S týmto hmyzom opatrne, mohlo by vás to stáť život

Zdieľať
komáre

Ako je ten svet okolo nás nebezpečný. Normálne sa pozeráme po tých väčších rizikách, ako sú napríklad zrážky s autom alebo prepadnutia na ulici, ale kvôli tomu zabúdame na tých malých zabijakov, ktorí na nás niekde číhajú a vyčkávajú na  moment. V Česku a na Slovensku  našťastie nepatria medzi tú najsmrteľnejšiu jednotku, tu skôr dostanete nepríjemnú alergickú reakciu alebo otravné pálenie spôsobené štípancami. Ale čo má hovoriť napríklad taká Austrália?

Vedeli ste, že z top 10 najjedovatejších zvierat na svete sa ich deväť nachádza práve tam? Žiť tam normálny bežný život pokojného občana môže byť niekedy hra o prežitie. Keby pred vás postavili leva a sklípkana, absolútna väčšina z vás by si určite vybrala sklípkana. Robíte ale chybu, pretože sila týchto malých potvor tkvie práve v ich veľkosti. Leva vidíte na stovky metrov ďaleko a s prehľadom sa mu vyhnete. Ak však na vás v topánke nečíha jedovatý pavúk, už však s istotou povedať nemôžete. Preto sú schopní za rok usmrtiť toľko ľudí, pretože  obete nemôžu tušiť, že nechtiac niekomu narušili teritórium, teda na útok zo zálohy ani nie sú pripravení.

Ako sa vyhnúť priamemu stretu a zachrániť si tým život?

U zvierat je princíp vždy rovnaký. Ide hlavne o to, že im nesmieme dať najmenší dôvod nás napadnúť. Keď sa cítia ohrození, vždy prechádzajú do útoku. Najhoršie sú matky s mláďatami, pretože tie majú k všeobecnej ostražitosti a nedôvery ešte pridaný materský pud, ktorý z nich robí veľmi nebezpečných protivníkov. Zvieratá sami o sebe sú neskutočne nevypočítateľné, teda nie je najlepší nápad si ich akýmkoľvek spôsobom rozhnevať. Pri  hmyze je to horšie, že ich k tomu všetkému ešte na prvý pohľad ani nevidíme. Buďte preto opatrní a pozorní, nech vás to nestojí život.

Zaujíma vás, čo medzi túto nebezpečnú elitu patrí?

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale práve komáre sa považujú za najnebezpečnejší hmyz na svete. Dôvodom samozrejme nie je nič iného, než prenos nebezpečných chorôb, prostredníctvom ktorých, takto nepriamo zabíjajú milióny ľudí ročne. Najznámejšími chorobami sú malária, zika a žltá zimnica, ale vo svete a cestovateľov stúpa tiež výskyt horúčky dengue, západonílska horúčka a podobne. V našich končinách sa dosť hovorí o prenose boreliózy, pričom komárom a kliešťakom v tom úspešne pomáhajú aj malé mušky.

Na svete sa vyskytuje asi 3000 druhov komárov. V naších končinách ich žije asi 45 druhov. Ich samičky nielen že nepríjemne štípu, ale prenášajú rôzne onemocnenia. ich protivný piskot pozná snáď každý a ešte nepríjemnejšie sú ich uštipnutia, ktoré vznikajú tam, kde nás pichli. Sú dokonca ľudia, ktorí pomerne dosť reagujú i na uštipnutie komára. Nielen pri bodavom hmyze ako osa alebo včela. Miesto vpichu im poriadne opuchne, bolí a svrbí, dokonca môže nastať i zápal.

Jednotlivé druhy komárov sa líšia vzhľadom a veľkosťou. Za noc dokážu preletieť i 10 kilometrov. A bez prestávky vydržia lietať i 4 hodiny, a to rýchlosťou 1 až 2 kilometre za hodinu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané