16. 06. 2021 Nadácia Pontis

Viac ako 5000 dobrovoľníkov vylepšilo Slovensko. Ako vyzeralo Naše Mesto 2021?

Tisíce ľudí sa rozhodli, že využijú svoj čas na to, aby zlepšili a skrášlili Slovensko. Zapojili sa do podujatia Naše Mesto, ktoré tento rok oslávilo svoje pätnáste narodeniny. Dobrej veci pomohlo takmer 5 600 dobrovoľníkov v 44 mestách od Michaloviec až po Devín.

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky z viac ako stovky firiem vymenili 11. júna svoje kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, parky či dokonca hrady a odpracovali tento deň v prospech druhých a okolia, v ktorom žijú. Slovensko skrášľovali napríklad v Bratislave, Košiciach, Žiline, Nitre alebo Prešove. Do prvej pätice miest, pokiaľ ide o počet zapojených dobrovoľníkov, sa dostali i Michalovce.

Zachraňovali zoo aj pamiatky

Čo všetko sa vlastne dialo počas Nášho Mesta? Účastníci využili možnosť zapojiť sa do viac ako 320 aktivít po celom Slovensku. Na starosti mali maľovanie plotov, opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov alebo čistenie prírody od odpadkov a ďalšie aktivity na spríjemnenie života v mestách.

Napríklad v ZOO Bratislava sa dobrovoľníci pustili do doteraz nesprístupnenej časti areálu.  Odstraňovali nežiaducu vegetáciu a vyčistili nepoužívanú jazdiareň, aby sa mohla zoo rozšíriť o viac druhov zvierat.

Pomoci sa dočkali i pamiatky. Dobrovoľníci priložili ruku k dielu na jednom z našich najznámejších hradov – na Devíne aj na piatich hradoch na východe Slovenska a troch v okolí Žiliny. Ich úlohou bola úprava náučných chodníkov a príprava pre archeologický výskum. Niektorí dobrovoľníci sa zmenili na hradných nosičov a vynášali materiál potrebný na opravu hradných múrov.

Turniansky hrad

Dobrovoľníčky a dobrovoľníci na Turnianskom hrade.

Odpad lovili z kanoe

Medzi najpopulárnejšie aktivity patrilo čistenie prírody. Dobrovoľníci vyrazili do lesov, parkov, na lúky či dokonca k riekam, aby uľavili životnému prostrediu.

kamzik eset

Čistenie prírody v Bratislave na Kamzíku.

Na ochranu prírody bolo zameraných viac ako 70 aktivít, napríklad čistenie Malého Dunaja, kde účastníci Nášho Mesta do kanoe vyťahovali zachytené nečistoty z vody a z konárov. Iní zase pomohli pri likvidácii nelegálnych skládok odpadu v bratislavskom Lamači alebo na Zlatých pieskoch. Vyčistili i vodné toky v Pezinku, Liptovskom Mikuláši a pri Košiciach.

Povedali o Našom Meste

„Máme za sebou, ako mnohé spoločnosti, ťažké krízové obdobie, kde sme riešili mnoho covidových situácií. Toto je po dlhej dobe úžasná príležitosť stretnúť sa, zažiť tímovú spoluprácu, pomôcť mestu a pomôcť Slovensku.“

Andrea Rebejová, dobrovoľníčka

„My by sme Naše Mesto potrebovali každý deň alebo aspoň raz za mesiac, lebo zoologická záhrada je skutočne veľká. Má až 93 hektárov a je to obrovský priestor, kde sa stále dá niečo zveľaďovať. V podstate je to ale aj príležitosť, ako sa viac spoznať s ľuďmi a pozvať ich do zákulisia.”

Diana Burgerová, PR manažérka ZOO Bratislava 

„Je to super pocit pomáhať svojmu mestu v tejto ťažkej dobe. Hoci aj s rúškami na tvári.“

Jana Dodávková, dobrovoľníčka

Pomoci sa dočkali i mnohé parky.

„Na akcii Naše Mesto sa zúčastňujeme každý rok. Považujem to za veľmi dobrú príležitosť, aby sme stmelili tím, aby sme ukázali, že máme nejakú sociálnu zodpovednosť, že sme súčasťou Bratislavy a chceme dopomôcť hoci len takouto malinkou formou k tomu, aby sa tu obyvatelia cítili lepšie. V našej firme má toto podujatie veľmi pozitívnu odozvu.“

Dana Galková, dobrovoľníčka 

„Som tu už tretíkrát a vidím, ako sa priestor Galérie Jabloň v Prievidzi z roka na rok vylepšuje a to aj vďaka mojej dobrovoľníckej práci.“

Michal Baláž, dobrovoľník 

Viac ako 5 000 ľudí

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. V roku 2021 sa doň zapojilo takmer 5 600 dobrovoľníkov zo 132 firiem a inštitúcií na rôznych miestach po Slovensku. Dokopy pomohli 171 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.

Fotky z Nášho Mesta si môžete pozrieť aj v našej galérii na Facebooku.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.