Svetoznámy výrobca energetických nápojov Red Bull svojím adrenalínovým projektom Od hradu k hradu symbolicky opäť spojil Slovensko a Česko. V rámci jeho finále predstavil nadupané sedemminútové video, v ktorom sa Formula 1 tímu Red Bull Racing preháňa po krásnych miestach obidvoch krajín. Slovensko a Česko sa týmto dostali do elitného klubu, keďže po krajinách ako USA alebo Holandsko aj oni previedli monopost po svojich končinách. „Dve malé krajiny v strede Európy teraz pútajú pozornosť po celom svete krásnymi zábermi a prezentujú naše malebné miesta nielen priaznivcom F1-tky,“ uvádza výrobca energetických nápojov.

Monpostom, ktorý sa vo vo videu objavuje je formula RB7, s ktorou sa v roku 2011 stal majstrom sveta nemecký pilot Sebastian Vettel. Jedno z najdominantnejších áut v histórii F1 prejde cez Karlov most, centrum Prahy, prefrčí cez moravské vinice a zastaví sa aj pri tradičných folklórnych súboroch. Na Slovensku formula zahviezdi v Tatrách, kde sa stretne s akrobatickým lietadlom pilotovaným Martinom Šonkom. Nechýbajú ani zastávka v skanzene v Pribyline skanzeny a adrenalínová jazda na nádvorí Bratislavského hradu. 

Okrem Martina Šonku sa vo videu objaví aj trinásťnásobný víťaz veľkých cien F1 David Coulthard. Vo videu účinkujú aj ďalšie známe tváre českého a slovenského šoubiznisu a športového sveta. Medzi nimi česká biatlonová hviezda Markéta Davidová, slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko, či raper Rytmus.

Rolls-Royce Boat Tail je zhmotnením absolútneho luxusu
Neprehliadnite

Rolls-Royce predstavil najdrahšie auto sveta. Exkluzívny model Boat Tail má aj prvky jachty

Najodvážnejší kúsok vo videu je chvíľa, keď sa monopost s Davidom Coulthardom na okamih ocitne v rýchlosti 200 km/h tvárou v tvár Martinovi Šonkovi. „Mať nad sebou lietadlo, ktoré letí iba pár metrov nad tvojou hlavou, je niečo naozaj výnimočné. Je to príležitosť, akú dostaneš iba raz za život," uviedol k tomuto zážitku slávny škótsky jazdec D. Coulthard. „V momente, kedy sme boli priamo nad sebou, sme sa veľmi nevideli. Vnímali sme sa iba periférne, pretože sme obaja mali obmedzený výhľad,” doplnil český akrobat.

Na všetkých lokáciách sa štáb, na čele s režisérom Markusom Krugem, stretával s mimoriadnym záujmom verejnosti. Pre obrovský záujem ľudí, ktorí obsadili cesty v okolí Spišského hradu, musel štáb natáčanie na tomto mieste zrušiť a presunúť sa na ďalšiu lokáciu, s ktorou sa pôvodne počítalo až ďalší deň. Pod Spišský hrad sa potom filmári vrátili znovu, ale až vo chvíli, keď bol už na mieste pokoj.

Český štáb počas piatich dní natočil celkom 59 hodín materiálu. Na jednu minútu finálneho videa tak strihač musel vyhodiť približne 500 minút záberov.