BIO hovädzie mäso je iné, ako to bežné „z obchodu“. Takto pôvod mäsa ovplyvňuje kvalitu

Zdieľať
Meat raw steak lies on a black background. side view, copy space, top view
Foto: Meatbox

Máte radi hovädzí hamburger, guláš, steak alebo radi grilujete? Ak si chcete pochutnať na naozaj šťavnatom, chutnom, mäkkom a jemnom mäse, bežná hovädzina z obchodu vás príliš neuspokojí. Prečo? Pretože základnom kvality mäsa je jeho pôvod.

Farba, chuť aj živiny

Hovädzie mäso patrí do kategórie tzv. červeného mäsa. Už podľa jeho sfarbenia viete rozoznať pôvod a teda aj kvalitu mäsa, konkrétne podľa odtieňa.

Ak je mäso sýtočervené a tmavšie, je to znak toho, že ide o mäso z ekologického chovu. Naopak, pokiaľ je mäso príliš svetlého odtieňu, pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z hovädzieho dobytka, ktoré boli kŕmené intenzívne a nie prirodzene.

Rozdiel medzi mäsom v tzv. BIO kvalite a „bežným“ mäsom je aj v chuti. BIO hovädzie mäso je jemnejšie, ľahšie stráviteľné, lepšie sa žuje, je menej šľachovité a má výraznejšiu chuť. Naopak, to, ktoré pochádza z klasického chovu, je obvykle menej výrazné a „mdlé“. To sa prejaví najmä vtedy, ak z neho spravíte burger alebo steaky.

Rozdiel je tiež v obsahu živín. Výživnejšie mäso s menším obsahom tuku a väčším podielom bielkovín a aminokyselín je to, ktoré je z ekologického chovu.

5 dôvodov, prečo si vybrať BIO mäso

Hovädzina patrí k najkvalitnejším a najviac vyhľadávaným druhom mäsa. V prípade tej, ktorá je v BIO kvalite, existuje niekoľko dôvodov, prečo si ju vybrať.

Niektorými dôvodmi budete možno prekvapení:

Veľa bielkovín a menej tuku: Zvieratá z ekologického chovu majú prirodzený pohyb počas celého roka a ich strava je bez GMO, kukuričnej siláže a rastových hormónov. Výsledkom je menej nezdravého tuku, viac toho zdravého a oveľa viac bielkovín v mäse.

Celkovo zdravšie zloženie: Nielen pomer medzi bielkovinami a tukmi, ale aj celkové zloženie hovädzieho mäsa je v tomto prípade zdravšie a výživnejšie. Platí to o vitamínoch skupiny B, ale aj o aminokyselinách a o absencii prípadných škodlivín.

Kvalitnejšie spracovanie: Pri mäse z ekologického chovu máte istotu dodržania najvyšších štandardov počas všetkých procesov súvisiacich so spracovaním. Platí to pre chladenie ihneď po porážke, suché zrenie, rozrábku alebo aj vákuové balenie mäsa.

Trvalá udržateľnosť: Chov hovädzieho dobytka vo svete sa v súčasných podmienkach považuje za neekologický, čoraz menej ekonomický a najmä dlhodobo neudržateľný. To sa v prípade BIO mäsa pochádzajúceho z farmárskeho chovu nemôže stať.

Lepší život zvierat: V neposlednom rade, ak vám čo i len trocha záleží aj na živote hovädzieho dobytka, je BIO mäso lepšou voľbou práve z toho ohľadu. Zvieratá sú celý rok na paši a v prirodzenom prostredí bez stresu, bezstresová je aj ich porážka.

Overené mäso? Najistejšie je to z farmy

Ak chcete mať istotu, že budete konzumovať iba kvalitné a pôvodom overené hovädzie mäso, najlepšie spravíte, ak si zakúpite to, ktoré pochádza z ekologickej farmy.

V dnešnej modernej dobe samozrejme už nie je potrebné, aby ste preň chodili na lazy alebo hľadali farmy s hovädzím dobytkom po celom Slovensku. Využiť môžete online donášku hovädzieho mäsa z farmy, ktorá funguje už aj u nás. Stačí si len vybrať druh mäsa alebo hotových mäsových výrobkov a spraviť nákup z pohodlia domácnosti.

Teľacie mäso aj hovädzie mäso z býka v BIO kvalite môžete mať doma bez toho, aby ste museli kamkoľvek ísť. Objednať si viete môčing, roštenku, orech, pliecko, sviečkovicu, rebrá, zadné mäso, soté, mäso na burger aj párky s vysokým obsahom mäsa.

Doma si tak môžete vychutnať grilovačku, steaky aj varenie gulášu z výživného a hodnotného hovädzieho mäsa, ktoré bude skvelo chutiť vám aj vašim priateľom.

Informačný servis

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom