Úvod Zariadenia POZOR: Chystáte sa kúpiť toto? Pripravte sa na kratšiu záruku!

POZOR: Chystáte sa kúpiť toto? Pripravte sa na kratšiu záruku!

Za vzniknutý problém môže nová kryptomena Chia, ktorá je extrémne populárna hlavne v Číne.

1
Výrobcovia SSD diskov postupne pristupujú ku kráteniu záručných lehôt na svoje produkty. Nemôže za to ich znížená kvalita ani nič podobné. Problémovou je kryptomena Chia, ktorá sa namiesto na výpočtový výkon zameriava na kapacitu diskov, informoval server Neowin. Medzi prvých výrobcov, ktorý pristúpil k skráteniu záruky je spoločnosť PNY, ktorá zaznamenala výrazné opotrebenie pamäťových modulov. To malo za následok zníženie výdrže zápisu (Terabytes Written – TBW). Na SSD diskoch radu XLR8 CS3030 preto nastavuje nové podmienky. Hodnotu TBW, ktorá vyznačuje či disk bude spĺňať záručné podmienky, znižuje až o 79 %.
SSD disky náročnú ťažbu kryptomeny nezvládajú.
Ťažiarom začali zlyhávať SSD disky. Výrobcovia od toho dávajú ruky preč.

Bežní zákazníci SSD si zmenu nevšimnú

Tým, že ťažiari kryptomeny Chia využívajú SSD disky neprimerane, dochádza k umelému nafukovaniu hodnoty TBW. Disky v zostavách určených na ťažbu Chia totiž dostávajú poriadne zabrať. Cez hranicu TBW, po ktorej dochádza k výraznému zníženiu výkonu, sa často prepracujú aj po niekoľkých mesiacoch. Výrobca preto od 17. mája 2021 znižuje hranicu TBW, po ktorej už záruka neplatí. Podrobné hodnoty nájdete v tabuľke nižšie.
Verzia TBW (stará hodnota) TBW (nová hodnota) Rozdiel (v %)
250 GB 380 TB 170 TB -55
500 GB 800 TB 170 TB -79
1 TB 1 665 TB 360 TB -78
2 TB 3 115 TB 660 TB -79
K PNY sa neskôr pridal ďalší výrobca – GALAX, ktorý na svojom webe pre čínsky trh upozorňuje, že nadmerné používanie diskov príliš rýchlo vyčerpáva výdrž TBW, čím dochádza k porušeniu záručných podmienok, a tým aj k zrušeniu pozáručného servisu.