Zlý pitný režim je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie príčinou až šiestich percent chorôb. Odborníci preto upozorňujú, že dospelý človek má denne vypiť aspoň dva a pol litra vody. Poctivo dopĺňať tekutiny je potom nutné hlavne v lete, keď teploty často šplhajú k tropickým hodnotám. To platí najmä pre seniorov, ktorí často na dodržiavanie pitného režimu zabúdajú. "So zvyšujúcim sa vekom strácame pocit smädu, pretože klesá produkcia antidiuretického hormónu v mozgu," vysvetľuje doktor Michal Bábíček zo Združenia praktických lekárov. "Starší ľudia by preto mali mať pitie ako svoju dennú úlohu. Telo samo ich totiž na nedostatok tekutín neupozorní."Pixabay
StoryEditor

Diabetický smäd. Ako ho zvládnuť?

16.06.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Nesolíte, nevykonávate fyzickú činnosť, no napriek tomu pijete veľa vody? Práve s touto otázkou by ste sa mali obrátiť na svojho lekára.

Neutíchajúci smäd a sucho v ústach sú známkami vysokej hladiny cukru v krvi. Práve nadmerný smäd môže prezradiť, že máte cukrovku. Ak už vám bola diagnostikovaná, možno bude potrebné zintenzívniť liečbu.
Je dôležité diagnostikovať cukrovku včas, aby sa znížila pravdepodobnosť vážnych a v mnohých prípadoch aj život ohrozujúcich komplikácií.

Smäd po rôznych druhoch cukrovky

Nadmerný smäd sa odborne nazývaný polydipsia. Býva často spájaný so stavmi, ktoré zapríčiňujú stratu tekutín. Je tiež bežný pri diabetes mellitus 1. aj 2. typu aj pri diabetes insipidus.

Cukrovku 1. a 2. typu spôsobuje príliš vysoká hladina cukru v krvi. Typ 1 je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje, že pankreas prestane vyrábať inzulín, hormón, ktorý pomáha krvnému cukru dostať sa do buniek. Pri type 2 zas telo netvorí dostatok inzulínu alebo inzulín nevyužíva dobre.

Diabetes insipidus nesúvisí s vysokou hladinou cukru v krvi. Je to veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré sa prejavuje nadmerným vylučovaním moču a z toho dôvodu aj nadmerným a neustálym smädom.

Táto porucha je spôsobená nedostatočným vylučovaním hormónu vazopresínu (AVP), ktorý sa tiež nazýva antidiuretický hormón (ADH), alebo aj tým, že obličky na tento hormón nereagujú.
Vazopresín hrá kľúčovú úlohu pri regulácii množstva tekutiny v tele.

Medzi ďalšie príčiny polydipsie patria:

  • niektoré lieky, ako sú kortikosteroidy alebo diuretiká (lieky na odvodnenie)
  • konzumácia veľkého množstva soli alebo vitamínu D v potravinách alebo nápojoch
  • úzkosť či úzkostné stavy, nervozita môžu tiež spôsobiť, že pijete veľa vody


Riziká nadmerného smädu

Prílišný smäd nie je len nepríjemný. Môže to viesť k vážnym zdravotným problémom.

Dehydratácia. Dlhodobá dehydratácia môže spôsobiť únavu, nevoľnosť, závraty, bolesti hlavy a mdloby. Dehydrovaný človek tiež menej močí, ak ste navyše diabetik, telo sa nebude vedieť zbaviť nadbytočného cukru. A u detí a starších ľudí môže vážne ohroziť ich zdravie či dokonca život.

Nekontrolovaná vysoká hladina cukru v krvi. Či už máte nediagnostikovanú alebo zle kontrolovanú cukrovku, vysoká hladina cukru v krvi predstavuje riziko pre celé telo. Liečba cukrovky znamená zníženie rizika komplikácií, ako sú:

  • srdcové choroby a mŕtvica
  • poškodenie nervov
  • ochorenie obličiek
  • ochorenie očí
  • sexuálne problémy a problémy s močovým mechúrom

Otrava vodou
Nekontrolované pitie vody môže viesť k intoxikácii vodou. Ide o stav, keď sa v organizme znižuje množstvo sodíka v krvi na nebezpečne nízke hladiny (hyponatrémia). Môže to spôsobiť príznaky ako: bolesti hlavy, závraty alebo dezorientácia, svalové kŕče, nevysvetliteľné záchvaty...

Príznaky polydipsie: extrémny smäd

Najzrejmejším príznakom polydipsie je pocit extrémneho smädu. Tento príznak je zvlášť zreteľný aj napriek tomu, že ste už vypili veľké množstvo tekutín.

Medzi ďalšie bežné príznaky patria:

  • vylučovanie neobvykle vysokého množstva moču (viac ako 5 litrov denne)
  • pretrvávajúci pocit sucha v ústach
  • pokiaľ máte cukrovku, môžu sa objaviť aj ďalšie príznaky, ako sú pocit neobvyklého hladu, rozmazané videnie, vyčerpanie, abnormálne chudnutie, časté infekcie, pomalé hojenie rán


Liečba nadmerného smädu

  • Cukrovka pod kontrolou

Ak je príčinou nadmerného smädu cukrovka, prvým krokom k úľave je získať kontrolu nad ochorením, a to systematickou celoživotnou liečbou. Pacient by sa mal striktne riadiť odporúčaniami diabetológa.
Pri type 1 budete musieť brať inzulín niekoľkokrát denne alebo používať inzulínovú pumpu, ktorá dodáva stabilné dávky po celý deň. Medzi lieky na cukrovku typu 2 patrí metformín a inzulín.

  • Zmena životného štýlu

Tá je pri liečbe cukrovky nevyhnutná. Odporúča sa úprava telesnej hmotnosti. Dôležitou súčasťou je dodržiavanie racionálnej stravy, pohyb. Dietológ alebo výživový poradca pre cukrovku vám môže pomôcť vypracovať plán zdravého stravovania. Dôležité je sledovanie sacharidových jednotiek. Ďalším dôležitým faktorom je obmedziť pitie alkoholu a najlepšie je prestať s fajčením.

  • Smäd ako účinok niektorých liekov

Nadmerný smäd a sucho v ústach bývajú vedľajšími účinkom viacerých liekov: antipsychotík, antidepresív, antikonvulzív, inhibítorov SGLT2 na cukrovku, steroidov.
Sucho v ústach je navyše charakteristickým znakom nielen cukrovky, ale aj chorôb slinných žliaz, Sjogrenovho syndrómu, HIV/AIDS.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 13:42