Talianske ikony vo filme na Cinevitaj

Závan talianskej architektúry, sochárstva a aj čosi z filmovej klasiky priveje filmová prehliadka Cinevitaj. Začína sa dnes v Kine Lumière a počas piatich utorkových večerov priblíži ikony talianskeho umenia. Cinevitaj tvoria dve dramaturgické línie, prvá vzdáva hold sochárom a architektom, druhá začiatkom talianskej filmovej komédie.

15.06.2021 10:00
debata
Apolón a Dafné od slávneho talianskeho sochára... Foto: Cinevitaj
Bernini Apolón a Dafné od slávneho talianskeho sochára Berniniho, o ktorom premietnu dokument na prehliadke Cinevitaj.

Prvú z ikon predstaví dnes o 18.30 dokument Palladio. Režisér Giacomo Gatti v ňom zachytáva umeleckú dráhu otca talianskej architektúry Andreu Palladia, neskororenesančného architekta tvoriaceho v Benátsku. Navrhoval vily, paláce, baziliky a monumenty v súlade s prírodou, majestátne, no bez zbytočných príkras. Palladiánska architektúra spájala jednoduchosť a funkčnosť klasickej architektúry, do ktorej Palladio vnášal vždy nové prvky. Pracoval s proporciami, so svetlom a s materiálmi, miloval symetriu, dbal na harmonický vzťah medzi jednotlivými časťami stavby a tiež umiestnenie do okolitého prostredia.

minervini 1300x775A Čítajte rozhovor Roberto Minervini: Spokojnosť je najväčší nepriateľ filmára

Medzi jeho najznámejšie sakrálne stavby patria Bazilika sv. Juraja v Benátkach (San Giorgio Maggiore) alebo Bazilika Palladiana na hlavnom námestí Piazza dei Signori v meste Vicenze v severovýchodnom Taliansku. Organizácia UNESCO priznala štatút Svetového dedičstva 24 vilám a 23 palácom, ktoré projektoval.

Silvia Avallone Čítajte viac Začítajte sa do talianskej kultúry

Sochárovi deviatich pápežov Gianovi Lorenzovi Berninimu je venovaný ďalší utorkový večer (22. júna). Film Bernini o známom barokovom sochárovi, architektovi a maliarovi bol nakrútený v rímskej Galérii Borghese, kde sú umiestnené aj jeho najkrajšie sochy. „Mramor bol odjakživa nehybný. Berniniho majstrovstvo spočíva v schopnosti vnútiť nám predstavu skutočného pohybu, ktorý nikdy nenastal,“ povedala Anna Coliva, riaditeľka Galérie Borghese. Dokument približuje život a dielo majstra Berniniho, ktorý je okrem iného autorom známych rímskych fontán (napr. Fontána štyroch riek na Piazza Navona v Ríme) či slávneho Berniniho baldachýnu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.

Bernini press 041 Čítajte viac Cinevitaj zaostrí na architekta Palladia, sochára Berniniho aj Sofiu Loren

Tretím do trojice talianskych majstrov je neoklasicistický sochár Antonio Canova, priateľ Napoleona a jeho prvej manželky Josephiny (dokument Canova je na programe 29. júna). Umelec harmónie dokázal vdýchnuť život klasickému ideálu krásy, odkazu starovekých Grékov. "Filmy, ktoré sa budú v Bratislave premietať, boli digitálne reštaurované pomocou najmodernejších technológií v laboratóriách Cineteca di Bologna. Budú premietané v pôvodnom znení so slovenskými titulkami,“ uviedol Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu. Druhá línia prehliadky je venovaná počiatkom talianskej filmovej komédie. Snímka Chlieb, láska a… (premietajú ho 6. júla) spolu s filmom V znamení Venuše (13. júla) majú spoločné tri slávne mená – režiséra Dina Risiho a hercov Sofiu Lorenovú a Vittoria De Sicu. Cinevitaj je aj tohto roku súčasťou Festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CINEVITAJ