Hore

Autor: Filip Hrebenda: Born of fire

Mesačným výhercom CEWE Photo Award je slovenský fotograf Filip Hrebenda

Posledným mesačným výhercom za mesiac máj v rámci fotosúťaže CEWE Photo Award sa stal slovenský fotograf Filip Hrebenda z Revúcej. Porotu zaujala jeho fotografia explodujúcej sopky v oblasti Fagradalsfjall na Islande.


Filip Hrebenda: Greetings from the earth bowels

Spýtali sme sa Filipa, ako táto fotka vznikla: “Fotka s názvom “Born of fire” vnikla začiatkom apríla v novo-vzniknutej islandskej sopečnej oblasti Fagradalsfjall. Počas expedície som pri sopke strávil celkovo tri dni a noci. Fotka zachytáva môj úplne prvý kontakt s lávou. Po niekoľkohodinovom treku v naozaj ťažkých poveternostných podmienkach som dorazil k tomuto miestu a chvíľu som len tak stál a kochal sa silou prírody. Úplne som pri tom zabudol na všadeprítomný jedovatý plyn a na silný vietor, ktorý mi posledných pár hodín v kombinácii s kúskami ľadu dával poriadne “facky”. V prvých momentoch som sa ku láve bál priblížiť, no postupne som nadobudol odvahu, s ktorou prišla aká taká istota. Vzal som fotoaparát do rúk a čakal som na ten správny moment na miestach, kde bola šanca, že sa predo mnou vyleje čerstvá láva. Na tú vôbec nebolo treba dlho čakať. Po chvíli sa začala liať teste predo mnou. Stihol som z ruky urobiť fotku a následne zahájiť „útekový manéver” pred tečúcou lávou. V behu som kontroloval, či je fotka ostrá a ona ozaj bola! Prvý kontakt so sopkou teda priniesol svoje ovocie aj napriek tomu, že sa mi podarilo párkrát nadýchnuť ostrého plynu. Za ten zážitok a kvalitnú fotku to celé úsilie určite stálo.”

Celý rozhovor o Filipovom fotografickom výlete na Island si môžete prečítať v článku na CEWE blogu.

Filip Hrebenda: Journey to the center of the world


Mesačný výherca CEWE Photo Award Filip Hrebenda

CEWE Photo Award opäť najväčšia fotografická súťaž na svete

Do súťaže CEWE Photo Award 2021 prihlásili nadšenci fotografie z viac ako 170 krajín 606 289 fotografií, čo z nej opäť robí najväčšiu fotografickú súťaž na svete. Väčšina fotografií pochádza z Európy, ale so svojimi najlepšími motívmi sú zastúpení aj účastníci z Madagaskaru, Mozambiku, Fidži, Bahám a Mexika. Zo Slovenska bolo prihlásených až 19 855 fotografií od 1 988 fotografov. Záštitu nad súťažou prebrala Slovenská federácia fotografov, člen FIAP (International Federation of Photographic Art). Za každú fotografiu venuje CEWE 10 centov organizácii  SOS Children´s Villages International, t. j. spolu 60 628,90 eur. Porota teraz vyberá tie najlepšie zábery, víťazi jednotlivých kategórií budú oznámení v polovici júla a finálový gala večer sa bude konať v septembri v Berlíne.

Viac informácií na: https://sutaz.cewe.sk/cewephotoaward-2021

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované