Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ODBORNÍČKA: Deti by mali byť po škole aspoň hodinu na čerstvom vzduchu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Odborníčka pripomenula, že rodičia by mali spolu s deťmi v mladšom školskom veku pripraviť režim pracovného dňa, z ktorého vypadli pre dištančné štúdium.

Bratislava 15. júna (TASR) - Deti by mali byť po škole aspoň hodinu na čerstvom vzduchu, pobehať si s kamarátmi, zahrať si loptové hry či ísť na bicykel. S blížiacim sa koncom školského roka, keď je na školákov vyvíjaný väčší tlak v súvislosti so skúšaním a opravovaním známok, to pre TASR uviedla psychologička z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) Ľubica Kövérová.

Pripomenula, že rodičia by mali spolu s deťmi v mladšom školskom veku pripraviť režim pracovného dňa, z ktorého vypadli pre dištančné štúdium. Má sa v ňom striedať učenie s oddychom. "Aj starších žiakov treba niekedy skontrolovať a trvať na tom, aby dodržali svoj denný režim," uviedla psychologička.

Príprava na vyučovanie by sa mala podľa Kövérovej začať okolo 16.00 h, keď krivka výkonnosti stúpa. "Dôležité je nezabúdať na vyváženú stravu a pitný režim školákov v tomto záťažovom období posledných dní školského roka," poznamenala. Množstvo tekutín si majú podľa nej rozdeliť do celého dňa a piť priebežne, aj keď nepociťujú smäd, aby nemali prejavy z nedostatku tekutín: únavu, malátnosť, spavosť, bolesti hlavy.

Medzi vhodné nápoje môžu rodičia zaradiť podľa Kövérovej čistú vodu, pramenité a slabo mineralizované prírodné minerálne vody bez oxidu uhličitého, vodou riedené ovocné šťavy, nesladené ovocné čaje či dojčenské vody. Medzi nevhodné nápoje psychologička zaradila sýtené minerálky, sladké šťavy, sirupy, sladené nápoje, čierny čaj, chinínové a energetické nápoje. "Treba si uvedomiť, že sladké nápoje sú zdrojom sacharidov, prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi a nedokážu dostatočne zahasiť smäd," uviedla.

Rodičia by mali podľa psychologičky z VÚDPaP dbať na to, aby deti jedli päťkrát denne. "Nemali by zabúdať na raňajky, ktoré by mali pozostávať z vlákniny, cereálií a mliečnych výrobkov. Desiata by mala byť obohatená o ovocie, zeleninu, ktoré dodávajú organizmu energiu a vitamíny a čistú vodu," povedala. Ako doplnila, strava, ktorú školáci konzumujú, by mala byť pestrá a vyvážená. "Najmä obed by mal obsahovať tri základné živiny – sacharidy, tuky, bielkoviny. Rodičia by sa mali zaujímať o to, čo ich deti zjedli počas dňa, a domácou stravou doplniť to, čoho bol nedostatok," uzavrela.