Flexibilné pracovné prostredie a coworkingové priestory sú pojmy, o ktorých sa v poslednom období veľa diskutovalo. Už dávnejšie bolo jasné, že kancelársky svet sa bude postupne uberať týmto smerom. Pandémia koronavírusu tieto trendy urýchlila a na flexibilnú prácu prejdú pracovníci skôr, ako sa očakávalo.

Tento trh sa vyvíjal najdynamickejšie v strednej a východnej Európe. Odzrkadľuje to aj najnovšia správa globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Zahŕňa výsledky z 12 krajín tohto regiónu vrátane Slovenska, pričom spolu sa tu nachádza viac ako 643-tisíc štvorcových metrov flexibilných pracovných priestorov. Ďalších 85-tisíc štvorcových metrov by k nim malo pribudnúť v priebehu najbližších dvoch rokov.

Vedie Londýn

Podľa zistení spoločnosti je najviac takýchto priestorov v Londýne, kde dosahujú takmer šesť percent z celkového počtu kancelárií. V kontinentálnej Európe ich je trochu menej, na úrovni dvoch percent. V počte transakcií za rok 2020 viedlo Poľsko (hlavné mesto Varšava a mesto Krakov), jedna transakcia sa uskutočnila aj v susednom Česku, konkrétne v Prahe.

Počty zamestnancov

Napriek tomu, že na Slovensku flexibilný spôsob práce až tak preferovaný nebol, riaditeľ prenájmu kancelárskych priestorov CBRE Slovensko Oliver Galata očakáva v budúcnosti zmeny. Skúsenosti s pandémiou môžu mať vplyv na budúce zmýšľanie firiem z rôznych oblastí podnikania. Predpokladá však, že takéto zmeny by sa mali dotknúť primárne menších spoločností, ktoré potrebujú buď flexibilne znižovať, alebo, naopak, sezónne zvyšovať počty svojich zamestnancov.

Na snímke areál bývalej Vojenskej nemocnice v Bratislave, ktorý v roku 2017 získala spoločnosť ESET a plánuje v ňom vybudovať centrum inovácií a kreativity ESET Campus.
Neprehliadnite

Eset pripravuje pozemok na bratislavskej Patrónke na výstavbu kampusu

Perspektívny trh

Najväčší poskytovatelia flexibilných pracovných priestorov na Slovensku sú v hlavnom meste. Celková plocha slovenských coworkingových priestorov je 35 200 štvorcových metrov, v rekonštrukcii aktuálne nie je ani jeden. Poradenská spoločnosť CBRE v časti svojej správy, ktorá sa týka Slovenska, poukazuje na to, že tento trh je u nás veľmi zaujímavý a ponúka veľa atraktívnych priestorov. Priemerný coworkingový priestor v Bratislave ponúka na prenájom 185 miest na prácu. Trh s flexibilnými pracovnými priestormi sa na Slovensku začal vyvíjať v roku 2016.

Najväčším takýmto priestorom, z hľadiska počtu pracovných miest, je aktuálne budova Nivy Tower, ktorá je zároveň najnovšia. Odborníci spoločnosti tiež hovoria o zaujímavej rovnováhe na našom trhu. Dôvodom je, že až 88 percent poskytovateľov takýchto priestorov predstavujú tuzemské spoločnosti, kým zvyšných 12 percent majiteľov je z iných častí regiónu strednej a východnej Európy.

Zaujímavým zistením je pritom aj skutočnosť, že v súčasnosti je na Slovensku len jeden poskytovateľ flexibilných priestorov, ktorý je nezávislý. Zvyšných 95 percent týchto priestorov tvoria také, ktoré sú podporované samotnými prenajímateľmi.

 

Anketa
Na akom mieste aktuálne pracujete?
  • 6%
  • 44%
  • 50%