Najlepšie nafukovacie člny a kajaky: TOP 7 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie nafukovacie člny a kajakyNa Slovensku máme riečnu sieť dlhú takmer 45 000 km. Nížinami a kotlinami pretekajú rieky, máme tu veľké vodné plochy aj jazerá. Lákajú nielen na kúpanie a rybárčenie, ale aj na zábavu a adrenalín pri vodných športov. Aj keď nemáme more, čas strávený na vode môže mať aj v domácich podmienkach veľa podôb. Chcete zažiť víkendové dobrodružstvo s veslom v ruke? Potom si pozrite tipy na najlepšie nafukovacie člny a kajaky, vďaka ktorým budete mať možnosť okúsiť zase raz niečo nové.

Pripravili sme pre vás rebríček s rozmanitými modelmi rozdelený na nafukovacie člny a kajaky. Nechýbajú v ňom známe značky ako Kolibri, Intex, Gumotex či ITIWIT. Každý z nich môže v rámci svojej kategórie a cenovej relácie zaujať. Niektoré nadchnú rekreačných vodákov, ktorí hľadajú spestrenie pre čas strávený pri vode. Ďalšie modely sú vhodné pre náročnejších a skúsenejších, ktorým už nestačí iba veslovanie po pokojnej hladine. Nafukovacie člny sú skladné, na rozdiel od pevných konštrukcií ľahké, no pritom premyslené tak, aby boli dostatočne odolné a v kritickej chvíli vás nenechali v štichu. K dostaniu sú v rôznych veľkostiach, výbave aj kvalite, od čoho sa prirodzene odvíja aj cena.

V nasledujúcom sprievodcovi si povieme viac o 4 základných kategóriách, kam patria nafukovacie člny, kajaky, kanoe a rafty. Zaujímať nás bude nosnosť, počet komôr, materiál a jeho odolnosť a ďalšia praktická výbava, ktorá je pri čase strávenom na vode nevyhnutnosťou, ale aj vítaným bonusom. Hľadajte optimálny pomer cena / kvalita a prezrite si testy a recenzie nafukovacích člnov, kde nájdete cenné informácie z prvej ruky, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v množstve podobných produktov.

Najlepšie nafukovacie člny a kajaky podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
Nafukovacie člny
#1Intex 68351 Seahawk 4 Set

Najpredávanejší čln pre 4 osoby
✔️ Vyrobený z extra robustného PVC
✔️ Nosnosť 480 kg
✔️ Široká výbava a množstvo prvkov
✔️ 3 vzduchové komory
📌 od 113 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2INTEX Mariner 4 Set

Kvalitnejšie spracovanie
✔️ Vyrobený z extra robustného PVC
✔️ 5 oddelených vzduchových komôr
✔️ Nosnosť 500 kg
✔️ Zosilnený dvojitý spodný trup
📌 od 342 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Kolibri KM-300D

Pripravený na použitie s motorom
✔️ Podlaha člnu je pevná, skladacia z vodeodolnej preglejky
✔️ 5-vrstvové PVC o hustote 1100 g/m2
✔️ Nosnosť 400 kg
✔️ Robustné prevedenie
📌 od 799 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Kolibri K-240T

Najlepší rybársky čln
✔️ 5-vrstvové PVC hustoty 950 g/m2
✔️ Nosnosť 216 kg
✔️ Ľahký veslový čln s lamelovou podlahou
✔️ Rozloženie a zbalenie nezaberá veľa času
📌 od 262 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Nafukovacie kajaky
#1ITIWIT pre 2-3 osoby

Najpredávanejší kajak z Decathlonu
✔️ Pre 2 až 3 osoby do celkovej hmotnosti 230 kg
✔️ Bočné valce a široké nafukovacie dno pre dobrú stabilit
✔️ Zvýšená sedačka poskytuje pohodlie
✔️ 3 smerové kormidlá
📌 od 299 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2GUMOTEX Safari 330

Kvalitné spracovanie
✔️ Dlhšie, širšie a stabilnejšie prevedenie
✔️ Nosnosť 130 kg, pre 1 osobu
✔️ Samovylievacie dno s odtokovými otvormi po oboch stranách
✔️ Výborná výbava prvkov
📌 od 720 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3INTEX Challenger K1

Cena / Výkon
✔️ Vhodný aj pre vodáckych začiatočníkov
✔️ Materiál PVC bez použitia ftalátov
✔️ Nosnosť 100 kg, pre 1 osobu
📌 od 105 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie

Ako vybrať nafukovací čln / kajak

Na čo sa pri výbere nafukovacieho člnu zamerať? V prvom rade je dôležité zvoliť vhodný typ nafukovacej “lode” vzhľadom k očakávanému využitiu, prostrediu a vodáckym schopnostiam. Takže – bude to nafukovací čln, raft, kajak alebo kanoe? Aké sú medzi nimi rozdiely?

Následne si povieme viac o najčastejšie používaných materiáloch a ich odolnosti, o nosnosti a výbave. Nebudú chýbať ani 3 základné cenové relácie a značky, ktoré majú vo svojom portfóliu dobre hodnotené nafukovacie člny a kajaky.

Základný krok: Rozhodnite sa pre účel

Skôr, ako sa pustíte pátrania, starostlivo zvážte, za akým účelom nafukovací čln kupujete.

  • Budete sa člnkovať na pokojnej hladine jazera alebo vodnej priehrady?
  • Máte záujem o rybárčenie a potrebujete aj priestor pre výbavu?
  • Alebo by ste si radi vyskúšali akčnejšiu vodnú turistiku a splav po rieke?

Tak, ako sú rôzne podmienky na vode, je aj ponuka “nafukovačiek” rozmanitá. Základné odlišnosti sú v tvare (dĺžka, šírka, krojenie), rýchlosti, odolnosti voči mechanickému a chemickému poškodeniu, v type vesiel aj nosnosti.

Ak už viete, kde sa chcete plaviť, rozhodnite sa, koľko ľudí naraz sa s vami povezie (počet miest na sedenie, celková nosnosť, miesto na odloženie osobných nevyhnutných vecí). Nemá totiž význam kupovať čln pre štyroch, ak v ňom budete sedieť osamote!

ako vybrať nafukovací kajak

Základné typy nafukovacích “lodí”

Ak by ste zablúdili do špecializovaných obchodov a online obchodov so športovými potrebami, všimli by ste si, že v rámci kategórie “Nafukovacie člny”, nájdete aj ďalšie podkategórie – už spomínané kajaky, kanoe a rafty. V krátkej sumarizácii nájdete ich základné určenie, prevedenie a vlastnosti.

Nafukovacie člny

Táto kategória zaujme milovníkov pokojnej, individuálnej aj rodinnej plavby či rybárčenia. Nafukovacie člny nájdu svoje uplatnenie na stojatých vodách. Sú širšie, majú oblé tvary, nie sú rýchle a poháňajú sa najmä ručne, veslami. Niektoré sú však prispôsobené aj pre pohon závesným motorom, čo rozširuje ich využiteľnosť.

Ponuka nafukovacích člnov je rozmanitá – od základných modelov na občasné spestrenie víkendu na vode, až po prémiové kúsky, na ktorých budete mať odvahu vybrať sa aj ďaleko od brehu. Z hľadiska počtu miest sú najpredávanejšie nafukovacie člny pre 2 – 4 ľudí.

📌 Ak hľadáte kvalitný nafukovací rybársky čln, investujte do modelu spevneným dnom, závesným motorom a špeciálnymi držiakmi po stranách na pripevnenie rybárskych prútov.

Nafukovacie kajaky

Nafukovacie kajaky sú svojím prevedením aj určením protipólom k nafukovacím člnom. Sú štíhle, dlhšie, určené na rýchlu a svižnú plavbu v nestojatej, aj divokejšej vode. Veľký dôraz sa kladie na kvalitu spracovania dna.

Kajaky sú pôvodným plavidlom Eskimákov a viacero charakteristických znakov si zachovali aj dnešné konštrukcie. Napríklad zhora chránený priestor, ktorý udržuje v suchu náklad aj vodákov – tzv. “golier”, ktorý obopína posádku okolo pása. Pri prevrhnutí je tak kajak ochránený pred zatečením vody. Vo výbave má každý kajakár obojstranné veslo a striedavo zaberá do oboch strán.

📌Viete o tom, že na nafukovacie člny a kajaky sa zámerne používajú iné farby? Člny majú zvyčajne prírodné, zemité odtiene, aby splynuli s prostredím. Kajaky sú farebnejšie, aby vás bolo vo vode vidno a tiež, aby sa aj odplávaný kajak rýchlejšie našiel.

Nafukovacie kanoe

Nafukovacie kanoe sú vhodné do pokojných a dokonca aj plytších vôd. Poznávacím znakom je dlhá a úzka, zhora otvorená konštrukcia, pre ktorú si mnohí ľudia mýlia kanoe s kajakom. V kanoe by sa však malo prednostne kľačať (ako mali vo zvyku Indiáni). Je určené pre dvoch, max. troch ľudí, pričom každý drží jednostranné veslo a vesluje na opačnej strane ako člen pred ním.

Nafukovacie rafty

Nafukovacie rafty sú vhodné pre pokojnú, ale aj adrenalínovú plavbu v skupine. Majú široký tvar a dobrú stabilitu. Môžu poskytovať priestor pre 4 – 12 ľudí. Ak vás láka zakúpiť do partie raft, myslite hlavne na vyššiu úroveň bezpečnosti – napríklad samovylievacie otvory, alebo väčší počet vzduchových komôr. V prípade, že jedna narazí o prekážku a prepichne sa, za asistencie ostatných sa bezpečne dostanete k brehu.

ako vybrať nafukovací čln

Materiál nafukovacích člnov a kajakov

Každý overený výrobca nafukovacích člnov a kajakov (Gumotex, Kolibri, …) má na svojom “konte” vývoj špeciálneho materiálu, ktorého cieľom je jediné – zabezpečiť pre čln vysokú odolnosť, a tým aj jeho spoľahlivé používanie a dostatočnú životnosť.

Moderné materiály tvorí niekoľko vzájomne prepojených a popretkávaných vrstiev s vyššou gramážovou hustotou na meter štvorcový.

  • Vďaka nim je materiál člnu odolný voči oteru, nárazu a je schopný ustáť aj vyšší plniaci tlak.
  • Okrem mechanickej odolnosti sa kladie dôraz aj na “nevšímavosť” voči soli, olejom, benzínu a ďalším chemikáliám.
  • Samozrejmosťou by mala byť vyššia odolnosť voči UV žiareniu a tiež kvalitné, zosilnené spoje, ktoré sú najmä pri lacných nafukovacích člnoch kameňom úrazu.

Z materiálov sa na výrobu nafukovacích člnov zvyčajne používa zosilnené PVC, guma, polymérne materiály syntetického aj prírodného pôvodu.

Počet členov a nosnosť

Veľkosť člnu a jeho nosnosť priamoúmerne závisí od toho, na aký počet členov bol skonštruovaný. Na jednu dospelú osobu sa ráta priemerne s nosnosťou 90 – 120 kg. Zvyčajne sú však nafukovacie člny nadimenzované na nosnosť aj o niekoľko desiatok kilogramov vyššiu, keďže sa počíta s tým, že má odviezť aj istý náklad a niekoľko osobných vecí.

Počet komôr

Čím viac komôr, tým lepšie. Toto pravidlo platí nielen pri nafukovacích bazénoch, ale aj pri nafukovacích člnoch.

Jednotlivé komory by mali byť od seba nezávislé. To znamená, že každá má svoj nafukovací aj výpustný ventil a ak dôjde k jej prerazeniu, zvyšné komory nie sú ohrozené vyfučaním a udržia stabilitu člnu. Rozmiestnenie komôr je navyše navrhnuté tak, aby ste sa pri poškodení jednej komory mohli pomaly, no bezpečne dostať k brehu.

Druh podlahy v člnoch

Pri nafukovacích člnoch sa môžete stretnúť s 3 základnými druhmi podláh – nafukovacie, lamelové a pevné. Aké sú ich vlastnosti?

  • Nafukovacia podlaha – Vďaka nej je čln ľahký, skladný, jednoduchý na transport a rozkladanie aj pre jednu osobu. V závislosti od kvality prevedenia poskytuje optimálnu stabilitu. Najlepšie nafukovacie člny majú dno vyrobené z niekoľkonásobne zosilneného materiálu so špeciálnou štruktúrou, čo je zároveň aj istotou pre pohodlnú a bezpečnú plavbu. Výhodou nafukovacej podlahy je nehlučnosť, čo ocenia aj rybári na pokojných vodách.
  • Pevná podlaha – Nafukovacie člny s pevnou podlahou sú podstatne stabilnejšie, dokonca aj v náročných podmienkach. Pevné dno však zvyšuje ich hmotnosť a vytvára zhoršené podmienky pri transporte. Na rozkladanie člnu s pevnou podlahou sú už potrebné dve osoby. Umožňuje však dlhodobo stáť v člne, bez straty stability. Takto vybavený čln je vhodný napríklad aj pre záchranárske účely, kde je vyššie riziko dočasného preťaženia.
  • Lamelová / roštová podlaha – Je kompromisom medzi predchádzajúcimi dvoma druhmi. Nafukovacie člny s lamelovou podlahou nie sú náročné na transport a aj ich hmotnosť nie je príliš vysoká (podlaha sa dá vybrať a kompaktne poskladať). Lamelová podlaha umožňuje viac zaťažiť dno, nie však natoľko, ako v prípade pevnej podlahy. Pomer hmotnosti podlahy k jej nosnosti je však určite zaujímavý pre rybárov a akčnejších vodných turistov. Výhodou lamelovej podlahy je jej protišmyková úprava.

Výbava nafukovacích člnov

Výbava nafukovacích člnov je rôzna v závislosti od prevedenia, veľkosti a účelu. Vyberáme preto niekoľko praktických prvkov výbavy, s ktorými sa pri nafukovacích člnoch môžete stretnúť najčastejšie:

  • nafukovacie sedadlá, veslá, silné oká na veslá, držiaky vesiel na bočných stranách člnu, oko na ukotvenie člnu, vak na osobné veci, ochranné vodeodolné gumené vrecko (na telefón, fotoaparát), úchyty na motor, ručná pumpa, prepravná taška, a i.

Ceny nafukovacích člnov a kajakov

Do ceny nafukovacieho člnu sa premieta niekoľko premenných – použitý materiál, počet komôr, spôsoby vystuženia, typ podlahy, výbava. Svoju investíciu zvažujte predovšetkým z pohľadu intenzity používania a charakteru vodnej plochy.

✅ Nafukovacie člny a kajaky do 300 eur

Už v základnej cenovej kategórii nájdete dobre vybavené nafukovacie člny, navyše s top predajnosťou a od známych značiek. Sú vhodné pre začiatočníkov aj mierne pokročilých. Očakáva sa, že sa s nimi nevyberiete rovno na divokú vodu. Ideálne na pokojné toky a stojaté vodné plochy. Ponúkajú zaujímavé spestrenie pre čas strávený pri vode. Pri nákupe sa zamerajte na recenzie a zaujímajte sa o to, či je výbava v cene, alebo sa dokupuje zvlášť.

✅ Nafukovacie člny a kajaky do 600 eur

Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie nafukovacie člny pre 2 a viac osôb. Vyššia kvalita a odolnosť materiálov, solídna nosnosť a veľmi dobrá stabilita. Najväčšiu pozornosť si získali stabilnejšie nafukovacie člny pre rybárov a dvojmiestne kajaky.

✅ Nafukovacie člny a kajaky od 600 eur

Najširší výber nafukovacích člnov, kajakov, kanoe a raftov. Pokročilé prémiové materiály, vyššia životnosť a nosnosť, atraktívna výbava. Ide o modely, kde si na svoje prídu aj náročnejší vodáci, ktorí sa vyberú na adrenalínové plavby. Pre najlepšie nafukovacie člny je samozrejmosťou aj autorizovaný servis.

Najlepšie značky nafukovacích člnov a kajakov

Čosi sme už naznačili v predchádzajúcom delení, ešte si však na záver v krátkosti predstavme výrobcov, ktorí majú s výrobou nafukovacích člnov bohaté skúsenosti.

  • Intex – Značka, ktorú si spájame najmä s bazénami a vírivkami, zaujme niekoľkými dobre hodnotenými nafukovacími člnmi, ktorých priaznivá cena sa postarala o vysokú predajnosť. Dobrý pomer cena / kvalita.
  • Kolibri – Jeden z najvyhľadávanejších výrobcov nafukovacích člnov. Kvalitné rybárske nafukovacie člny s bohatou výbavou a s možnosťou použitia závesného motoru.
  • ITIWIT (Decathlon) – Obľúbené a cenovo dostupné nafukovacie kajaky vhodné pre začínajúcich vodákov.
  • Gumotex – Kvalitné nafukovacie člny, kajaky, kanoe a rafty od renomovanej českej značky s takmer 70-ročnou tradíciou. Výborná stabilita, dostatok miesta, vhodné na rôzne druhy vodných aktivít.
  • Sevylor – Francúzska značka Sevylor, ako jeden z najväčších výrobcov PVC pltí na svete, osloví dvojmiestnymi, do detailov prepracovanými kajakmi s variabilne nastaviteľnými pohodlnými sedadlami.
 ProduktInfoHodnotenie 
Nafukovacie člny
#1Intex 68351 Seahawk 4 Set

Najpredávanejší čln pre 4 osoby
✔️ Vyrobený z extra robustného PVC
✔️ Nosnosť 480 kg
✔️ Široká výbava a množstvo prvkov
✔️ 3 vzduchové komory
📌 od 113 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2INTEX Mariner 4 Set

Kvalitnejšie spracovanie
✔️ Vyrobený z extra robustného PVC
✔️ 5 oddelených vzduchových komôr
✔️ Nosnosť 500 kg
✔️ Zosilnený dvojitý spodný trup
📌 od 342 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Kolibri KM-300D

Pripravený na použitie s motorom
✔️ Podlaha člnu je pevná, skladacia z vodeodolnej preglejky
✔️ 5-vrstvové PVC o hustote 1100 g/m2
✔️ Nosnosť 400 kg
✔️ Robustné prevedenie
📌 od 799 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Kolibri K-240T

Najlepší rybársky čln
✔️ 5-vrstvové PVC hustoty 950 g/m2
✔️ Nosnosť 216 kg
✔️ Ľahký veslový čln s lamelovou podlahou
✔️ Rozloženie a zbalenie nezaberá veľa času
📌 od 262 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Nafukovacie kajaky
#1ITIWIT pre 2-3 osoby

Najpredávanejší kajak z Decathlonu
✔️ Pre 2 až 3 osoby do celkovej hmotnosti 230 kg
✔️ Bočné valce a široké nafukovacie dno pre dobrú stabilit
✔️ Zvýšená sedačka poskytuje pohodlie
✔️ 3 smerové kormidlá
📌 od 299 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2GUMOTEX Safari 330

Kvalitné spracovanie
✔️ Dlhšie, širšie a stabilnejšie prevedenie
✔️ Nosnosť 130 kg, pre 1 osobu
✔️ Samovylievacie dno s odtokovými otvormi po oboch stranách
✔️ Výborná výbava prvkov
📌 od 720 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3INTEX Challenger K1

Cena / Výkon
✔️ Vhodný aj pre vodáckych začiatočníkov
✔️ Materiál PVC bez použitia ftalátov
✔️ Nosnosť 100 kg, pre 1 osobu
📌 od 105 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin