Preplatí mi poisťovňa škodu, ak meškám s úhradou poistného?

Čo robí poisťovňa v prípade, ak klient nezaplatí poistné a stane sa mu škodová udalosť? Vyplatí mu poisťovňa celé poistné plnenie, alebo si uplatní postih? Musí klient poistné doplatiť skôr, ako mu poisťovňa vyplatí náhradu škody?

hand-on-steering-wheel
Katarína Kukurová, hovorkyňa poistovne Generali, vysvetľuje, že k takýmto prípadom pristupujú individuálne. „V prvom rade skúmame, aká je stanovená frekvencia platieb a o aké veľké omeškanie ide. Ak klient platí za poistenie formou mesačných splátok a tie boli v minulosti pravidelne uhrádzané, no z určitých dôvodov došlo k omeškaniu platby, v prípade poistnej udalosti vyplatíme klientovi poistné plnenie znížené okrem iného o dlžné poistné za toto poistenie,“ vysvetľuje s tým, že aby takýmto situáciám predchádzali, posielajú klientom, ktorí platbu za poistenie neuhradili do stanoveného termínu, viaceré výzvy a upomienky. Tie dostanú mailom, aj SMS správou, a je v nich informácia o chýbajúcej úhrade a následnom riziku zániku poistenia.

Ak poistná zmluva stále platí

Aj podľa Heleny Kanderkovej, PR špecialistky z Allianz - Slovenskej poisťovne, pokiaľ klient poistné uhradené nemá, kontaktujú ho a overujú, či a kedy bude poistné uhradené. „Chápeme, že klient mohol zabudnúť či nestihnúť uhradiť poistné, alebo sa mohol dostať do krátkodobej platobnej neschopnosti.“ V každom prípade poistné plnenie mu v prípade nezaplateného poistného nezamietnu ani neuplatňujú postih, keďže poistná zmluva stále platí (pokiaľ nezanikla z dôvodu neplatenia poistného). Čakajú na zaplatenie dlžného poistného a následne mu vyplatia poistné plnenie. „Klient sa takisto môže dohodnúť na takzvanom započítaní pohľadávky. To znamená, že z výšky vypočítaného poistného plnenia časť vo výške dlžného poistného použijeme na zaplatenie poistného a zvyšok vyplatíme klientovi za vzniknutú škodu,“ vysvetľuje ďalej Kanderková.

Spoluúčasť aj započítanie

Podľa Kanderkovej rovnako v prípade havarijného poistenia má poisťovňa nárok na započítanie dlžného poistného z poistného plnenia. „V praxi to funguje tak, že pri riešení škody klientovi oznámime, že nemá uhradené poistné a opýtame sa ho, či môžeme dlžné poistné odrátať z poistného plnenia alebo ho klient uhradí a poistné plnenie pošleme až po obdržaní úhrady. V prípade PZP, ak nie je uhradené poistné a poistná zmluva je platná (ak ešte nezanikla pre neplatenie), poistné plnenie poškodenému vyplatíme, ale poistený sa spolupodieľa na poistnom plnení vo výške 20 % z vypočítaného poistného plnenia,“ vysvetľuje a dodáva, že v prípade cestovného poistenia je situácia iná, keďže tam vzniká poistná zmluva zaplatením poistného. „Pokiaľ poistné za cestovné poistenie nebolo uhradené, poistná zmluva nevznikla.“

Čo robiť, ak nemáte z čoho zaplatiť?

Ak má klient problém s platením poistného, Kukurová odporúča dostatočne včas kontaktovať poisťovňu a oznámiť jej aktuálnu situáciu. „S poisťovňou sa dá dohodnúť či už na zmene frekvencie platenia, alebo inej forme úpravy zmluvy. Predpis poistného na úhradu prichádza klientom v dostatočnom predstihu, aby vedeli vyhodnotiť situáciu a včas zareagovať. Legislatíva totiž presne určuje termíny automatického zániku poistenia v prípade nezaplatenia poistného.“ Ak následne dôjde k poistnej udalosti a zmluva medzičasom z dôvodu neplatenia zanikla, poškodený stratil poistnú ochranu, a teda nemá ani nárok na vyplatenie poistného plnenia.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk