Bude Poľsko pre nezastavenie ťažby v bani Turow potrestané? Česi žiadajú pokutu päť miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turow, Polsko, bana
Lignitova baňa v poľskom Turówe. Foto: SITA/AP

Česko požaduje pokutu pre Poľsko vo výške 5 miliónov eur za každý deň ignorovania nedávneho nariadenia rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ktorý nariadil okamžité zastavenie ťažby v lignitovej bani Turów nachádzajúcej sa na hranici s Českom a Nemeckom.

Oznámenie Súdneho dvora EÚ prišlo v čase, keď sa Poľsko snaží s Českom mimosúdne dohodnúť na urovnaní dlhoročného sporu. Ďalšie kolo dialógov medzi obomi stranami by sa malo uskutočniť vo štvrtok v Prahe.

Poľskí predstavitelia tvrdia, že rokovania sa uberajú správnym smerom, no správa o požiadavke Čechov by mohla zamotať túto situáciu.

Obava zo straty vody

Súdny dvor EÚ 21. mája nariadil Poľsku okamžité zastavenie prevádzky bane a susednej elektrárne, ktorá vyrába asi 7 % poľskej energie. Česká republika podala v marci žalobu o zdržanie sa konania s tým, že táto hnedouhoľná baňa odvádza vodu z obývaných oblastí a má ďalšie negatívne dopady na tamojších obyvateľov.

Česi sa obávali, že plánované rozšírenie ťažby uhlia v Turówe pripraví o vodu obyvateľov obcí na ich strane hranice.

Pokračovanie pre ťažbu uhlia

Poľská štátna energetická skupina PGE, ktorá kontroluje ťažbu hnedého uhlia na juhozápade krajiny, bezprostredne po rozsudku skonštatovala, že ťažba musí pokračovať, aby Poľsko mohlo v súlade s politikou EÚ v oblasti klímy postupne ukončiť ťažbu čierneho uhlia.

Spomenuté čierne uhlie sa podieľa na výrobe 48 % poľskej energie, kým lignit má pri jej produkcii iba 17-percentné zastúpenie. Asi 25 % energie v Poľsku pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Súdny dvor Európskej únie