Úspešný film Služobníci vyráža na turné

Aj keď koprodukčná dráma Služobníci zbiera úspechy v cudzine, u nás ju pre pandémiu videlo len málo divákov. Až teraz, keď sa kiná opäť otvárajú, dostáva priestor i tento nový film slovenského režiséra Ivana Ostrochovského. Jeho tvorcovia sa spolu s hercami dokonca vydali na špeciálne filmové turné po trinástich mestách, kde ho osobne predstavia. Prvou zastávkou bude dnes o 19. h kino Junior v Leviciach.

16.06.2021 10:00
Služobníci Foto:
Slovenský film Služobníci sa oplatí vidieť na veľkom plátne.
debata

Služobníci, o ktorých Pravda už písala, doplatili na koronakrízu. Vo februári minulého roka mali úspešnú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale a v marci sa mali premietať v slovenských kinách.

Do toho však prišla pandémia, lockdown a prvý odklad. Na jeseň, keď sa znova rátalo s uvedením filmu, sa situácia opäť zhoršila. Náhradná premiéra tak bola v decembri, no krátko nato kiná zase zavreli. K slovenským divákom sa snímka napokon dostala až teraz v júni.

„Rozhodli sme sa pokračovať v letnom turné a navštíviť miesta, kde si film, veríme, nájde svojich divákov nielen z radov cinefilov. Intenzívne spolupracujeme s miestnymi farnosťami a premietania pripravujeme, vzhľadom na tému filmu, aj pre veriace publikum,“ priblížila riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Po premietaní v Leviciach prídu na rad mestá Žilina, Prešov, Poprad, Košice, Trnava, Banská Bystrica, Humenné, Čadca, Bratislava, Ružomberok, Dolný Kubín a rozlúčkou bude vonkajšia projekcia v Trenčíne. Diváci sa môžu tešiť aj na diskusiu s hercami a tvorcami filmu.

Ponurý príbeh Služobníkov sa odohráva v roku 1980 v bývalom Československu. Komunistický režim, ktorý občanom upieral základné slobody, sa snažil podmaniť si aj cirkev. Časť kňazov s ním naozaj spolupracovala – v auguste 1971 založili Združenie katolíckych duchovných Pacem in terris, mnohí však politický nátlak odmietali.

Režisér a producent Ivan Ostrochovský (vpravo)... Foto: Berlinale - Berlin International Film Festival
Ivan Ostrochovsky a umelecky riaditel Berlinale Carlo Chatrian Režisér a producent Ivan Ostrochovský (vpravo) s umeleckým riaditeľom festivalu Berlinale Carlom Chatrianom, ktorý uviedol film Služobníci v reverende.

V takej atmosfére študujú na bohosloveckej fakulte v Bratislave hlavní hrdinovia filmu Michal a Juraj. Keďže ich učitelia majú obavy o osud kňazského seminára, bohoslovcov vedú tak, ako si to praje diktatúra. Mladí seminaristi sa ocitnú pred otázkou, či zvoliť ľahšiu cestu kolaborácie, alebo zostať verní viere a čeliť nátlaku Štátnej bezpečnosti.

Autori filmu sa pritom inšpirovali skutočnými udalosťami – protestnou hladovkou bratislavských bohoslovcov v októbri 1980, ale aj dosiaľ nevyjasnenou smrťou opáta tajnej cirkvi Přemysla Coufala, ktorého vo februári 1981 našli mŕtveho v jeho bratislavskom byte. Predpokladá sa, že ho zavraždila alebo dohnala k samovražde ŠtB.

„Od kňaza sa očakáva, že život podriadi morálnym hodnotám, ktoré vyznáva. Keď ich porušuje, trochu to jeho poslanie stráca zmysel. Morálny konflikt na bohosloveckej fakulte vytvára väčší konflikt pre film a pre postavy,“ vysvetlil nedávno Ostrochovský v rozhovore pre Pravdu.

Film je vo viacerých veciach výnimočný. Nielen tým, že príbeh o bohoslovcoch nakrútil ateista, ale aj obsadením – väčšinu úloh stvárnili neherci, čiernobielym formátom 4 : 3, spôsobom podania, kamerou, hudbou či balansovaním medzi žánrami.

Režisér na ňom pracoval štyri roky a so scenárom mu okrem autora námetu Marka Leščáka pomohla i britská dramatička a scenáristka Rebecca Lenkiewiczová. Práve tá sa mala postarať o to, aby bol príbeh zrozumiteľný aj pre divákov v zahraničí.

Zatiaľ sa zdá, že to vyšlo. Dráma už pochodila niekoľko medzinárodných festivalov, kde žne jeden úspech za druhým. Za sebou má vyše 30 festivalových premiér v Kanade, USA, Austrálii, Belgicku, Luxembursku, Turecku, Egypte, Izraeli alebo v Číne, no tým sa jeho medzinárodná púť nekončí.

Film teraz začínajú hrať aj v dvanástich štátoch vrátane Francúzska, Španielska, Veľkej Británie, Švédska, Švajčiarska či USA, čo je pre našu kinematografiu priam historický úspech.

„Klaustrofobický, takmer špionážny triler, ktorý nás zavedie do minulosti. Film so skvelou scénografiou, jedinečným štýlom a príbehom,“ pochválil dielo už vlani Carlo Chatrian, umelecký riaditeľ Berlinale. A nebol sám.

„Ostrochovského zákerne štipľavý, vrcholne sebavedomý, mrazivo štýlový, druhý celovečerný film prináša príbeh, ktorý je nanajvýš platný a aktuálny aj pre dnešok,“ zhodnotil známy filmový portál Screen International.

S priaznivým ohlasom sa dielo stretlo i v ďalších svetových médiách ako Variety, The Hollywood Reporter, Financial Times či The Guardian.

Premietanie filmu Služobníci
16. jún Levice Kino Junior
22. jún Žilina Stanica Žilina-Záriečie
23. jún Prešov Kino Pocity – Záhradné kino za Scalou
3. júl Poprad Kino Tatran
4. júl Košice Amfiteáter
6. júl Trnava Amfiteáter
7. júl Banská Bystrica Kino v bazéne
8. júl Humenné Kino Fajn
10. júl Čadca Kino Palárik
14. júl Bratislava Nová Cvernovka
15. júl Ružomberok Kino Kultúra
22. júl Dolný Kubín Mestské kultúrne stredisko
31. júl Trenčín Mierové námestie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Ivan Ostrochovský #Filmtopia #Služobníci