Objednávatelia vraždy Jána a Martiny nesmú uniknúť spravodlivosti!

Hnutie OĽANO verí, že dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu znamená zásadný krok k spravodlivej trestnoprávnej koncovke prípadu, ktorý šokoval nielen Slovensko, ale aj celý civilizovaný svet. „Statočného novinára a jeho snúbenicu zniesla zo sveta špina gangsterského systému, proti ktorému dlhé roky bojovalo aj hnutie OĽANO. Aj v tento dôležitý deň sme myšlienkami pri pozostalých Jána a Martiny a dúfame v skoré potrestanie všetkých vinníkov tejto veľkej tragédie, vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý prípad vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vrátil Špecializovanému trestnému súdu, prináša nádej, že pravdepodobní objednávatelia vraždy neuniknú pred spravodlivosťou,“ reaguje na rozsudok predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský s tým, že obžaloba priniesla veľké množstvo dôkazov a je na rozhodnutí sudcov, aby ich vyhodnotili. „Toto rozhodnutie je o to dôležitejšie, že v súčasnosti sledujeme snahu zvrátiť nastolenie spravodlivosti cez spochybňovanie práce polície, prokuratúry, či súdnictva a dnešok tak pomôže k navráteniu dôvery občanov v spravodlivosť a právny štát,“ zdôraznil Kristián Čekovský.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej viedla k obrovskému spoločenskému vzopätiu a ukázala sa sila a odhodlanie občianskej spoločnosti. Občania preto právom očakávajú, že spravodlivosť dosiahne aj na objednávateľov vraždy. Spravodlivé potrestanie objednávateľov vraždy požaduje aj medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. Doterajšiu absenciu takéhoto rozsudku udávajú ako hlavný dôvod toho, že Slovensko opäť pokleslo v rebríčku slobody tlače o dve miesta. „Aj dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu ukazuje, aké potrebné sú slobodné a nezávislé médiá. V tom vidíme aj odkaz Jána Kuciaka, ktorý sa stal symbolom slobodnej a nezávislej žurnalistiky. Pripomíname, že Ministerstvo kultúry pripravuje nový mediálny zákon, v ktorom bude ochrana novinárov a ich zdrojov zapracovaná omnoho silnejšie ako doteraz. Slovensko potrebuje nádej, potrebuje spravodlivosť a potrebuje návrat právneho štátu. Podporujeme preto všetky aktivity, ktoré povedú k potrestaniu objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uzavrel Kristián Čekovský.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program