Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Na Peróne otvorí novú domovskú scénu premiérou My, ľud!

Otvorenie divadla Na Peróne v Košiciach 16. júna 2021. Na snímke skúška premiéry interaktívnej hry My, ľud! zľava zakladatelia divadla Peter Kočiš a Jana Wernerová. Foto: TASR - František Iván

Novú etapu svojej existencie odštartuje divadlo premiérou, ktorá je naplánovaná na stredu 23. júna.

Košice 16. júna (TASR) – Košické divadlo Na Peróne po niekoľkých rokoch vybudovalo svoju domovskú divadelnú scénu. Nový priestor na divadelné a performatívne umenie na Zvonárskej ulici uvedú do života na budúci týždeň premiérou interaktívnej spoločenskej hry s názvom My, ľud! Pre TASR to uviedla umelecká riaditeľka divadla a jeho zakladateľka Jana Wernerová.

Priestory divadla v historickom centre Košíc majú slúžiť ako rezidenčný ateliér a hostiteľské miesto pre slovenské i zahraničné divadelné projekty vrátane študentských, ako aj pre vzdelávanie detí a dospelých prostredníctvom divadelného umenia. „Našim zámerom bolo rozšíriť umeleckú komunitu a prispieť k rozvoju kreatívneho priemyslu nielen v Košiciach, ale na celom Slovensku,“ priblížil riaditeľ divadla Peter Kočiš.

Podľa Wernerovej sa im splnil 20-ročný sen. „Nechcem povedať, že by sme za ten čas úplne kočovali, aj keď dá sa to tak povedať. Mali sme rôzne rezidencie vo veľkých kultúrnych centrách - stále alebo menej stále. Po dva a pol roku hľadania sme našli tento priestor,“ povedala s tým, že ho majú v desaťročnom nájme.



S prestavbou starej budovy začali koncom minulého roka. Väčšiu časť prác realizovali svojpomocne a z vlastných zdrojov. „Museli sme urobiť úplne všetko. Predtým tu bola akvaristika, bola tu stará kachličková stena, ktorú sme prácne dávali dole, museli sme odbúrať trošku zo steny, aby sa nám zväčšil priestor. Všetko sme dávali nové - omietky, toalety. Ešte nám zostáva podlaha, tú chceme v budúcnosti tiež robiť,“ doplnila.

Výhodu nových priestorov podľa jej slov pocítili už pri skúšaní novej hry. „Je skvelé, že nemusíme nikam chodiť a baliť si veci po skúške, ale môžeme tu pokojne fungovať,“ doplnila.

Novú etapu svojej existencie odštartuje divadlo premiérou, ktorá je naplánovaná na stredu 23. júna. Podľa Wernerovej začalo predstavenie My, ľud! vznikať pred dvomi rokmi pod vplyvom medzinárodného projektu Borderline Offensive: Laughing in the Face of Fear: „Nechali sme sa inšpirovať jeho prístupom, ktorý hravo a s humorom riešil tému strachu z migrantov a boja proti xenofóbii. V spolupráci s holandským dramatikom Sytze Schalkom vzniklo predstavenie, ktoré vytvoril pre nás, tu, na Slovensku. Robil si prieskum a hľadal, čo a ako u nás ovplyvňuje verejnú mienku. Preto je tam veľa momentov odkazujúcich na slovenskú realitu,“ vysvetlila s tým, že tak vznikla hra, v ktorej našli priestor pre interaktívne zapojenie publika. Dej sa odohráva vo fiktívnej krajine, diváci sa stávajú jej občanmi a svojimi postojmi ovplyvňujú dianie v nej. Pripravených je osem možností, herci budú hrať podľa toho, ktorú možnosť si publikum vyberie.