronavírusu, vtedy známy ako britský, dnes označovaný ako alfa, niektorí odborníci hovorili o „novej pandémii“.

Bol výrazne infekčnejší ako predchádzajúci kmeň a opatrenia, ktoré dovtedy fungovali, už v mnohých štátoch nestačili.

Svoje o tom vie Slovensko, ktoré bolo jednou z prvých krajín, kde sa variant rozšíril.

Podobne sa teraz v Británii šíri delta variant. Ide o kmeň B.1.617.2 pôvodom z Indie. Iné varianty z Indie nie sú také nebezpečné.

Tvorí 90 percent skúmaných vzoriek

V priebehu mesiaca sa v Británii v „konkurencii“ alfa variantu presadil natoľko, že dnes tvorí 90 percent skúmaných vzoriek. Počet prípadov v krajine ide hore napriek rozsiahlemu očkovaniu.

Vedci z toho usudzujú, že delta variant sa šíri rýchlejšie ako alfa. Je infekčnejší o 4060 percent.

Dobre to ilustruje infografika BBC, ktorá udáva reprodukčné číslo pôvodného variantu z Číny, variantu v Európe na jar 2020, alfa variantu, delta variantu, mumpsu a osýpok.

Pri delte sa reprodukčné číslo odhaduje na úrovni 5 až 8, čo znamená, že jeden človek v priemere infikuje piatich až ôsmich ľudí.

„Delta je superšíriteľný variant, je to najhoršia verzia vírusu, akú sme videli,“ napísal na Twitteri americký lekár a popularizátor vedy Eric Topol.

Trochu iné príznaky

Podobne ako v prípade alfa variantu je Británia testovacím laboratóriom, ktoré dáva zvyšku sveta informácie, ako sa nový variant správa. Na rozdiel od Indie, kde kmeň prvýkrát zistili, robia v Británii dostatočne veľa testov, genetických analýz a štúdií.

Napríklad štúdia Zeo Covid Symptoms zbiera príznaky choroby covid-19. Profesor Tim Spector, ktorý ju vedie, povedal, že delta variant spôsobuje covid, ktorý má trochu iné príznaky ako ten z alfa variantu.

Mladým ľuďom podľa neho môže pripomínať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie