Zdravie

Pasívny odpočinok počas dovolenky unavené telo nezotaví

"Náročná práca a popri nej plnenie domácich povinností a starostlivosti o rodinu naše telo veľmi rýchlo unaví. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. júna 2021 15:25, aktualizované 15. júna 16:25
Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com
Nehovoriac o ľuďoch, ktorí popri hlavnom zamestnaní stíhajú aj ďalšie dve. Takéto tempo a spôsob života je bez dlhodobej dovolenky nemožný. Veľmi dôležité tiež je, akým spôsobom budete počas rekreácie odpočívať. Pasívny odpočinok sa o úplné zotavenie tela nepostará.

Ako teda oddychovať správne?

Uprednostnite aktívny odpočinok
Pre úplné zotavenie zdravia a lepší výkon v práci je vhodné uprednostniť na dovolenke aktívny odpočinok. Efektívne trávenie dovolenky s povzbudzujúcim účinkom je založené na rôznych aktivitách. Dýchajte viac čerstvého vzduchu, choďte, plávajte a správne sa stravujte. Ležanie v hoteli pred televízorom alebo na lehátku v blízkosti pláže nebude pre úplné zotavenie tela prospešné.

Nájdite si preto dobré ubytovanie v Jasnej a užívajte si dovolenku v prostredí, kde nebude vplyv vysokých letných horúčav tak intenzívny, pretože sa nachádzate v krásnom a zároveň zdravom vysokohorskom prostredí.

Prečo to bez dovolenky nebude fungovať?
Zdroje tela na prácu bez dovolenky vám vystačia najviac na dva až tri roky. Dlhšie pracovné zaťaženie bez odpočinku nezvládnete. A tí, ktorí si myslia, že spánok to vyrieši, sú na omyle.

Na udržanie efektívnosti a zdravia potrebuje človek dobrý odpočinok každý jeden rok, ideálne v intervale 4 týždňov, ktoré je najlepšie vyčerpať vždy po 6 mesiacoch práce v intervale dvoch týždňov. Zbaľte si preto do kufra pohodlné oblečenie a vydajte sa za novými zážitkami spojenými s oddychom.

Absencia dovolenky významne zvyšuje riziko depresií a rôznych chorôb. Únava ovplyvňuje nervový systém, až potom začnú trpieť ďalšie orgány a systémy tela. Takže časté prechladnutie, choroby tráviaceho a kardiovaskulárneho systému môžu byť dôsledkom nedostatku správneho odpočinku.

Podľa štatistík WHO je riziko predčasného úmrtia na srdcový infarkt alebo mŕtvicu o 20 % vyššie u tých, ktorí pravidelne ignorujú dovolenku.

Aj priemerná dĺžka života ľudí dlhodobo trpiacich„ syndrómom absencie dovolenky “sa skracuje v priemere o 10 rokov. S dovolenkou by sa preto malo zaobchádzať ako s nevyhnutnosťou a podmienkou na udržanie pracovnej schopnosti a zdravia.

V opačnom prípade sa človek bez nej stáva zraniteľným voči akejkoľvek chorobe. Tak sa tomu vyhnite a rodinu i kvalitné poťahy v aute na letnú dovolenku pripravte.

Komentáre