Trendom je zamrazovanie pohlavných buniek

Na 3. svetovom IVF kongrese sa významní svetoví odborníci okrem iného vyjadrovali k téme "social freezing“. Ide o najnovší trend vo vyspelých krajinách, preventívne zamrazovanie mužských a ženských pohlavných buniek. Muži aj ženy si na začiatku svojej kariéry môžu nechať zamraziť svoj biologický materiál, aby ho neskôr mohli využiť na splodenie vlastného zdravého potomstva.

15.06.2021 11:00
tehotenstvo, tehotná žena Foto:
Social freezing poskytuje aj možnosť mať zdravú rodinu mladým pacientom s rôznymi zdravotnými diagnózami, pre ktoré musia podstúpiť agresívnu liečbu.
debata (3)

Na on-line kongrese sa zúčastnila aj odborníčka v oblasti neplodnosti a asistovanej reprodukcie na Slovensku z reprodukčnej kliniky ReproMedica, MUDr. Ľuboslava Petrová: „Social freezing je trendom najmä v zahraničí. Využívajú ho najmä mladé ženy, aby uchovali svoj genetický materiál v rámci plánovania rodičovstva v neskoršom veku. Myslím, že to čoskoro začnú robiť aj naše mladé emancipované ženy,“ dodáva.

Social freezing však nemá len vyššie spomínaný význam. Poskytuje aj možnosť mať zdravú rodinu mladým pacientom s rôznymi zdravotnými diagnózami, pre ktoré musia podstúpiť agresívnu liečbu. Tá môže mať negatívny vplyv na ich pohlavné bunky. Mladí muži či mladé ženy si môžu napríklad pred rádio- alebo chemoterapiou dať odobrať svoje pohlavné bunky a nechať ich zamraziť. Ak si budú chcieť po vyliečení založiť rodinu, ich "odložený“ genetický materiál tak ostane nepoškodený.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte rozhovor Michal Holáň: Strážca sŕdc ešte nenarodených

„Úspešnosť liečby rakoviny je v súčasnosti veľmi vysoká a bude sa naďalej zlepšovať. Lenže pri chemoterapii či rádioterapii dochádza k poškodeniu genetickej informácie v pohlavných bunkách, čo môže negatívne ovplyvniť budúci plod. Preto by mal byť tento druh liečby pre týchto pacientov hradený zdravotnou poisťovňou,“ myslí si MUDr. Petrová.

Ďalšou zaujímavosťou kongresu bol popis transplantácie vaječníkového tkaniva. Liečba sa týka mladých onkologických pacientok, ktorým sa pred liečbou odoberie zdravé tkanivo, zamrazí sa a po liečbe sa transplantuje naspäť. Keď sa tkanivo uchytí, produkuje zdravé pohlavné bunky, pretože nebolo zasiahnuté agresívnou onkoliečbou.

Na Slovensku približne 15–20 % párov rieši problém sterility. Pre niektoré z nich je jedinou možnosťou oplodnenie vajíčok partnerky darcovskými spermiami. Pre ženy bez životaschopných vajíčok je zasa vajíčko od darkyne jedinou možnosťou, ako sa stať matkou. „Social freezing je budúcnosťou asistovanej reprodukcie. Vajíčko mladej ženy, hoci oplodnené v neskoršom veku, má oveľa väčší potenciál uchytiť sa a žene tým dáva možnosť donosiť geneticky vlastného potomka,“ dodáva Ľuboslava Petrová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #neplodnosť #zamrazovanie