Dobré noviny
Sú kontroly na hraniciach? Týchto 12 vecí by ste mali pred cestou do Chorvátska vedieť
Pavol Hirka
Pavol Hirka

Sú kontroly na hraniciach? Týchto 12 vecí by ste mali pred cestou do Chorvátska vedieť

Možno sa aj vy chystáte na pláž v Rijeke.
Možno sa aj vy chystáte na pláž v Rijeke. — Foto: TASR/Martin Baumann, interrail.eu

Hoci svet už druhý krok trápi nový koronavírus, počas leta sa oči mnohých ľudí upierajú na oddych v podobe dovoleniek.

BRATISLAVA 15. júna - Hoci svet už druhý krok trápi nový koronavírus, počas leta sa oči mnohých ľudí upierajú na oddych v podobe dovoleniek. Jednou z najobľúbenejších destinácií Slovákov je opäť Chorvátsko, ktoré láka svojou blízkosťou, morom a krásnou prírodou.

Situácia ohľadom pandémie sa v posledných týždňoch na Slovensku a v Európe zlepšuje, čo znamená, že nad dovolenkou teda premýšľa čoraz viac ľudí. Aj pre nich pripravil štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus (SaS) na svojom profile na Facebooku odpovede na 12 najčastejších otázok, ktoré sa týkajú cesty do Chorvátska.

1. Treba sa pred vstupom registrovať?

Áno, odporúčame vám už pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov a priechodu cez hranice. Ak to neurobíte vopred, musíte počítať so zdržaním pri vstupe. Formulár je k dispozícii aj v slovenčine, avšak odporúčame vyplnenie v anglickom jazyku, pri zadávaní viacerých osôb nepridávať ich ako spolucestujúcich, ak chcete k jednotlivým osobám skenovať dokumenty. Deti do 12 rokov môžu byť uvedené ako spolucestujúci (už deň po 12 narodeninách sa na deti vzťahujú iné podmienky), adresu pobytu v Chorvátsku uvádzajte stručne."

2. Aké dokumenty sa vyžadujú pri vstupe?

„Pri vstupe do Chorvátska je potrebné okrem platného cestovného dokladu alebo občianskeho preukazu predložiť negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín, alebo antigénový test, nie starší ako 48 hodín (od odobratia vzorky), alebo lekárske potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 (do 180 dní), alebo lekárske potvrdenie o očkovaní na COVID-19. Všetky vyššie zmienené potvrdenia musia byť v anglickej alebo chorvátskej jazykovej verzii!

3. Ako je to s kontrolami na hraniciach a treba sa pripraviť na kolóny?

„Najskôr treba myslieť na to, že tranzit do Chorvátskej republiky cez Rakúsko, Slovinsko, Maďarsko, prípadne Bosnu a Hercegovinu alebo Srbsko sa riadi režimom platným v týchto krajinách. Pokiaľ ide o vstup do Chorvátska, nespoliehajte sa na „námatkovosť“ kontrol. Doklady a potvrdenia kontroluje chorvátska hraničná polícia každému jednotlivcovi.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/martin.klus/posts/2966236743595580

Hraničné kontrolné miesta, aj v prístavoch či na letiskách, sú od 1. 6. 2021 vybavené čítačkou QR kódov pre certifikáty o očkovaní vydávané na Slovensku, ako aj pre PCR testy s QR kódmi. Neodporúčam pokúšať sa o sfalšovanie dokumentov – hrozí vysoká pokuta a problémy. S kolónami, neraz aj niekoľkohodinovými, treba určite počítať. Vyhnite sa teda dňom, keď sa striedajú turnusy zájazdov, najmä v sobotu. Prípadne zvážte skorý ranný príchod na hranicu, nie po 10:00, resp. tesne pred obedom.“

4. Ako to je pri ceste vlakom?

„V prípade cestovania vlakom je bezpečnosť pasažierov v plnej kompetencii konkrétnej vlakovej spoločnosti. Kontrola cestovných dokladov, certifikátov či potvrdení by sa mala vykonávať priamo na vlakových hraničných priechodoch, kde príslušník colnej a pasovej kontroly za asistencie štátnej polície skontroluje cestujúcich priamo vo vlaku.“

Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.

Časť 1 / 3

Už ste čítali?