Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

10 vecí, ktoré by ste NEMALI robiť, ak sa SPÁLITE na slnku: Keď pokožka kričí NIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo vy si myslíte, že sa snažíte zmierniť príznaky spálenia od slnka, v skutočnosti sa vzdiaľujete od zdravej pokožky! Dajte si pozor na nasledujúce zlozvyky, ktoré by mohli váš stav zhoršiť.

Keď dôjde k spáleniu pokožky, treba ihneď konať a dať ju najskôr do poriadku! Pozor však na určité chyby, ktoré vašu cestu za zdravou pokožkou ešte viac oddialia...

Čítajte tiež: Nepríjemné ZOBÚDZANIE, ktoré mnohí zažívajú: Dôvod UPCHATÉHO nosa každé ráno!

Nosíte tesné oblečenie

Po spálení musí pokožka dýchať, ako sa píše na healthline.com

„Ak si oblečiete tesné oblečenie, bude trpieť a je možné, že dôjde k zápalu, už aj tak postihnutej kože,“ konštatovala dermatologička Shereene Idrissová.

Ako vysvetlila, telo sa snaží na traumu reagovať zvýšením prietoku krvi do postihnutých oblastí, aby sa miesto čo najskôr vyliečilo. Nosenie tesného oblečenia by mohlo viesť k intenzívnejšiemu opuchu a pľuzgierom.

Používate aloe vera s vazelínou

Aloe má protizápalové vlastnosti a je skvelým pomocníkom, ak si spálite kožu. Má veľa spôsobov použitia. Nepoužívajte však takú, ktorá obsahuje vazelínu, tá zabraňuje úniku tepla. Vyhnite sa tiež výrobkom obsahujúcim benzokaín alebo lidokaín, pretože môžu ešte viac dráždiť pokožku.

Zabúdate na hydratáciu

V lete nesmiete zabúdať na hydratáciu.

"Popáleniny spôsobujú viac ako len bolesť. Popálená pokožka je dehydrovaná a potrebuje veľmi veľa vody,“ hovorí dermatológ a zakladateľ Centra pre kožnú chirurgiu so sídlom v Mandeville, Keith LeBlanc.

Ak sa podľa neho spálite, mali by ste najbližšie dni prijať viac tekutín ako bežne. Dopriať by ste si mali vodu, džúsy, či iontové nápoje.

10 vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spálenú tvár prekrývate make-upom

Tentokrát na make-up zabudnite. Popáleniny sa lepšie zahoja, ak necháte pokožku dýchať. 

Make-up upchá póry a zvýši riziko infekcie alebo alergickej reakcie,“ uviedla dermatologička Idrissová.

Šúpete si pokožku

Ak sa vám po spálení na slnku šúpe pokožka, znamená to, že sa začína hojiť. 

„Nestrhávajte ju sami, nechajte ju samú odpadnúť,“ poznamenal doktor LeBlanc.

Najlepšie urobíte, keď svoju pokožku budete poriadne zvlhčovať.

Prepichujete si pľuzgiere

Podobne ako pri odlupovaní pokožky, by ste nikdy nemali prepichovať pľuzgiere. Tie totiž slúžia na ochranu postihnutého miesta. Ak vás pľuzgier naozaj bolí, naneste na miesto aloe vera, dokáže zázraky.

Používate píling

Pílingové výrobky alebo produkty, ktoré obsahujú kyselinu glykolovú, retinoidy alebo kyselinu salicylovú, škodia vašej pokožke, ak je práve spálená. Keď sa pokožka prestane šúpať, mali by ste s ich opätovným použitím počkať minimálne tri dni.

Používate krémy na báze alkoholu

Keď si na spálenú kožu nanášate krém alebo aloe, uistite sa, že nie sú na alkoholovom základe. Je známe, že alkohol odstraňuje prírodné oleje z našej pokožky. Pri aplikácii na popáleniny alkohol zníži schopnosť samoliečby.

10 vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neberiete protizápalové lieky

Reakciou vášho tela je zápal, ktorý treba zmierniť. Mnoho ľudí si povie, že netreba žiadne lieky, ale opak je pravdou. Protizápalové lieky ako je ibuprofén alebo aspirín zmiernia bolesť. Úpal sa zvyčajne vyvinie asi do 4 až 6 hodín. Nečakajte. Ak si dáte protizápalový liek, napomôžete procesu hojenia.

Používate opaľovací krém na chemickej báze

Samozrejme, nikto netúži po tom, aby mal spálenú pokožku. Ako vykuknú prvé letné lúče, začnite používať krém na opaľovanie. Ak vonku trávite dlhší čas, mali by ste ho na telo aplikovať opakovane. Niektoré chemikálie v opaľovacích krémoch môžu vašu pokožku zbytočne podráždiť. Vyhnite sa takým, ktoré obsahujú oxid zinočnatý, oxybenzón a kyselinu aminobenzoovú.

Viac o téme: OpaľovanieSlnkoZdraviePrevenciaSpálenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9