TS: Úspory v druhom pilieri prevýšili 11 miliárd eur

15.06.2021  /  Redakcia

Bratislava 15. 6. 2021

Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri dosiahol 11 003 540 657 eur, pričom v garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných až 65 percent úspor.

Na dôchodok si v druhom pilieri sporí 1 666 123 sporiteľov*, čo je vzhľadom na počet ekonomicky aktívnych obyvateľov v Slovenskej republike viacej ako polovica pracujúcej populácie. Od začiatku roka 2021 vstúpilo do druhého piliera takmer 27-tisíc sporiteľov.

„Hodnota úspor v druhom pilieri kontinuálne rastie. Je to výborná správa nielen pre sporiteľov, ale aj pre štát, pretože je potrebné, aby dôchodkový systém na Slovensku stál na dvoch pevných nohách,“ uviedol Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Aktuálne k súčasnej situácii dopĺňa stanovisko správcov úspor Miroslav Kotov, predseda Asociácie DSS: „Je dôležité, že aj v čase rastúcich dlhov štátov či domácností sporitelia v druhom pilieri pokračujú v akumulácii úspor.”

Sporiteľov v uplynulých rokoch povzbudilo veľmi silné zhodnotenie úspor, ale stále zostáva majoritná skupina, ktorá o tento potenciál zhodnotenia prišla. Pretrváva totiž problém z minulosti, keď boli sporitelia zákonom hromadne presunutí do garantovaných fondov, ktoré majú podstatne nižší potenciál rastu.

Sporitelia, ktorí majú do dôchodku ešte niekoľko desaťročí, by mali prehodnotiť rozloženie svojich úspor. „Aj naďalej vyzývame sporiteľov, aby zvážili presun aspoň časti úspor do rizikovejších fondov a tým ešte zvýšili potenciál budúceho dôchodku z druhého piliera,” opakuje stanovisko odbornej verejnosti Miroslav Kotov.

Diskutovaný ústavný zákon o dôchodkoch by mal predovšetkým garantovať stabilitu dôchodkového systému a zvýšiť istotu, že bude rezistentný voči politickým deformáciám. Stabilita, ktorá je príznačná pre druhý pilier za ostatné roky, priniesla vyššie výnosy sporiteľom a vytvára priestor na riešenia do budúcnosti, kedy hrozí Slovensku demografický kolaps.

Povinné odvody sporiteľov v druhom pilieri sa v roku 2021 rozdeľujú v pomere 12,75 percenta  na účet Sociálnej poisťovne a 5,25 percenta  na súkromný účet sporiteľa v DSS.

* Objem úspor k 11. 6. 2021, počet sporiteľov k 31. 5. 2021

Zdroj: www.adss.sk

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.