Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Školstvo otvára trh s učebnicami pre druhý stupeň ZŠ a stredné školy

VEDA NA DOSAH

Školy si tak budú môcť vyberať učebnice podľa vlastného uváženia a nie podľa centralizovanej politiky.

Žiaci a učiteľka v triede na vyučovaní s rúškami. Zdroj: iStockphoto.com

Ilustračné foto. Zdroj: iStockphoto.com

V marci tohto roku do učebníc určených pre deti na prvom stupni základných škôl investovalo ministerstvo 5,7 milióna eur. Včera na tlačovej konferencii minister školstva Branislav Gröhling oznámil, že na učebnice pre žiakov druhého stupňa a stredoškolákov uvoľní ministerstvo ďalších 6,5 milióna eur.

Sloboda vo výbere

V praxi to znamená, že školy si prostredníctvom štátneho portálu môžu vybrať tie učebnice, ktoré potrebujú bez toho, aby nejaké z nich dostali príkazom.

Otvorený trh dáva školám možnosť výberu tých učebníc, ktoré potrebujú pre svojich žiakov a zároveň odbremení rodičov.

V roku 2020 do zoznamu vzdelávacích materiálov pribudlo 362 nových učebníc a didaktických prostriedkov v slovenskom aj maďarskom jazyku. Ide o učebnice pre bežné aj pre špeciálne školy.

„Od začiatku sa snažíme presadiť modernejší a individuálnejší prístup k vzdelávaniu postavený na potrebách žiakov. Otvorený trh s učebnicami je jedným z nástrojov, ako to dosiahnuť. Školy a učitelia si môžu vyberať učebnice tak, ako potrebujú pre svojich žiakov, ktorých najlepšie poznajú. Zároveň sa tým minimalizujú aj výdavky rodičov, ktorí neraz na niektoré učebnice doplácali,“ povedal na tlačovej konferencii minister Gröhling.

Dieťa kresliace pri stole so zapnutým počítačom a online vzdelávaním. Zdroj: iStockphoto.com

Dieťa kresliace pri stole so zapnutým počítačom počas online vzdelávania. Zdroj: iStockphoto.com

Elektronické učebnice z Plánu obnovy

Školy získavajú financie podľa počtu žiakov v daných ročníkoch – teda v rámci 2. stupňa základných škôl a stredných škôl. Výhodou je, že si nemusia zakúpiť učebnice pre každý ročník. Stačí, ak si zakúpia učebnice podľa toho, čo naozaj potrebujú. Napríklad v prípade, že má škola dosť učebníc pre piatakov a šiestakov, zakúpi si iba učebnice pre siedmakov.

„Je tiež dôležité, aby školy pristupovali k nákupu učebníc zodpovedne a rozumne – aby využívali hlavne učebnice, ktoré nie sú jednorazové a ktoré môžu byť odovzdané aj ďalším žiakom,“ zdôraznil minister.

Rezort školstva získa vďaka Plánu obnovy aj ďalšie finančné prostriedky vo výške 41 miliónov eur. V súvislosti s plánovanou digitalizáciou chce ministerstvo školstva podporiť aj digitálne verzie učebníc.

„Digitalizácia učebníc jednak prispeje k väčšej efektívnosti využívania finančných prostriedkov, ale zároveň dá učiteľom a žiakom viac možností,“ uzavrel šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Zdroj: Tlačová správa MŠVVaŠ SR

(TL)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky