Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Mamacita rozpráva o odpustení a živote zostarnutej kráľovnej krásy

Snímka z traileru na film Mamacita. Foto: YouTube/ Film Expanded

Film s podtitulom "Nikdy nie je neskoro na odpustenie" predstavuje intímnu dokumentárnu sondu nielen do duše jedného osamelého človeka, ale aj do duše celej jednej rodiny.

Bratislava 15. júna (TASR) - Od minulého týždňa je v kinách mexický film Mamacita, ktorý tiež do alternatívnej distribúcie uviedla 10. júna spoločnosť Film Expanded. Snímku nakrútil bývalý študent pražskej FAMU, Mexičan José Pablo Estrada Torrescano.

Film s podtitulom "Nikdy nie je neskoro na odpustenie" predstavuje intímnu dokumentárnu sondu nielen do duše jedného osamelého človeka, ale aj do duše celej jednej rodiny. Mamacita je extravagantnou mexickou kráľovnou krásy. Vo svojom kráľovstve žije v spoločnosti lojálnych služobníkov - záhradníka, kuchára, šoféra, gazdinej a sestričky. Takmer storočná žena vytvorila zo svojho domu palác, v ktorom sa ukrýva pred okolitým svetom. Keď jej vnuk José Pablo odchádza študovať na filmovú školu do zahraničia, Mamacite sľúbi, že sa do Mexika vráti a natočí o nej film. Po rokoch sľub plní. Do babičkinho paláca prichádza ako trójsky kôň, odhaľuje duchov vlastnej minulosti a núdzu po láske, ktorá ovplyvnila niekoľko generácií jednej rodiny.



"Táto húževnatá žena, ktorá sa vypracovala sama od piky, je hlavným pilierom mojej rodiny. Bohužiaľ, som nemal možnosť poriadne ju spoznať. Vyrastal som ďaleko od nej, odkedy mama umrela, teda odkedy som mal 13 rokov,” vyjadril sa Estrada Torrescano. Mexický režisér, ktorého v tvorbe ovplyvnil aj slovenský režisér a predstaviteľ legendárnej česko-slovenskej novej vlny Juraj Herz, dodal, že spolu s Mamacitou odídu aj mnohé príbehy jeho rodinnej minulosti: "Preto som sľub, ktorý som jej kedysi dal, splnil a natočil som film o jej živote. Bola to moja posledná príležitosť byť si s Mamacitou blízky, dozvedieť sa o nej viac a pochopiť zložité dospievanie, ktoré ju spravilo takou silnou."

Distribútor filmu chce ním otvoriť spoločenskú diskusiu o tom, čo prináša staroba a starnutie, aké krehké a dôležité sú rodinné väzby a aká potrebná je kontinuálna starostlivosť o duševné zdravie.