Obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu a zhoršuje priebeh psychických ochorení, ukázala nová medzinárodná štúdia

Vplyv obezity merali vedci pomocou snímok z magnetickej rezonancie, metódou, ktorá sa nazýva BrainAGE.
obezita zrýchľuje starnutie mozgu

Zdroj: Pixabay.com

Súčasťou tímu vedcov, ktorí sa do medzinárodnej štúdie zapojili, boli aj vedci z kanadskej Dalhousie University, nemeckej Jene University Hospital a českého Národního ústauv duševního zdraví (NUDZ).

Počas štúdie odborníci obéznych pacientov vyšetrili na začiatku, a potom znovu po zhruba jednom až dvoch rokoch. Vplyv obezity merali vedci pomocou snímok z magnetickej rezonancie, metódou, ktorá sa nazýva BrainAGE.

"Iste ste niekedy skúšali odhadnúť vek ľudí z ich tváre. Urobili sme to isté, ale namiesto tváre sme vek odhadovali z MRI snímok mozgu. To samozrejme nie je niečo, čo dokáže človek. Použili sme snímky z magnetickej rezonancie zhruba päťsto zdravých dobrovoľníkov a pomocou strojového učenia sme naučili počítač odhadovať vek mozgu s veľmi vysokou presnosťou, "vysvetlil Tomáš Hájek, vedúci štúdie.

Potom vedci tento model aplikovali na snímky mozgu ľudí zapojených do štúdie, u každého počítač vygeneroval odhadovaný vek mozgu.

Výsledky ukázali, že u ľudí s prvou epizódou psychózy vyzeral mozog v priemere o tri až štyri roky starší, než bol ich skutočný vek.

Čím vyšší bol odhadnutý vek mozgu pacientov, tým mali viac príznakov aj horší priebeh psychického ochorenia.

"Najviac nás ale zaujímalo, či dokážeme odhadnúť, u koho bude mozog v budúcnosti starnúť rýchlejšie. Ukázalo sa, že psychóza samotná starnutie mozgu nezrýchľovala, čo je pozitívne zistenie tak pre pacientov, ako aj pre lekára. Jediný faktor, ktorý bol spojený so zrýchleným starnutím mozgu, bol Body Mass Index (BMI), mierka obezity, "upozornil vedúci štúdie.

Zo záverovov stále priebiehajúcej štúdie tiež vyplynulo, že obézni pacienti s bipolárnou poruchou alebo schizofréniou, majú častejšie závažnejší priebeh duševného ochorenia, väčšie riziko samovraždy a horšiu odpoveď na psychiatrickú medikáciu.


Mohlo by vás zaujímať:

Zlé sny sú cvičením pre mozog, zistili vedci. Človeku pomáhajú naučiť sa zvládať strach v reálnom živote!

Vedci potvrdzujú: Naozaj máme druhý mozog, ktorý ovplyvňuje náš úsudok , náladu a zohráva úlohu aj pri depresiách!