Séria koncertov neúnavného hudobníka, organizátora a riaditeľa festivalu komornej hudby Konvergencie Jozefa Luptáka a jeho priateľov s názvom "JL turné" pokračuje po niekoľkomesačnej "pandemickej" pauze piatym koncertom. Uskutoční sa 18. júna o 19:00 v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici (ul. Lazovná).

"Veľmi sa teším, že po siedmich mesiacoch pandemického odmlčania sa môžem pokračovať v mojom turné. K Banskej Bystrici mám blízky vzťah vďaka môjmu otcovi, ktorý tu dlhé roky žil. V máji by mal 100 rokov a pochovaný je práve na cintoríne za kostolom, v ktorom odznie náš koncert," hovorí Jozef Lupták.

Prvá časť koncertu bude patriť klasickej hudbe - zaznie tretia Bachova Suita pre sólové violončelo v podaní Jozefa Luptáka a Antifona Mariána Vargu pre violončelo a klavír. Zvyšok koncertu už bude patriť mimoriadne úspešnému projektu Vargových rockových piesní v komorných aranžmánoch Vladislava Šarišského, ktorý vznikol minulý rok a mal premiéru na festivale Konvergencie.


Pesničky odohrá atraktívna zostava umelcov - talentovaná a svojím citlivým autentickým prejavom ojedinelá speváčka Sisa Fehér, ktorá v súčasnosti študuje na RMC (Rhythmic Music Conservatory) v Kodani, fenomenálny trubkár Oskar Török disponujúci citom a nadhľadom nadžánrového hudobníka, originálny a výnimočný klavirista s myslením skladateľa Vladislav Šarišský a violončelista Jozef Lupták, dlhodobý priateľ a aj spoluhráč Mariána Vargu.

"Klávesista a skladateľ Vladislav "Slnko" Šarišský už viackrát dokázal, že hudbe Mariána Vargu rozumie. Teraz zaranžoval jeho pesničky pre nezvyčajné obsadenie. Namiesto obvyklého Pavla Hammela je tu mladá speváčka Sisa Fehér, ktorá sa doteraz pohybovala medzi jazzom a world music. Aj ona si dokázala tieto pesničky prisvojiť vkusne a muzikálne – s citom k originálu a zároveň s vlastným vkladom. Vargove klasické korene v tomto nadžánrovom projekte pripomína violončelista Jozef Lupták, kým hráč na trúbku Oskar Török do zvuku kvarteta vnáša jazzové postupy," hovorí o novom projekte hudobný publicista Oliver Rehák.

"Vďaka tomuto projektu som dostala možnosť spoznať hudbu Mariána Vargu tak dôverne, ako sa patrí k následnej úctivej interpretácii, a tým pádom si vytvoriť intímny vzťah k jeho tvorbe, ktorá pre mňa odteraz už vždy bude nadčasovým klenotom," hovorí o svojej účasti v projekte talentovaná Sisa Fehér.

Program koncertu:

J. S. Bach (1685 – 1750): Suita č. 3 C dur BWV 1009 pre sólové violončelo
**
M. Varga (1947 – 2017): Antifona pre violončelo a klavír
**
M. Varga / K. Peteraj: Ľalia poľná
M. Varga / K. Peteraj: Slnečnice
M. Varga / R. Skukálek: Pomôž mi
M. Varga / R. Skukálek: Možno
M. Varga / K. Peteraj: Piesne z kolovrátku 1
M. Varga / K. Peteraj: Piesne z kolovrátku 2
M. Varga / M. Válek: Smutná ranná električka
M. Varga / K. Peteraj: Pošta
M. Varga / K. Peteraj: Voda
M. Varga / K. Peteraj: Z ďatelín
M. Varga, P. Hammel / R. Skukálek: S rukami vo vreckách

Koncert JL turné z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Organizátor podujatia sa riadi aktuálnymi protipandemickými opatreniami. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. 

Facebook event

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Rút Cimermanová. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na stránkach www.jozefluptak.com a www.konvergencie.sk.

Foto: Martina Z. Šimkovičová